Který podnik má na Slovensku nejvyšší daňové úlevy? Duslo z holdingu Agrofert

Reportéři ČT: Daňové úlevy Agrofertu na Slovensku (zdroj: ČT24)

Holding Agrofert, u kterého Evropská komise posuzuje, zda jej nadále ovládá český premiér Andrej Babiš, má na Slovensku výsadní postavení. Alespoň, co se státní podpory týče. Řadí se po bok automobilek světových značek jako Volkswagen, Jaguar Land Rover, PSA nebo Kia. Daňové úlevy má dokonce nejvyšší ze všech. Jak to Agrofert na Slovensku dělá, zjišťovali Jana Neumannová a Michael Fiala.

Skupina Agrofert ovládla před patnácti lety chemický podnik Duslo ve městě Šaľa v Nitranském kraji východně od Bratislavy. Holding se tam rozhodl postavit novou linku na výrobu čpavku za tři sta milionů eur a zajistil si pro to výhodné podmínky.

„Duslo Šaľa dostane na deset let daňové prázdniny. Má jít o téměř šedesát milionů eur. Skupina Agrofert českého miliardáře Andreje Babiše už před čtyřmi měsíci tvrdila, že zvažuje odchod ze Slovenska. Ve hře bylo osm tisíc sto pracovních míst v Duslo Šala. Své setrvání v regionu podmínila tím, že dostane od státu finanční pomoc,“ informovala v roce 2014 televize RTVS.

„Samozřejmě, že se můžeme ohánět, že to postavíme někde jinde, ale myslím, že nikde veřejnost netleská tomu, že tam přijde chemická výroba, takže ono by to tak jednoduché pravděpodobně nebylo. A na druhé straně, proč by nemohli dostat investiční stimul, když to vláda odsouhlasila korejským firmám anebo automobilkám. Tak proč by to nemělo dostat právě Duslo Šaľa,“ hájí pobídku primátor města Šaľa Jozef Belický (nezávislý).

Nová pracovní místa?

„Ministr hospodářství tvrdí, že podporují vznik nových pracovních míst. Za téměř šedesát milionů eur daňových úlev podle ministra vznikne asi osmdesát pracovních míst. Agrofert ale o žádných nových místech nehovoří,“ pokračuje dobová reportáž RTVS.

„V první řadě je důležité, že zachováme všechna pracovní místa, která v současné době v tom provozu jsou,“ řekl v roce 2014 mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

„V případě, že se potvrdí, že jde o udržení pracovních míst, a ne vytváření nových pracovních míst, tak je to velmi nešťastná situace, protože tímto se vláda vystavuje rizikům, že přijdou další firmy a řeknou: Dejte nám stimul, nebo sbalíme výrobu a odejdeme. Čili, že vláda se tak stane vydíratelnější,“ reagoval tehdy Robert Kičina (Podnikatelská aliancia Slovenska).

Duslu pomohl nový zákon

Daňová úleva pro firmu Duslo je podle informací slovenského ministerstva hospodářství za posledních šestnáct let vůbec nejvyšší, jakou kdy jeden podnik na Slovensku získal. Přestože slovenský průmysl i vývoz táhne především výroba aut.

Duslu pomohl zákon, který v roce 2014 přijala vládní strana Smer a podle kterého dotaci pro investici nad dvě stě milionů eur už neschvaluje vláda, ale jen ministr. Změnu inicioval poslanec Smeru Maroš Kondrót, který pracoval za minulého režimu sedm let v bratislavském podniku zahraničního obchodu Petrimex, kde v té době působil i Andrej Babiš.

Pro Kondróta je podle jeho vlastních slov podstatné, „že se zachránilo Duslo“. S Babišem si sice tyká a váží si ho, další spojitost ale odmítá.

„Nedělám pro Babiše nic. Nic mi neplatí, nic mi nenabízí. Já jsem odešel k 31. 8. 1990 z Petrimexu, od té doby jsem Andreje Babiše neviděl. Slyšel jsem o něm, až když se objevil na postu ministra financí a potom premiéra České republiky. Nemám s ním žádný kontakt, ani telefonický, ani písemný. Doufám, že si mě pamatuje,“ dodal Kondrót.

Úlevu podpořili dva ministři Smeru

Daňovou úlevu pro Duslo Šaľa řešili postupně dva slovenští ministři hospodářství. Stejně jako poslanec Kondrót jsou oba ze strany Smer. Prvním z nich byl Tomáš Malatínský, jehož vysvětlení, proč daňovou úlevu pro Duslo podpořil, se Reportérům ČT nepodařilo získat.

Druhým ministrem ze strany Smer, který daňovou úlevu pro firmu Duslo podporoval, byl Pavol Pavlis. „Podle mně dostupných informací lze tuto investiční pobídku hodnotit jako úspěšnou a prospěšnou pro slovenskou ekonomiku. (…) Dotace byla přidělena v souladu s platnými zákony,“ uvedl exministr.

„Pavol Pavlis byl nejdřív druhým mužem ministerstva hospodářství, později se stal šéfem resortu a vlastně lobboval v prospěch té dotace v Bruselu a celou tu agendu převzal na sebe a dotáhl proces k získání té dotace,“ dodává Marek Vagovič, vedoucí investigativního oddělení webu Akutality.sk.

Exministr s Babišem podnikal

Exministr Pavlis má ovšem s Andrejem Babišem dlouholeté obchodní kontakty. „Bývalý ministr hospodářství za stranu Smer pan Pavlis byl dokonce přímo zaangažovaný v jednom společném podniku s Andrejem Babišem, který je navázaný na Duslo Šala. Realizoval pro ně říční dopravu hnojiv,“ doplnil Ivan Haluza, specialista na firemní zpravodajství z Denníku N.

Jedná se o bratislavskou firmu Port Service, kterou podle slovenského obchodního rejstříku Pavlis a Babiš v době schvalování daňové úlevy společně vlastnili.

„Takže vrcholnému představiteli strany Smer mimořádně záleželo na tom, aby se Duslu dařilo, aby bylo Duslo větší, aby Duslo produkovalo, takže tím pádem tam bylo skutečně přímé propojení mezi investiční pomocí a zájmy konkrétního vysokého představitele strany Smer,“ tvrdí Haluza.

Andrej Babiš na otázky Reportérů ČT neodpověděl. Pavlis v reakci napsal, „že s panem Babišem nejsem v kontaktu několik let“.

Celá reportáž ve videu v úvodu článku.