Šanghaj zrušila oficiální styky s Prahou. O nic nepřijdeme, spolupráce s Tchaj-pejí má pro nás větší smysl, reagoval Hřib

UDÁLOSTI: Šanghaj zrušila oficiální styky s Prahou (zdroj: ČT24)

Čínské finanční centrum Šanghaj v úterý oznámilo, že pozastavuje veškeré oficiální styky s Prahou poté, co české hlavní město podepsalo partnerskou smlouvu s tchajwanskou metropolí Tchaj-pejí. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že Praha tímto krokem o nic nepřijde. Podle něj se ve spolupráci s Šanghají realizoval jen projekt školení záchranářů, který ale pro českou stranu nebyl příliš přínosný, a navíc ho financovala firma Home Credit. Ta spadá do portfolia firem nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

„Smlouva se Šanghají z mého pohledu Praze v podstatě nic nepřinášela. Spolupráci se nebráníme, nicméně dosud byl uskutečněn jen jeden projekt, ze kterého Praha nic neměla, ten skončil a nijak se na něj nenavázalo. Sloužilo to jenom jako sponzorský dárek firmy Home Credit pro čínskou stranu,“ reagoval primátor Hřib (Piráti).

Podle něj šlo o školení záchranářů. „Firma Home Credit zaplatila školení pro šanghajské záchranáře od pražských kolegů. Recipročně se pražští záchranáři učili přistávat s helikoptérou na mrakodrapech, ale to nebyla věc, která by byla v Praze úplně využitelná,“ vysvětlil primátor.

Školení Hřib označil za „sponzorský dárek Home Creditu Šanghaji k podpoře vlastních byznysových aktivit v oblasti spotřebitelských půjček“.

Hřib: Spolupráce se Šanghají Praze nic nepřinášela (zdroj: ČT24)

Peking vypověděl smlouvu s Prahou

Oznámení Šanghaje o pozastavení veškerých oficiální styků s Prahou přišlo jen den poté, co hlavní město podepsalo smlouvu o ekonomické, obchodní a kulturní spolupráci s tchajwanskou metropolí. Tu spolu v pondělí uzavřeli pražský primátor Zdeněk Hřib a starosta tchajwanského hlavního města Tchaj-peje Kche Wen-če.

Podle Hřiba má spolupráce s tímto městem pro Prahu význam. „Tchaj-pej je nám velikostně i hodnotově mnohem blíže než Šanghaj a již jsme se shodli na konkrétních projektech spolupráce. Kromě memoranda o povýšení vztahů mezi Prahou a Tchaj-pejí na úroveň sesterských měst bylo v pondělí také podepsáno memorandum mezi zoologickými zahradami, memorandum týkající se oblasti turismu. Memorandum o spolupráci v technologické oblasti podepsala i tchajwanská firma Mitac a česká firma Monet+,“ uvedl primátor. 

Praha měla do loňského října sesterskou smlouvu s Pekingem, kterou ale nynější vedení města ostře kritizovalo kvůli formulaci, že česká metropole respektuje politiku jedné Číny. Peking nakonec smlouvu vypověděl. Učinil tak předtím, než pražské zastupitelstvo stihlo hlasovat o záměru rady smlouvu vypovědět.

Tchaj-wan je pro Číňany nejcitlivější diplomatickou záležitostí. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení samostatnosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Šanghaj: Pražské vedení udělalo mnoho chybných kroků

Vláda Šanghaje v prohlášení uvedla, že pražské vedení udělalo mnoho chybných kroků ohledně klíčových otázek týkajících se Číny, jako je například Tchaj-wan. „Svévolně se vměšuje do čínské vnitřní politiky a veřejně se staví proti principu jedné Číny. Vláda města Šanghaj a jeho lid proti tomu důrazně protestují,“ uvedla šanghajská vláda.

Vzhledem k tomu, že už neexistují nezbytné politické předpoklady, pozastavuje Šanghaj s okamžitou platností všechny kontakty s Prahou, dodalo šanghajské vedení.

Šanghaj je s počtem více než 24 milionů obyvatel, kteří žijí na rozloze 6341 kilometrů čtverečních, nejlidnatějším městem Číny a patří mezi čtyři čínská města pod ústřední správou. Hrubý domácí produkt (HDP) Šanghaje v roce 2018 přesáhl 494 miliard dolarů (11,2 bilionu Kč) a na celkovém HDP Číny se podílel 3,6 procenta. Praha má přes 1,3 milionu obyvatel a rozlohu 496 kilometrů čtverečních, v roce 2018 vytvářelo hlavní město přes 25 procent HDP České republiky.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že krok Šanghaje „se dal očekávat“. Česká republika má podle něj zájem na rozvoji vztahů s Tchaj-wanem i Čínou. „Na reálné dopady přerušení styku ze strany Šanghaje si budeme muset počkat. Nicméně platí, že rozhodnutí o partnerství mezi městy jsou na demokraticky zvolených komunálních politicích. Cílem České republiky je prosazovat své ekonomické zájmy vůči všem partnerům,“ konstatoval ministr.

Pražský primátor obvinění z vměšování do vnitřní politiky Číny odmítl. „Je to záležitost, kterou ne úplně chápu, protože ve vyjádření Šanghaje se píše o zasahování do vnitřních záležitostí Číny, ale to je přesně to, co Praha nedělá. Naopak tím, že byla zrušena smlouva Prahy s Pekingem, nemusíme nijak řešit politiku jedné Číny, do které nás původní smlouva vtahovala,“ reagoval pražský primátor Hřib.

Praha chce mít podle něj oboustranně výhodné vztahy s partnerskými městy. „A to smlouva s Pekingem nesplňovala,“ dodal.

Hospodářská a česko-čínská komora varují před poškozením českých firem

Hospodářská komora ČR a Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce upozornily, že uzavření smlouvy Prahy s Tchaj-pejí a následné vypovězení partnerství s Prahou ze strany Šanghaje může poškodit turistický ruch v českém hlavním městě. Zároveň jde o další porušení smlouvy o strategickém partnerství mezi ČR a Čínou, což může zkomplikovat působení českých firem v Číně.

Do České republiky zavítá ročně přes 600 tisíc turistů z Číny. V Česku stráví v průměru dva a půl dne, přičemž většina z nich míří právě do české metropole. „Čínští turisté můžou nabýt pocit, že v hlavním městě nejsou Pražany vítáni, a můžou se Praze při svých cestách po Evropě spíše vyhýbat. Kroky hlavního města tak můžou mít nepříznivý vliv na obchodníky a firmy působící v turistickém ruchu, samozřejmě z toho plynoucí také nižší výběr daní,“ řekl mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro.

Podle prezidenta česko-čínské komory Jaroslava Tvrdíka je Česko pro Čínu kvůli krokům opozičních nebo regionálních politiků problematický partner, což poškozuje zájmy českých firem. Spolupráce mezi oběma zeměmi podle něj stojí výhradně na osobním přátelství mezi prezidentem Milošem Zemanem a prezidentem Si Ťin-pchingem. 

„Když z česko-čínského vztahu zmizí jeho (Zemanův) ochranný deštník, reálně hrozí, že žádné česko-čínské vztahy mnoho let již opravdu nebudou. A to pak je pro české firmy v Číně obří problém,“ dodal Tvrdík.

Agentura Reuters, která na krok Šanghaje upozornila, napsala, že prezident České republiky Miloš Zeman se aktivně zasazuje o rozvíjení vztahů mezi Českem s Čínou. Od nástupu do funkce Čínu navštívil už pětkrát, naposledy loni v dubnu. Nadcházejícího dubnového summitu 17+1, tedy jednání Číny se zeměmi střední a východní Evropy, se ale Zeman nemá v plánu zúčastnit. Své rozhodnutí zdůvodnil nesplněním slibů čínské strany ohledně investic v Česku.

Pražský primátor Hřib je naopak otevřeným kritikem Číny; obviňuje ji z porušování lidských práv a považuje ji za nespolehlivého obchodní partnera.

Šámalová: Vztahy Pekingu a Tchaj-peje jsou pro Čínu extrémně citlivé

„Je to poměrně ostré prohlášení. Šanghaj v něm tvrdí, že pražský magistrát udělal mnoho přešlapů, co se týče základních čínských hodnot, mezi něž patří vztahy s Tchaj-wanem. Také říká, že se Praha bezohledně vměšuje do vnitřní politiky Číny a veřejně zpochybňuje princip jedné Číny. Je to další kolo diplomatického napětí mezi Prahou a Pekingem,“ shrnula situaci zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.

Zdůraznila, že otázka vztahů Pekingu a Tchaj-peje je pro Čínu extrémně citlivou záležitostí. „Podpis smlouvy Prahy s tchajwanskou metropolí přišel v době, kdy princip jedné Číny čelí velké zkoušce. O víkendu zvítězila v tchajwanských prezidentských volbách Cchaj Jing-wen, která svoji kampaň postavila na strachu z Číny. Hongkong už osmý měsíc protestuje proti politice Číny. Peking je proto ještě ostražitější než obvykle, i když proti tomu, co udělala Praha, by se ozval v každém případě,“ dodala Šámalová.

Šámalová: Peking je na zpochybňování principu jedné Číny extrémně citlivý (zdroj: ČT24)