Zvěř škodí stromkům vysázeným po kůrovcové kalamitě, ministerstvo prodlouží dobu odstřelu

Události ČT: Lesníci chtějí prodloužit odstřel zvěře (zdroj: ČT24)

Obnovu lesů postižených kůrovcovou kalamitou komplikuje nejen sucho, ale také přemnožená zvěř, která ničí sazenice a mladé stromky. Podle sdružení nestátních vlastníků lesů je nutné její stavy snížit. Ministerstvo zemědělství prodlouží dobu, kdy ji myslivci mohou střílet. Lesníci ale žádají větší změny.

Majitelé soukromých a obecních lesů chtějí, aby stát změnil mysliveckou legislativu, jinak podle nich bude těžké obnovit porosty. „Je to jedna ze zásadních podmínek – snížit tlak a vliv zvěře na stromy,“ uvedl člen předsednictva Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů Miroslav Pacovský.

Třeba u Kostelce nad Černými lesy měla vyrůst spousta buků, jedlí, lip i třešní. Jenže ani pět tisíc sazenic na pestrý les zatím nestačilo. Mladé stromky lákají hlavně srnčí zvěř, ale škodí i divoká prasata.

„Atraktivnější jsou pro zvěř vždycky listnaté dřeviny, pupen je v přírodě to nejvýživnější, co se dá sehnat,“ přiblížil lesník Radek Kajfosz ze Školního lesního podniku ČZU.

Více času na odstřel

Ministerstvo zemědělství zatím připravuje novelu vyhlášky o tom, kdy se zvěř smí lovit. Platit by mohla ještě letos.

„Umožní především delší dobu odlovu vybraných druhů. Jejím cílem je efektivně snížit počty zvěře tak, aby nedocházelo ke škodám jak na zemědělských plodinách, tak především v lesích,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Stát také přidal další lokality na jihu a západě Čech na seznam nejpostiženějších míst, kde se lesníci mají soustředit na porosty, které jde zachránit, a uvolnil pravidla výsadby ve zničených lesích.