Soudci mají nerozhodnutých kauz nejméně v historii. Napjatý rozpočet 2020 ale prověří jejich síly

Události: Justice v době napjatého rozpočtu (zdroj: ČT24)

České soudy mají nejméně nevyřízených případů od roku 2008, kdy se začaly vést podrobné statistiky. Sporů ubývá a na jejich vyřizování pracuje víc lidí. V příštím roce však zřejmě budou muset soudy snížit náklady na svůj provoz o tři procenta. Ministerstvo spravedlnosti proto nyní naznačuje – ještě před finálním jednáním ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o rozpočtu 2020 – že může dojít ke zpomalení některých agend.

Průtahy mohou hrozit podle ministerstva spravedlnosti například u insolvencí. Po rozšíření osobních bankrotů od 1. června přibývá nových žádostí. Třeba na Krajský soud v Ostravě došlo v červnu třikrát víc návrhů než v květnu. Trojnásobný nárůst pokračoval i v červenci. 

„Pokud bude ten dlouhodobý nárůst pokračovat, tak budeme potřebovat posily,“ řekl insolvenční soudce zmíněného ostravského soudu Viktor Břeška. S tím ale ministerstvo nepočítá, naopak musí příští rok ušetřit desetinu nákladů. Pro soudy by to měla být jen tři procenta.

„Chci, aby se to co nejmíň dotklo justice, takže tam jsme dali minus tři procenta. A spíš hledám úspory na ministerstvu,“ uvedla Benešová. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky by však i zmíněná tři procenta  mohla pro soudy i veřejnost znamenat, že dojde ke zpomalení některých agend.  

Počet pracovníků soudů
Zdroj: ČT24

Podpora správní oblasti

Jediná oblast justice, které ministerstvo slibuje posílení, jsou správní úseky. Ty řeší často složité spory s finančními úřady nebo pojišťovnami. „Ministerstvo spravedlnosti vnímá přetíženost správních úseků. A proto dojde k navýšení počtu zaměstnanců, konkrétně v Praze, v Ústí nad Labem a v Brně,“ řekl Řepka. 

Situace v justici se zlepšila po lednovém desetiprocentním navýšení platů. Například u Krajského soudu v Českých Budějovicích je nyní pět správních soudců, v minulosti to přitom dlouhodobě byli tři. Justici jako celek by navíc mělo brzy posílit dalších třicet soudců. 

Vývoj správních řízení
Zdroj: ČT24

Celkovou rychlost justice ovlivňují především okresní soudy, které každý pracovní den vyřídí víc než tisícovku civilních sporů. Těch nerozhodnutých díky tomu ubylo o čtyřicet procent za posledních pět let.

Vleklých případů zůstávají tisíce

Táhnoucích se případů jsou ale stále tisíce. Jeden z nejdelších v zemi se týká dominanty Ústí nad Labem – Mariánského mostu. V dubnu to bylo dvacet let, co jeho stavitel začal po městu soudně vymáhat zaplacení víceprací. Rozhodnutí vždy zrušila nadřízená instance. 

Nevyřízené soudní spisy u okresních úřadů
Zdroj: ČT24

Od roku 2014 se soudům daří snižovat – u civilních sporů – počet nerozhodnutých žalob. Před šesti lety jich bylo přes dvě stě tisíc, nyní jde o 127 tisíc případů. I díky tomu, že se po změně advokátních odměn přestalo vyplácet vymáhání drobných částek.

Trestních kauz je asi desetkrát méně než civilních sporů. Také zde se počet případů bez rozsudku postupně snižuje. Vliv na to má i klesající kriminalita.

Naopak více práce budou mít soudy s insolvencemi. Navíc u osobních bankrotů nejde jen o jedno rozhodnutí, ale i o průběžné kontroly plnění podmínek oddlužení. Do nynějška počet lidí v insolvenci klesal, protože hodně dlužníků čekalo na nové, jednodušší podmínky. Nyní se všeobecně očekává, že se trend otočí a lidí v osobním bankrotu bude přibývat