Přesný počet stávkujících škol není důležitý, kritizují odboráři ministerské odhady

Události: Plaga kritizuje odbory kvůli počtům stávkujících škol. Podstatné je něco jiného, kritizují odbory Plagu (zdroj: ČT24)

Starostové a nezávislí (STAN) vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby uklidnil situaci ve školství a společně s ministerstvem školství Robertem Plagou (za ANO) co nejdříve zveřejnil, o kolik a v jaké struktuře bude učitelům přidáno pro rok 2021. S formou středeční stávky nicméně nesouhlasí. Stejně tak předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, ačkoli chápe rozladění učitelů. Podle poslance Pirátů Lukáše Bartoně by stávka měla mít větší cíle, podle předsedy ODS Petra Fialy mají stávkující učitelé pochopení občanských demokratů.

Podle Gazdíka je důležité, aby učitelé věděli, zda bude splněn Babišův slib, že výdělky pedagogů v roce 2021 dosáhnou 45 tisíc korun. Vyzval jej, aby v nejbližší době zveřejnil, o kolik tedy bude v roce 2021 učitelům přidáno a kolik procent půjde do tarifní a kolik do netarifní části.

Gazdík dále uvedl, že způsob vyhlášení stávky byl ze strany odborů velmi diletantský. Například ve Zlínském kraji, kde je Gazdík radním pro školství, podle něj ještě minimálně tři školy jednají o tom, zda se ke stávce připojí, nebo ne. Uvedl ale, že chápe celkovou nespokojenost učitelů.

Šéf TOP 09 Pospíšil stejně jako Gazdík připomněl, že premiér slíbil učitelům přidat 15 procent. Strana navrhne v diskusi k rozpočtu na příští rok na platy přesunout peníze, kterými vláda dotuje jízdné ve vlacích pro mládež a důchodce.

„Z mého pohledu by školské odbory měly bojovat za zvýšení objemu finančních prostředků na platy učitelů podle původního záměru s cílem navýšit platy o 15 procent,“ uvedl v komentáři předseda Pirátů Bartoš. „Podnět ke stávce chápu jako výraz dlouhodobé nespokojenosti učitelů, který je z mého pohledu, a to i vzhledem k současné situaci v regionálním školství, naprosto legitimní. Vím, že mnozí učitelé vstupují do stávky s vyššími cíli než těmi, které uvádějí odbory,“ dodal.

Podle šéfa ODS Fialy stávku vyprovokoval premiér svými sliby. „ODS ani já osobně nepodporujeme stávky, ale v tomto případě učitelům rozumíme. Mají naše pochopení, když chtějí připomenout premiérovi a vládě, co jim slíbil. Mají na to právo a je dobře, že se nenechávají obelhávat,“ řekl.

Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová poznamenala, že odbory zaspaly, vláda rozdělení celkové sumy dokončila v pondělí schválením příslušného nařízení.

Plaga zpochybňuje údaje odborů o počtu protestujících škol

„Paradoxem je, že když včera (v pondělí) odbory řekly, že stávkujících škol bude přes šest tisíc, dnes, když byly dotazovány, nejsou schopny říci, jaká to budou čísla,“ řekl Plaga. Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová v pondělí uvedla, že se ke stávce přihlašuje víc než 50 procent škol, jejich budovy se nemusí ve středu ale úplně zavřít. Odborový svaz bude znát přesný počet stávkujících institucí ve středu dopoledne, míní Seidlová.

Plaga má jiná čísla o účasti škol. Zmínil také anketu mezi Asociací ředitelů základních škol, kde podle něj zhruba v 13:30 bylo 179 hlasujících škol, z nichž 31 bude plně zavřených. „To skutečně není přes polovinu. Naopak téměř 60 procent škol uvedlo, že neomezí provoz a nepřipojí se ke stávce,“ poznamenal Plaga.

Ministr vyjádřil přesvědčení, že stávka odborářů nebude tak masová, jak uváděli. Poděkoval ale zároveň všem učitelům včetně těch, kteří se ke stávce připojí. „Protože jsme si vědomi toho, že dluh, který se nastřádal v předchozích 15 letech, není malý. My se ho snažíme odstranit a investovat do budoucna, aby učitelské povolání bylo atraktivní,“ uvedl Plaga.

Stávkující učitelé ministra vůbec nezajímají, kritizuje Plagu šéf odborů

Školské odbory ovšem Plagu zkritizovaly za to, že chce dopředu znát počet škol zapojených do stávky. Přesné počty odbory neuvedly, podle nich to totiž není vůbec podstatné. Podle statistik ministerstva školství v minulém školním roce kraje a obce zřizovaly celkem 9748 mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol.

Ministr by měl být podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka znepokojen, i kdyby byly stávkujících škol v Česku jen desítky. „Z invektivního vyjádření ministra Plagy je zřejmé, že on je nyní ministrem jen nestávkujících učitelů, a ti stávkující ho vůbec nezajímají,“ uvedl Dobšík.

Čísla zatím pro většinovou účast nesvědčí. Jasno ale bude až ve středu ráno

Odborářům v Jihomoravském kraji se dosud přihlásilo 193 škol, které se zapojí do středeční stávky. Naproti tomu se přihlásilo také 317 škol, jež stávkovat nebudou. Čísla ale zřejmě ještě během úterý porostou, upozornily odbory. V Jihomoravském kraji je 490 základních škol a 675 školek.

Méně než polovina škol se zatím přihlásila ke středeční stávce v Ústeckém kraji. Podle odhadu Boženy Seifertové z krajského školského odboru se ke protestu přidá asi stovka škol, kraj přitom eviduje zhruba 340 zařízení. Přímo v Ústí nad Labem se z několika desítek škol zapojí jen šest z nich. V Libereckém kraji se ke stávce připojí nějakou formou 32 škol z bezmála 500 mateřských, základních a středních, které jsou v kraji.

V Karlovarském kraji účast avizují zejména základní školy. Většina stávkujících škol se uzavře zcela, některé ale nabídnou například dohled nad dětmi, o které se dopoledne nemohou rodiče postarat. Podle krajského odboráře Františka Baláka odbory stále počítají až s šedesátiprocentní účastí. Podle něj na některých školách učitelé narazili na vedení, které jim nedovolilo uzavřít celou školu.

V Pardubickém kraji se zapojí do stávky asi pět desítek škol zřizovaných obcí nebo krajem. Také tam se ale úplně uzavřou jen některé. Odbory v Olomouckém kraji avizují účast 142 škol, z toho zcela uzavřených bude 52 škol.

Z 99 školských organizací zřizovaných Zlínským krajem se ve středu ráno zřejmě neotevře 14. V dalších 19 školách se zapojí jen malá část učitelů. V Moravskoslezském kraji by se mohlo do stávky zapojit minimálně 50 až 60 procent pedagogů. Největší ohlas zřejmě bude mít na Karvinsku. Ke stávce se přidají mateřské, základní i střední školy.

Ve více než sedmi desítkách jihočeských škol se ve středu nebude učit, většina škol však zachová normální režim. Na Vysočině se podle odborů do úterního odpoledne přihlásilo ke stávce 810 lidí, což je zhruba desetina pedagogů v kraji. V Královéhradeckém kraji podpoří středeční stávku učitelů různou formou přes 30 procent škol.

V Plzeňském kraji má ve středu stávkovat 22 škol a 481 učitelů a nepedagogických pracovníků. Dalších 60 pracovníků stávku podporuje. V regionu je přitom zhruba 450 středních, základních a mateřských škol.