Sucho mění péči o stromy: sázejí se odolnější druhy, města kupují zavlažovací vaky

Události: Záchrana stromů před suchem (zdroj: ČT24)

Dlouhodobé sucho v Česku ničí většinu stromů ve městech i podél cest. Kvůli tomu se mění péče o dřeviny, zejména zavlažování. Sázejí se také jiné druhy, třeba odolnější akáty mohou nahradit tradiční lípy. Čeští vědci získali na záchranu stromů evropský grant 60 milionů korun.

Na výkyvy počasí reagují citlivě například břízy. Někde jsou teď jejich vysušené vrcholky vidět na první pohled a podle arboristy Jaroslava Kolaříka takové stromy do pěti let uschnou úplně.

„Začínají reagovat dřeviny, které mají hluboký kořenový systém a jsou závislé na hladině spodní vody – takže třeba borovice a modříny. Rovná se to téměř ekologické katastrofě,“ říká Kolařík. 

I proto se už teď chystá Česko na hromadné sázení stromů, které je plánované na podzim. Pravidlo čím víc stromů, tím lépe, ale neplatí. „Není to o počtu, ale prostoru pro stromy. Nemůžeme sázet stromy co metr kus,“ vysvětluje Kolařík.

Odolnější druhy a větší pestrost

Řešením není jen výsadba nových stromů, velmi důležitá je také následná péče, která by měla trvat nejméně tři roky. Zahrnuje zavlažování i ochranu proti škůdcům. Hledají se proto nové technologie a postupy, mezi účinné patří například závlahové vaky, které si v poslední době pořídila řada měst.

„Mají výhodu v tom, že voda, která se do nich jednorázově naleje, se postupně uvolňuje několik hodin. Vyprázdnění vaku trvá kolem devíti hodin, což přes den stačí,“ říká odborný asistent z katedry ekologie lesa České zemědělské univerzity Vladimír Janeček.

Vedra zřejmě změní i skladbu stromů, sázet se budou odolnější druhy dřevin. „Výběr z domácích druhů je menší. Občas se začínají objevovat druhy jako platany nebo katalpy. Snažíme se z aleje, která byla jednodruhová, udělat vícedruhovou,“ popisuje Janeček.

V Ostravě omezují sekání trávy

V Ostravě se zase snaží vrátit život zeleni. Na devíti místech přestali s pravidelným sekáním a část parků se promění v luční trávníky. „Bude se příroda nechávat, co umí, a snad nám to trošku pomůže udržet vláhu v půdě,“ říká místostarosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Rostislav Řeha (Piráti). 

O nových strategiích se teď města stále častěji radí s vědci a ekology. Přehled o stavu dřevin napříč republikou lze získat například z databáze Stromy pod kontrolou.