Soud vynesl 19 let vězení za vraždu čerpadlářky

Události ČT: Soud vynesl 19 let vězení za vraždu čerpadlářky (zdroj: ČT24)

Za vraždu čerpadlářky v Nelahozevsi má jít odsouzený David Šindler na 19 let do vězení. Jeho komplic Ivan Hollitzer stíhaný kvůli loupeži si má odsedět čtyři roky. Verdikt není pravomocný. Šindler od počátku vinu odmítá, Hollitzer se k loupeži přiznal a za střelce označil právě Šindlera. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání, stejně učinil i Šindler.

Tragédie, která se odehrála v noci na 3. prosince 2018, vyvolala velkou odezvu veřejnosti. Maskovaní muži vtrhli na čerpací stanici, jeden z nich měl krátkou střelnou zbraň, kterou podle policie zastřelil osmapadesátiletou pracovnici čerpací stanice.

„Vzhledem k okolnostem té střelby musel být Šindler jednoznačně srozuměn s tím, že střelba povede ke smrtelným následkům u paní poškozené,“ uvedl předseda trestního senátu Robert Pacovský. 

Hollitzer šel naopak na čerpací stanici pouze loupit a nepočítal s tím, že Šindler ženu zastřelí. Podle soudce o tom svědčí například to, že měl u sebe poutací pásky.

Podle Šindlerova obhájce jiný důkaz než Hollitzerova výpověď neexistuje, jeho klient by proto měl být obžaloby zproštěn. Pacovský ale uvedl, že Hollitzerova výpověď je věrohodná „Pravdivost doznání pana Hollitzera je také podporována dalšími důkazy,“ řekl Pacovský. Tvrzení Šindlera, že na místě nebyl, je naopak podle soudce spolehlivě vyvráceno.

Podle státního zástupce byla vražda naprosto zbytečná, protože se žena před lupiči snažila schovat a nijak je neohrožovala.

Poté, co maskovaní muži přistoupili k prodejnímu pultu, Šindler podle žalobce „nad rámec předchozího ujednání se spoluobžalovaným Hollizerem ohledně pouhého použití pohrůžky zbraní“ vystřelil na dveře, za kterými se žena schovávala. „Vystřelil cíleně (…) do křídla dřevěných dveří za pultem obsluhy benzinové stanice s tím, že viděl snahu poškozené se za těmito dveřmi bezprostředně předtím ukrýt,“ uvádí obžaloba.

Státní zástupce je s rozsudkem spokojen

Lupiči podle dřívějších informací policie odcizili pokladnu s deseti tisíci korunami, tři kartony cigaret a další zboží za zhruba dvacet tisíc korun. Šindler vinu od počátku odmítá, tvrdí, že na místě vůbec nebyl. Hollitzer se k loupeži přiznal, za střelce označil Šindlera.

Šindlerovi hrozilo 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Ten pro něj navrhoval i státní zástupce Martin Suska. Pro Hollitzera, kterému hrozilo maximálně deset let, chtěl okolo pěti let vězení. Po jednání Suska řekl, že je s rozsudkem spokojen, protože se ale mírně odchyluje od jeho návrhu, zváží, jestli nepodá odvolání.

Loupežné vraždy v roce 2018
Zdroj: ČT24

Vyšší tresty by mohly potenciální pachatele odradit. „Šlo asi i o nějaký symbol. Pokud by senát dospěl k závěru, že je potřeba regulovat takový společenský jev, jako jsou útoky proti bezbranné obsluze benzinových čerpacích stanic, tak by k tomu mohl použít tento nástroj,“ řekl Suska.

Hollitzerův právník navrhoval, aby byl muž potrestán dvouletým trestem, upozornil, že bez výpovědi jeho klienta by trestná činnost nebyla odhalena.

Na stopu kriminalisty přivedl dotek na okraji pultu

První přesvědčivé stopy přivedly policii k nyní odsouzeným po měsíci a 11 dnech od loupežného přepadení. Nashromážděné důkazy a výpovědi - mimo jiné otce hlavního obviněného - kriminalisti analyzovali několik měsíců. Obžaloba padla na začátku léta.

Klíčovou roli sehrály kamerové záběry. Proti muži obžalovanému z vraždy pomohly ucelit to, čemu se říká „řetězec nepřímých důkazů“. Přímý proti Davidu Šindlerovi policisti nenašli, proti jeho komplici ano.

Klíčovou stopou pro kriminalisty byl otisk prstů komplice Holitzera. Ten se těsně před úprkem dotkl okraje pultu. Kamerový záznam tak policii navedl, kde hledat klíčovou stopu. „Pak bylo akorát technickou záležitostí, získat z ní profil DNA a ten později srovnat s profilem ze vzorku, prokazatelně odebraného panu Holitzerovi, kde byla shoda,“ uvedl státní zástupce Suska.

Policisté tak ví jistě, že tento muž na místě činu byl, ale nevraždil. Ivan Holitzer sám jim pak celý příběh dotváří. To, co říkal, potvrdili i svědci. „Byla vyslýchaná i svědkyně, která rovněž na čerpací stanici pracovala,“ dodal Suska s tím, policistům potvrdila později nalezenou pokladnu. 

Šindler od začátku popírá, že by na místě byl. Proti jeho slovům ale znovu mluví kamerové záznamy. „Pro biomechanickou analýzu tento záznam je kvalitní a určení fyzické výšky je z tohoto záznamu možné,“ řekl nezávislý soudní znalec v oboru forenzní biomechaniky Jiří Straus. 

„Byl možná i důležitější ten druhý záběr, který nebyl publikován. A tam je vidět, že tam stáli skutečně tváří v tvář na bezprostřední vzdálenost dvou metrů. A že to bez možnosti úniku poškozené napálil do toho místa, kde ji těsně před tím viděl,“ řekl Suska. 

„Chtěl bych zmínit kvalitu kamerových záznamů. Tohle bych chtěl pochválit a apelovat na další majitele,“ řekl vedoucí odboru obecné kriminality středočeské policie Aleš Pavlík. Část kamerových záznamů začali policisté zveřejňovat krátce po tragédii. Dostaly stovky tipů, deset procent z nich reálně pomohlo.