Nouzový stav kvůli koronaviru vláda nevyhlásí

Vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) k opatřením proti koronaviru (zdroj: ČT24)

Vláda kvůli nemoci Covid-19 způsobené novým koronavirem nevyhlásí nouzový stav, jak navrhoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) vyhlášení nouzového stavu zatím nepodporuje, podle šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) takové opatření není potřeba.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

„Pokud bychom se pohybovali v režimu nouzového stavu, může kabinet regulovat dodávky ochranných a zdravotnických prostředků, to znamená, že může nařídit výrobcům, aby prioritně zásobovali integrovaný záchranný systém, státní hmotné rezervy, poskytovatele zdravotní péče,“ uvedl Hamáček. Vláda by mohla například také změnit doporučení pro lidi přijíždějící ze severní Itálie a dalších rizikových oblastí volat zdravotníky na povinnost.

Podle ústavního zákona o bezpečnosti České republiky může vláda vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, jež ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty či vnitřní pořádek a bezpečnost.

Premiér Babiš zatím vyhlášení nouzového stavu nepodporuje.„Nemůžeme tady paralyzovat celou krajinu a není na to nejmenší důvod,“ řekl rádiu Impuls. Takový postup by podle premiéra zásadně narušil ekonomické vztahy. Poukázal na to, že nouzový stav zatím nevyhlásila žádná z evropských zemí, v některých je přitom nakažených výrazně více.

Události: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT24)

Důvod by nastal, pokud by se koronavirus epidemicky šířil, uvedl. Vyjádřil překvapení, že o nouzovém stavu Hamáček mluví, když se Bezpečnostní rada státu v pondělí ráno domluvila, že není potřeba, a znovu to probere ve středu. 

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na Twitteru uvedl, že Hamáčkův návrh je v rozporu s tím, co se řešilo na Bezpečnostní radě státu. „Není třeba dělat si PR na současné situaci. Upřímně mi to nepřijde zodpovědné,“ uvedl. Stejný názor vyslovil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Vyhlašování nouzového stavu není vůbec namístě. Je to i v rozporu se závěrem dnešní BRS,“ uvedl na Twitteru.

Ministři za sociální demokracii mají stejný názor jako Hamáček. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) novinářům před jednáním vlády řekl, že by nouzový stav usnadnil například zásobování lékařů ochrannými pomůckami, které potřebují ke své práci. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že věc se mimo krizový štáb probírala na ministerstvu. „Výjimečný stav by mnohé ulehčil,“ řekla.

Bezpečnostní rada státu nedoporučuje navštěvovat seniory v zařízeních

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání bezpečnostní rady uvedl, že vláda nedoporučuje lidem navštěvovat domovy seniorů, zařízení typu LDN a podobně. „Jde o všechna zařízení, kde jsou hospitalizovány nebo ubytovány osoby seniorního věku. Víme, že to jsou ty rizikové skupiny u daného onemocnění, osoby, které mají často různá přidružená onemocnění,“ uvedl Vojtěch. „Velmi doporučujeme omezit návštěvy v daných zařízeních, která se starají o tyto zranitelné skupiny osob,“ dodal.

Vedení Prahy zatím nezakáže návštěvy v domovech důchodců a podobných zařízeních. Vedení jednotlivých domovů ale vyzve k jejich omezení. Zároveň bude informovat starosty městských části a jejich krizové manažery o postupu v případě výskytu nákazy. Oznámili to náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) a radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Bezpečnostní rada státu rozhodla i o tom, že vzorky se nově budou testovat na přítomnost koronaviru i v laboratoři v Ostravě.  

Statisíce respirátorů pro praktické lékaře

Správa státních hmotných rezerv má podle dopoledního rozhodnutí Bezpečnostní rady státu nakoupit 200 tisíc respirátorů a také dezinfekci. Ministerstvo zdravotnictví pak dohlédne na distribuci pomůcek mezi praktické lékaře.

Ti dnes většinou pomůcky k dispozici nemají. Jejich sdružení proto nabádá pacienty, aby se na prohlídce předem domlouvali s lékařem. „Apeluji na všechny pacienty s respiračními problémy, s chřipkou, a na ty, kteří se vrátili z rizikové oblasti: volejte, nechoďte do ordinace. To je velké riziko pro ostatní. Domluvíme se na dalším postupu,“ zdůraznil předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. 

Pacienti, kteří nemusí k doktorům, by měli podle Šonky svoji návštěvu dočasně odložit: „Kdo si potřebuje jenom vyzvednout recept, ať si pro něj zavolá, pošleme ho. Přijde mi rozumné, aby se také omezily pracovnělékařské prohlídky. Pro zdravé lidi nedává smysl, aby se vydávali do ordinací a zbytečně riskovali, že něco chytnou.“

Nechoďte do ordinací, volejte, vyhnete se nákaze, apeluje šéf praktických lékařů Šonka (zdroj: ČT24)

V neděli testy v Česku odhalily první tři případy nemoci, všichni tři pacienti přitom pobývali na severu Itálie, která se s koronavirem potýká v širším měřítku od minulého týdne. V pondělí se nepotvrdila nákaza u Íránky, která přicestovala do Česka a měla příznaky nemoci.

V zemích se zvýšeným výskytem nového koronaviru se o víkendu zdržovalo zhruba 25 400 Čechů. V Itálii se podle počtu telefonů přihlášených v roamingu zdržovalo 23 900 lidí, v Číně zhruba 400, v Jižní Koreji 420, v Singapuru 250, v Japonsku 390 a v Íránu 64. Všichni dostali prostřednictvím mobilních operátorů informační SMS o nebezpečí nákazy a odkaz na webové stránky ministerstva zdravotnictví.

Světový pohár v biatlonu bez diváků

Bezpečnostní rada státu rozhodla také o tom, že se Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě bude konat, ale bez diváků. Jednání se účastnil také hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD).

Český svaz biatlonu rozhodnutí nevpustit na šampionát v Novém Městě na Moravě respektuje, ale radost z něj nemá. „Budeme jednat se státem o kompenzacích, ztráty půjdou do desítek milionů korun,“ uvedl ředitel svazu Jiří Hamza. Příjem ze vstupného se podle něj blíží 35 milionům. „Zdraví lidí je přednější,“ dodal.

Starosta Nového Města Michal Šmarda (ČSSD) přivítal, že se o závodu rozhodlo. Už v neděli avizoval, že každý odklad způsobuje organizátorům závodu „jen ztráty a problémy“. Rozhodnutí nevpustit na závod diváky ale může podle něho způsobit zmatky: očekává, že část lidí přesto dorazí. „Byli jsme připraveni, že se pohár konat bude, že se konat nebude, ale na tuto kompromisní variantu jsme připraveni nebyli. Budeme muset analyzovat, jak to na město dopadne,“ řekl.

Organizátoři biatlonových závodů už minulý týden uvedli, že jsou připraveni řídit se pokyny státní správy. Pořadatelé Světového poháru v biatlonu  do 20. dubna oznámí, jak se bude vracet vstupné, případně zda bude možná výměna vstupenek za rok 2021.

Do Vysočina Areny a k tratím se chystalo každý den od čtvrtka do neděle 30 tisíc fanoušků. Atmosféra při novoměstských závodech byla celosvětově proslulá.

Rozhodnutí závodit bez diváků okomentoval i lídr Světového poháru Martin Fourcade. „Nejednotnost kolem COVID-19 pokračuje. Čeští fanoušci do Nového Města nesmějí, ale zároveň není problém, že tam přijede celá biatlonová karavana, jež byla před necelými čtrnácti dny v Itálii,“ napsal Francouz na twitteru.

Neúčasti příznivců litoval i Nor Johannes Thingnes Bö. „Je to škoda. Organizátoři získali ohromné renomé díky divácké kulise tisíců lidí,“ uvedl na webu norského deníku VG. „Je ale pochopitelné, že takto autority v zemi rozhodly, když jsou v zemi první případy nákazy. Uvědomíte si, že jde o vážnou věc,“ dodal.

Koronavirus ohrožuje biatlon. Český závod světového poháru se pojede bez diváků (zdroj: ČT24)

Jednat budou i hygienici

Ve Strakově akademii se podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly v pondělí sejdou krajští epidemiologové a záchranáři, aby se připravili na změnu v testování.

Epidemiologové podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové nyní mapují kontakty a pohyb českých pacientů, kteří se nakazili koronavirem. Američanka, která je jedním ze tří potvrzených případů, se podle Gottvaldové pohybovala v Praze i Brně, hygienici si vyžádali například seznam cestujících od společnosti RegioJet, jejíž spoj Američanka využila.

Odpoledne zasedla také jihomoravská bezpečnostní rada. Po jejím jednání hejtman Bohumil Šimek (ANO) řekl, že v Jihomoravském kraji zatím není nikdo novým koronavirem nakažený a není žádný důvod k panice, neboť kraj je na případné onemocnění připraven. Pokud nastane problém, má kraj krizový plán a k dispozici 160 infekčních lůžek. Hygienici zřídili novou linku na čísle 773 768 994. Mohou na ni volat lidé, kteří se vracejí z postižených oblastí a mají příznaky nákazy.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu o koronaviru jednalo už minulý týden, občanům doporučilo necestovat do italských regionů postižených nákazou. Znovu se rada sejde ve středu, rozhodnout by mohla o případném omezení dalších akcí nebo o vyhlášení nouzového stavu, což navrhl ministr vnitra Hamáček.

V úterý bude vláda jednat s nemocnicemi, s nimiž se bude koordinovat další postup.