Armáda letos rekordně nakoupí. Potřebuje nová BVP i Věru

Události: Armáda rekordně nakoupí (zdroj: ČT24)

Českou armádu letos čekají největší nákupy vojenské techniky v novodobé historii. V roce 2020 chce uzavřít strategické smlouvy na nákup výzbroje a výstroje v hodnotě rekordních 73 miliard korun, což je skoro dvakrát více než v roce minulém. Rozhodnout se má také o dosud vůbec největší zakázce – na pořízení nových bojových vozidel pěchoty má jít 50 miliard.

Zastaralé pásové transportéry české armády BVP 2 má nahradit jeden ze tří strojů: švédské bojové vozidlo CV-90, rakousko-španělský pásový transportér ASCOD nebo německý Lynx. Ministerstvo obrany chce firmy k podání finální nabídky vyzvat v únoru. „Ty potom vyhodnotíme, samozřejmě budeme chtít vidět funkční vzorek,“ popisuje mluvčí resortu Jan Pejšek.

„Všechna tři vozidla jsou si velice podobná a z mého pohledu bude nejvíce rozhodovat cena,“ míní vojenský expert časopisu ATM Dušan Rovenský.

Vojáci plánují utratit za 210 obrněnců zhruba 50 miliard korun, součástí nákupu je i 29 vyprošťovacích speciálů. Podle původních plánů chtělo ministerstvo obrany podepsat smlouvu na nákup nových pásových obrněnců už loni v září, teď ministerští úředníci hovoří o polovině letošního roku. „Pár měsíců nehraje takovou roli. Důležité je, abychom ty desítky miliard utratili za to nejlepší,“ věří Pejšek.

Připravované armádní nákupy
Zdroj: ČT24

„Bojové vozidlo pěchoty nové generace je potřeba důkladně prověřit, protože se jedná o obrovskou investici,“ vysvětluje Rovenský.

Nové útočné pušky i malé dopravní letadlo

Téměř 23 miliard korun bude stát vojenský rozpočet nákup další nové výzbroje a výstroje. Letos se počítá s podpisem smluv na nákup moderních samohybných děl, terénních aut nebo protiletadlových raketových kompletů. Resort chce také pořídit nové pistole, útočné pušky, neprůstřelné vesty či malé dopravní letadlo. Peníze půjdou také na pasivní sledovací systém Věra nové generace.

Připravované armádní nákupy
Zdroj: ČT24

„Bezpečnostní situace ve světě se neustále zhoršuje, armáda se musí připravovat na budoucí konflikty, nemůže bojovat se zastaralými zbraněmi,“ odůvodňuje rekordní nákupy expert Rovenský. Do všech zakázek se má zapojit český vojenský průmysl.

„Kde to jde, kupujeme v Česku. Devadesát procent loňských smluv bylo s českými dodavateli. A kde je dodavatel zahraniční, tam se snažíme, aby zapojení českých firem bylo co největší,“ přibližuje mluvčí ministerstva.

Další nákupy za desítky miliard korun čekají armádu po roce 2025. Budou se muset pořídit nové tanky a v roce 2027 vyprší pronájem stíhaček JAS-39 Gripen.