Demonstranti žádali demisi Babiše. Ten oznámil, že výzvu nevyslyší

Nejdříve na Václavském náměstí, poté na hlavním nádraží. Na obou místech v Praze protestovali účastníci demonstrace spolku Milionu chvilek proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a žádali jeho demisi. Poměrně značná část lidí se po konci části demonstrace na Václavském náměstí vydala domů, druhá část pochodem došla na nádraží. Tam demonstranti zaplnili horní patro hlavní nádražní haly a stáli také v průchodech k nástupištím, rozdávali letáky a volali hesla namířená proti předsedovi vlády.

Na Václavském náměstí promluvili předseda pořádajícího spolku Mikuláš Minář a místopředseda Benjamin Roll, ředitel Transparency International David Ondráčka nebo bývalý zaměstnanec Státního fondu životního prostředí Leo Steiner. Na závěr si účastníci zazpívali státní hymnu.

Následně se lidé vydali na pochod ulicemi Na Příkopě, Hybernská a Opletalova na hlavní nádraží. Minář vyzval, aby účastníci byli slyšet a kreslili křídami po chodnících. Lidé psali na silnice hesla jako „Demisi“ nebo „Odstup“. Pokreslili ale také fasádu Lidového domu, sídla koaliční ČSSD, hesly jako „Kolaboranti“ nebo „Hamáčku, styď se“.

Demonstrace Milionu chvilek na Václavském náměstí 10. prosince
Zdroj: ČT24/ros

Milion chvilek chtěla půlhodinovým programem na Václavském náměstí a následným pochodem centrem Prahy na hlavní nádraží vyzvat Babiše k odstoupení z funkce předsedy vlády. Lidé si přinesli transparenty s nápisy jako „Všetci kradnú, iba já čerpám“ či „Na vši patří petrolka, na Babiše kriminál“. 

Premiér Andrej Babiš už oznámil, že výzvu spolku Milion chvilek k rezignaci nevyslyší, právo lidí protestovat však respektuje. Milion chvilek ale podle Babiše demonstroval, i když nebyl obviněný a Česko nemělo zprávu auditorů Evropské komise o jeho údajném střetu zájmů. Na protesty podle něj pravidelně chodí opozice, protože nemá jiný program než antibabiš. 

Šéfkomentátor Deníku a bývalý poslanec hnutí ANO Martin Komárek v České televizi uvedl, že na rozdíl od poslední demonstrace na Letné důvody pro protest skutečně jsou. „Protože bylo obnoveno trestní stíhání, audit Evropské komise, ať si o něm myslíme co chceme, potvrzuje, že Andrej Babiš je ve střetu zájmu. Takže pokud někdo soudí, že by kvůli tomu měl odstoupit, pak má dnes demonstrovat a je dobře, že demonstruje,“ konstatuje Komárek.

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk pak dodal, že i 16. listopadu měli lidé pro demonstraci dobré důvody, aby protestovali proti Andreji Babišovi a „jeho způsobu nakládání s mocí“.  

„Souhlasím ale s tím, že teď, pokud bychom to měli vzít čistě věcně, tak důvodů je opravdu nejvíce. Protože nikdy jsme zatím nebyli v době vlády Andreje Babiše v situaci, kdy by jednak pokračovalo trestní stíhání a zároveň už jsme měli černé na bílém od Evropské komise konstatování, že Andrej Babiš je v brutálním střetu zájmu. A  že jeho firmy, které svěřil do svěřenských fondů, stále ovládá a čerpá tedy evropské dotace a s největší pravděpodobností i ty české a české státní zakázky, a to i v rozporu s duchem českého zákona o střetu zájmů. A proto je logické, že dnes demonstrace probíhá,“ řekl Honzejk.

Demonstrace Milionu chvilek na Václavském náměstí 10. prosince
Zdroj: ČT24/ros

Demonstraci svolal Milion chvilek po událostech minulého týdne. Podle auditu Evropské komise, který zveřejnila některá média, Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Nadále totiž ovládá holding Agrofert, který pobírá unijní dotace. Česko podle auditu přijde o stovky milionů korun. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zároveň zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo a věc vrátil k došetření. 

Milion chvilek uspořádá další demonstraci na Václavském náměstí v úterý 17. prosince. Pozve zástupce opozičních demokratických stran.

Největším shromážděním Milionu chvilek byla demonstrace 23. června na pražské Letné, což bylo nejmohutnější veřejné shromáždění po listopadu 1989, jehož účastníci demonstrovali za nezávislost justice a proti Babišovi a jeho ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO).

Během jiné demonstrace na Letné 16. listopadu Milion chvilek vyzval Babiše, aby odstoupil do 31. prosince, pokud neodvolá Benešovou a nezbaví se holdingu Agrofert. Předseda vlády demisi vyloučil a ve střetu zájmů se necítí být, protože vyhověl požadavkům zákona o střetu zájmů.