Podle Babiše byla dálnice zablokovaná konvojem skandál. Věc prý okamžitě řešil s ministry obrany a dopravy

Premiér Andrej Babiš hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se nakonec podařilo celkem úspěšně vyřešit čtvrteční kolaps na D1, kterou zablokoval americký konvoj. Premiér prý věc přímo telefonicky řešil jak s ministrem dopravy, tak ministrem obrany i náčelníkem generálního štábu. „Protože to je skandál – oni nedodrželi harmonogram. Hraniční přechod v Rozvadově překročili ve 20:00, přitom měli jet v noci,“ vysvětloval Babiš v Událostech, komentářích. Česká strana prý vojáky z dálnice podle Babišových slov „vyhnala“.

 „Já když jsem se to dozvěděl, tak jsem telefonoval Metnarovi, ministrovi Kremlíkovi a dvakrát jsem mluvil s náčelníkem Generálního štábu AČR,“ prohlásil premiér. Celou věc prý řešil osobně, a proto lidé na dálnici nemuseli čekat jako v prosinci, kdy D1 zablokovala sněhová kalamita.

Konvoj nabral zpoždění kvůli technickým problémům. Už z Německa vozy vyrazily se zpožděním, vojáci museli ve Staré Boleslavi absolvovat přestávku na odpočinek, a první ze čtrnácti skupin tak vyjela z Boleslavi teprve ve středu v 19:00. Další následovaly se zhruba hodinovými rozestupy, a poslední skupiny se proto dostaly do denního provozu.

„Když vznikl problém na D1, ještě do toho narazil polský kamion, tak jsme zastavili konvoj ve Staré Boleslavi, dva jsme vyhnali u Humpolce a dva jsme vyhnali na dálnici D2,“ doplnil premiér Babiš.

Příště si prý česká strana průjezd konvoje ještě lépe ohlídá, aby se situace neopakovala, dodal Babiš. Podobně se vyjádřil už odpoledne i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO): „Doufám, že to je ojedinělý případ. Budeme se snažit ještě tohle vyprecizovat a eliminovat, aby k tomuhle nedocházelo.“

Rozhovor je redakčně krácený, celý najdete ve videu. Kromě toho mluvil premiér Babiš také o výměně ministra kultury Staňka, rozhovor se věnoval i sporům ohledně financování sociálních služeb.