Policie obvinila ženu, která přišla na dubnovou demonstraci SPD se svastikami

Policie obvinila šestačtyřicetiletou ženu, která přišla na dubnovou demonstraci hnutí SPD na Václavské náměstí se symboly nacistického Německa na řetízku. Podle kriminalistů se dopustila projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Informaci ČT řekla mluvčí krajského ředitelství pražské policie Andrea Zoulová.

Hnutí SPD pořádalo 25. dubna odpoledne při příležitosti zahájení kampaně pro evropské volby demonstraci proti „diktátu Evropské unie“. Na ní kamery zachytily hajlujícího muže a ženu, která měla řetízek se svastikami, tedy symboly nacistického Německa. Oba policie obvinila z trestného činu projevů sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka.

„Vyšetřovatelé ženu koncem měsíce května obvinili z přečinu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka dle paragrafu 404 trestního zákoníku, kdy ve věci probíhá standardní trestní řízení,“ řekla ČT mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

  • § 403 Založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka
  • (1) Kdo založí, podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka, nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let.
  • (…)
  • § 404 Projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka
  • Kdo veřejně projevuje sympatie k hnutí uvedenému v § 403 odst. 1, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

Třiačtyřicetiletého muže už ve zkráceném přípravném řízení soud potrestal půlročním podmíněným trestem s dvouletou zkušební dobou a pokutou 30 tisíc korun. S tím ale muž nesouhlasil. Případem se tak bude Obvodní soud pro Prahu 1 zabývat znovu. Projednávání je naplánováno na polovinu července.