Česká armáda vybírá nové víceúčelové bojové vrtulníky, jedná s Američany

Události: Česko rozhoduje o nákupu vrtulníků z USA (zdroj: ČT24)

Česko rozhoduje o nákupu víceúčelových bojových vrtulníků od Spojených států. Vybírá ze dvou variant – buď koupí dvanáct strojů Black Hawk, nebo nakombinuje vrtulníky typu Venom a Viper. Nahradí ruské stroje Mi-24. Armáda počítá s investicí ve výši 12,5 miliardy korun, konečná cenová nabídka má přijít během června. Američani jsou jediní dodavatelé, se kterými Česko jedná.

„Chceme vojenský vrtulník, vojenský zodolněný stroj, který vydrží a je schopen reagovat na bojišti,“ říká náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata. Vrtulníky by podle něj měly umět tři základní věci: „První je palebná podpora pozemních sil, druhá je přepravní kapacita vojáků a třetí je přeprava raněných.“

Ve hře jsou dvě varianty. Buď si česká armáda pořídí dvanáct víceúčelových helikoptér Black Hawk, nebo nakoupí osm víceúčelových Venomů se čtyřmi bitevníky Viper. „Tato odborná rozhodnutí chci nechat na armádě. Ať armáda řekne, posoudí a zdůvodní mi, která varianta je po odborné stránce nejlepší,“ uvádí ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Možné varianty nákupu vrtulníků z USA
Zdroj: ČT24/Ministerstvo obrany

Americký Kongres už prodej schválil

Prodej vojenského materiálu ze Spojených států musí vždy schválit Kongres. Kongresmani už vývoz dvanácti vrtulníků do Česka podpořili. „Pro Českou republiku to dává záruku, že dostaneme ceny, za které by americká strana prodávala vrtulníky své armádě,“ dodává Metnar.

„V tomto případě opozice nedělá žádné problémy, protože má zájem na tom, aby česká armáda byla vyzbrojená moderní technikou,“ říká předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

obrázek
Zdroj: ČT24

Ministerstvo obrany neplánuje na pořízení nových vrtulníků vyhlásit otevřenou soutěž. „Výběrové řízení jsme dosud nevyhlásili, jsme stále ve fázi průzkumu trhu. V tuto chvíli jednáme exkluzivně s americkou stranou. S jinými zeměmi nejednáme, pouze se Spojenými státy,“ potvrdil ředitel tiskového odboru ministerstva obrany Jan Pejšek.

Dvanáct nových víceúčelových vrtulníků má nahradit bitevníky Mi-24 ruské výroby. Stejně jako ony budou mít i nové stroje mateřskou základnu na vojenském letišti v Náměšti nad Oslavou.