Petříček: Vztahy s totalitní Čínou mají být pragmatické a realistické. Očekávání se zatím nenaplnila

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) rozumí váhání prezidenta Miloše Zemana, zda jet, nebo nejet na dubnový summit s Čínou 17+1. V pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že je třeba čínské straně ukázat, že Česko má ekonomická očekávání, která čínská strana nenaplnila. „Je třeba to zvednout, vzájemný obchod je nevyrovnaný. Je třeba čínské straně ukázat, že máme jiná očekávání,“ řekl. Přínos vzájemné spolupráce musí být podle ministra na obou stranách.

Petříček zdůraznil, že Praha by měla hledat jinou podobu vztahu s Pekingem, než jaký dosud měla. „Snažíme se posunout náš vztah k Číně do pozice, že budeme schopni realisticky vyhodnotit příležitost. Myslím, že s Čínou je potřeba se bavit, a máme zájem na rozvoji ekonomických vztahů,“ prohlásil Petříček s tím, že výsledný vztah Prahy a Pekingu by podle něj měl být pragmatický, realistický a kritický.

„Zároveň máme také povinnost obhájit naše hodnoty ve vztahu k Číně. Čína je prostě totalitní systém a nesdílíme s ní v řadě oblastí společné vidění světa, třeba v oblasti lidských práv nebo některých mezinárodních otázek,“ dodal ministr zahraničí. 

Podle jeho předchůdce a nově zvoleného místopředsedy opoziční ODS Alexandra Vondry má cenu, aby prezident na dubnový summit 17+1 jel v případě, že dostane nějakou protihodnotu.

Konečná: Získat čínské peníze umí třeba Balkán

Místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná míní, že nepřítomnost Česka na jednání o investicích může vést k většímu poškození českých zájmů. „Máme se umět chopit příležitosti, máme tam být,“ uvedla. Čína má podle ní zájem o připravené projekty, na kterých by se mohla podílet, nikoli o diskuse o fiktivních penězích.

„Není to o podepsání smlouvy a o tom, že tady přistanou čínské peníze, ale je to o debatě o výstavbě mostů, dálnic, investic. Tak to dělají v Polsku, umí to třeba na Balkáně,“ dodala Konečná.

OVM: Petříček, Vondra a Konečná se neshodli na vzniku americké základny v Česku (zdroj: ČT24)

Zeman před týdnem řekl, že na summit nepojede, protože Čína nesplnila své sliby ohledně investic, a o zastoupení na summitu požádal vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). V pátek kancléř Vratislav Mynář uvedl, že pokud by čínští zástupci byli během dubnového summitu 17 zemí s Čínou ochotni uzavřít s českými podnikateli smlouvy na konkrétní projekty, prezident by svou účast mohl ještě zvážit.

O čínských investicích zástupci firem obou zemí v minulosti jednali na česko-čínských podnikatelských fórech. Poslední se mělo konat na konci loňského roku, bylo ale odloženo. Mynář v prosinci jako důvod odkladu uvedl chování primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a plánovanou cestu předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan.

Podle kancléře se jednání pravděpodobně uskuteční až na podzim. O účasti na summitu bude Mynář jednat s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem příští týden.

Praha se může vyjadřovat k Číně, ale asi nemá svá témata, řekl Petříček

Petříček v Otázkách Václava Moravce současně čelil kritice, že málo koordinuje zahraniční politiku. Stav společenské debaty v Česku je podle něj podobný jako řadě dalších demokratických států. Trvá na tom, že místní politici, včetně například pražského primátora, mají právo vyjadřovat se k tématům zahraniční politiky.

„Nemám možnost jim nařídit, co mají dělat. Ale je pravda, že řada aktérů mediálně využívá, že nemá na domácí půdě témata, a věnuje se proto zahraniční politice,“ řekl. Diplomacii se podle něj povedlo v posledních letech zkoordinovat činnost ústavních činitelů prostřednictvím obnovených pravidelných schůzek. Dialog se daří vést i s prezidentem Zemanem, uvedl.