Pražští lékaři zavedli ženě umělou plíci. Zákrok jí zachránil život a umožnil čekat na transplantaci

Události: Výjimečný zákrok pražských lékařů (zdroj: ČT24)

Novou operační metodu vyřazení plic z oběhu s využitím mimotělní náhrady provedl tým lékařů z Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze. První český bypass obcházející tento orgán má umožnit šestatřicetileté pacientce s těžkou hypertenzí plic absolvovat jejich transplantaci.

Ženu do pražské nemocnice přijali loni v prosinci s masivním chrlením krve z plic, také jí selhávalo srdce. Arteriální plicní hypertenze je přitom poměrně vzácná, odhaduje se, že v Česku jí trpí nanejvýše několik desítek lidí.

Pacientce lékaři nejdříve zavedli mimotělní membránovou oxygenaci, takzvanou ECMO, a postupně ji stabilizovali. Podle vedoucího lékaře intenzivní péče Kliniky anesteziologie Martina Balíka však nebyla ve stavu, kdy by mohla přežít transplantaci.

Lékaři potřebovali získat čas, aby se dostatečně zotavila. Rozhodli se tedy pro operační metodu, která byla dosud provedena jen dvacítce pacientů na pěti pracovištích světa a možnou dobu čekání na transplantaci dostatečně prodlužuje. Kvůli výjimečnosti zákroku konzultovali čeští lékaři případ s odborníky z Řezna, dva němečtí kolegové se operace také zúčastnili.

Obchvat mezi tepnou a síní

„Princip operace spočívá ve vytvoření obchvatu mezi hlavní plicní tepnou, která vede krev ze srdce do plic, a levou síní, kam za normálních okolností přitéká okysličená krev a současně ji zbavuje kysličníku uhličitého. Nahrazuje tak zkrátka plíce,“ vysvětlil přednosta II. chirurgické kliniky – kardiovaskulární chirurgie VFN Jaroslav Lindner, který ženu operoval.

Mimotělní umělá plíce pacientce umožňuje omezený pohyb. Balík dodal, že se může například posadit, postavit či omezeně chodit. Operace zlepšila funkci pravé srdeční komory i celého organismu, a žena se tak může dostatečně zotavit a připravit na transplantaci. Stále však čeká na vhodný orgán. Balík uvedl, že z pacientů, kteří podstoupili tuto operaci, čekal jeden na transplantaci zhruba dva měsíce.