Armáda modernizuje tanky. V příštích letech chce nakoupit až 40 nových strojů

Události: Armáda plánuje nákup nových tanků (zdroj: ČT24)

Armáda koupí nové radiové stanice pro tankový prapor. Měly by stát miliardu a půl – smlouva je ještě před podepsáním. Vojáci současné obrněnce modernizují i kvůli nasazení do zahraničních operací NATO. Kromě toho generální štáb začíná připravovat nákup nových tanků, životnost současných strojů totiž v roce 2025 končí.

V současnosti má tanky ve výzbroji pouze jediná jednotka, a to přáslavický prapor sedmé mechanizované brigády. Vojáci tam slouží na tancích třetí generace, kterých má armáda v současnosti celkem třicet. 

„Je to ocelová pěst naší armády , takže my jsme nasazováni k pronikání a k ničení nejsilnějšího nepřítele,“ charakterizoval 73. tankový prapor Přáslavice jeho velitel Vít Ducháček. 

Tank přitom zůstává rozhodující zbraní i v současných konfliktech. Neobejde se bez něj žádná armáda. „Jsou to ocelové bestie, králové bojiště. Tank, který první zpozoruje druhé a vystřelí, vyhraje,“ uvedl  zástupce velitele roty 73. tankového praporu Přáslavice Josef Světlík. 

Podle velitele tanku Jana Schneeweisse dokáže takový obrněnec vystřelit šest až osm ran  za minutu, a to díky efektivnímu automatickému nabíjecímu ústrojí. Jeho cílem je boření budov nebo ničení živých cílů nepřítele. 

Oba muži – Jan Schneeweiss i Josef Světlík –  slouží u tankové jednotky roky. Teď se budou připravovat na zahraniční operaci – čeká je totiž nebezpečná mise v Afghánistánu. „Je to prostor nasazení. Člověk se s ním musí seznámit, určitě to patří k vojenskému životu,“ uvedl Schneeweiss. „Nikdy jinde zkušenosti z boje člověk ani získat nemůže,“ dodal Světlík.  

Až čtyřicet nových tanků

Vojáci tak v příštích letech plánují nakoupit maximálně čtyřicet nových tanků. Cena nemá přesáhnout patnáct miliard. Vojenský technický ústav teď analyzuje, jaký obrněnec bude pro armádu nejlepší.

„Studie by nám měla dát celkem jasné odpovědi na to, jaké bude budoucí operační prostředí a jaké na tank budou požadavky,“ vysvětlil Ivo Střecha, ředitel sekce rozvoje sil na ministerstvu obrany. 

Tanky
Zdroj: ČT24

Nové tanky by měli vojáci v Přáslavicích dostat nejdříve za šest let. Armáda kvůli tomu chce vypsat veřejné výběrové řízení.