Vláda je pštros, strká před problémy hlavu do písku, řekl Výborný. Mimořádnou schůzi sněmovna neschválila

Události ČT: Opozice chtěla mimořádnou schůzi (zdroj: ČT24)

Sněmovna podle očekávání neschválila program mimořádné schůze, na níž chtěla opozice řešit zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, schodek rozpočtu a údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Přesto poslanci diskutovali přes tři hodiny. Babiš do sněmovny nepřišel, je na setkání premiérů zemí visegrádské čtyřky a Japonska. Schůzi vyvolali opoziční ODS, Piráti a KDU-ČSL, chtějí ji svolat znovu.

Program mimořádné schůze podpořili poslanci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Proti bylo ANO a komunisté. Zástupci ČSSD a SPD se hlasování zdrželi. Návrh tak neprošel a schůze se nekonala. Přesto poslanci s přednostním právem mluvili přes tři hodiny. 

ODS, Piráti a lidovci chtějí svolat znovu schůzi se stejnými tématy. Zároveň chtějí také slyšet vysvětlení předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO), zda při vybírání termínu schůze věděl, že bude Babiš v zahraničí. Na jednání bylo jen několik členů vlády, vystoupila pouze ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Chceme společně vzkázat panu Babišovi, ANO, panu Vondráčkovi, že takhle se to dělat nebude,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Šéf lidovců Marek Výborný označil jednání za skandální. „Vláda se chová arogantně, nepřijde. Je to ukázka arogance moci, když jsou tady tři ministři, dva z toho se střídají u kávy a chlebíčků,“ uvedl.

Fiala: Vláda se tváří, že se nic neděje

Opoziční ODS navrhla sněmovně, aby v souvislosti s podezřeními kolem Babiše vyzvala vládu k pozastavení národních dotací Agrofertu. Chce také, aby kabinet předložil plán daňové a důchodové reformy a snížení byrokracie, návrh změn letošního rozpočtu i návrh snížení zákonných výdajů státu.

„Vláda má očividně záměr tvářit se, že se nic neděje, že je vše v pořádku, ale ono se děje. Česko začíná mít vážné problémy,“ řekl šéf ODS Petr Fiala i s odvoláním na kritickou zprávu NKÚ. Fiala soudí, že pokud vláda nic neudělá, státní rozpočet se může letos propadnout do stomiliardového schodku. „Měli bychom vidět první reformní kroky. S ničím se ale nezačalo,“ uvedl.

Dotkl se také Babišova trestního stíhání v případu Čapí hnízdo. Rychlá výměna ministra spravedlnosti (Jana Kněžínka) v době, kdy státní zastupitelství rozhoduje o podání obžaloby, podle Fialy zpochybňuje právní stát. Sněmovna by podle ODS proto měla vyzvat Babiše k obsazení funkce ministra spravedlnosti tak, aby nebyla narušena důvěra v právní stát, a k tomu, aby se zdržel slovních útoků na justici.

Výborný: Vláda odpovídá mlčením

Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného je vláda „pštros, který strká před problémy hlavu do písku“. Uvedl, že existuje podezření, že premiér zneužívá své moci, aby se vyhnul spravedlivému procesu. Babišovi nyní hrozí obžaloba v případu Čapí hnízdo.

Kabinet podle Výborného odpovídá na dotazy opozice mlčením. „Je nepřijatelné, aby se vláda promlčela až k problémům, které přijdou,“ řekl. Vládu kritizoval mimo jiné za to, že nemá návrhy důchodové reformy, dále za neefektivní hospodaření, nízký výkon veřejné správy a za neplněné sliby z výjezdů první Babišovy jednobarevné vlády do krajů.

„Kdyby premiér řídil své firmy tak schopně, jako řídí vládu, zkrachoval by,“ uvedl Výborný. Kabinet označil za vládu údržby a přejímání evropských směrnic. Očekávané důležité právní normy podle předsedy KDU-ČSL ministři nepředkládají. Připomněl také někdejší volební heslo hnutí ANO, že stát řídí nemehla. Podle Výborného je v současnosti pravdivé.  

Rakušan: Vláda nemá vizi

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan řekl, že současná vláda nemá vizi. „Tato vláda je vládou mikromanagementu – řešení malých dílčích problémů – ale ne vize,“ uvedl Rakušan. „Řešíme banality, místo abychom řešili životaschopnost naší země pro další léta,“ dodal. 

Představitel nejmenší parlamentní frakce mimo jiné uvedl, že vláda nemá účinnou politiku ochrany životního prostředí, zaostává v elektronizaci a digitalizaci státní správy a je odpovědná za nefunkční sociální systém včetně chybějících sociálních bytů. Vláda by podle něj měla předložit alespoň plán konkrétních kroků, jak lze čelit suchu v krajině, erozi půdy i snižování kvality spodní vody.

Rakušan podpořil také požadavek opozičních Pirátů, aby vláda zveřejnila závěry šetření Evropské komise ohledně údajného střetu zájmů Babiše v souvislosti s dotacemi pro holding Agrofert. Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že vláda má materiál dostat Evropské komise do půlky května a do dvou měsíců se k němu vyjádřit. Podle Bartoše by bylo v Babišově zájmu, aby závěry zpřístupnil. Piráti chtěli tento požadavek projednávat ve sněmovně už minulý týden, vládní poslanci to ale odmítli.

Okamura kritizoval vládu i opozici

Předseda SPD Tomio Okamura ve svém projevu zkritizoval vládu i část opozice. Kabinet ANO a ČSSD s podporou KSČM sliboval podle něho občanům nesplnitelné a nereálné věci. Sociální demokraty Okamura nařkl z toho, že umí jen marketing za veřejné peníze. Piráty zase zkritizoval za stížnost na Babiše do Bruselu.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že strana by podpořila státní rozpočet na příští rok, pokud by deset procent výdajů šlo na investice. Chce také, aby stát přestal podporovat velké firmy na úkor menších.

„Bude-li tam alespoň deset procent na investice, budeme mít čisté svědomí, že ten rozpočet také myslí na horizont za toto volební období a nemyslí jenom na cynické udržení moci na zítřejší den,“ prohlásil Kalousek. Letošní rozpočet kvůli nižším investicím kritizoval. „Je přerozdělovací, nemyslí na budoucnost, projídá současnost,“ konstatoval.

Babiš: Mimořádná schůze je nesmyslná

Premiér Andrej Babiš řekl, že mimořádná schůze sněmovny je podle něj nesmyslná. Místo toho odletěl do Bratislavy na setkání premiérů zemí visegrádské čtyřky a Japonska. „Mě mrzí, že nemůžu být ve sněmovně. Je to schůze, která nemá žádný smysl. Tam je asi 200 zákonů, které čekají na schválení, ale opozice samozřejmě asi nemá co dělat, tak svolala tu schůzi,“ řekl Babiš. Česko se podle něj nikdy nemělo tak dobře. Ke kritice od NKÚ řekl, že vláda občas nemá pocit, že je kontrolní úřad objektivní. 

Výroční zprávu NKÚ chtěla část opozice probrat kvůli tomu, že vyznívá vůči vládě kriticky. Stát podle dokumentu není schopný správně reagovat na změny ve společnosti, ať už jde o digitalizaci, zjednodušení daňových povinností, úspory energií, sociální bydlení či dopravu. Kabinet ANO a ČSSD bude zprávu probírat na pondělním jednání, na které přizval prezidenta NKÚ Miloslava Kalu. Proti zprávě už se vláda ohradila dopisem. 

„Já bych považoval tu zprávu spíš za výsledek toho, co tady předvedly tradiční demokratické strany od vzniku samostatného státu za těch posledních 25 let,“ uvedl Babiš. „My určitě s tou zprávou máme zásadní problém a vůbec nechápu, jak tenhle úřad funguje, když to používá opozice na útoky na stávající vládu,“ doplnil. Vláda podle něj průběžně probírá různé zprávy NKÚ a často s nimi má zásadní problém.

Kalousek: Schillerová může přednášet na vysoké demagogické

Pozornost nedávno vzbudila informace, že kabinet vylepšil rozpočtovou bilanci převodem 18 miliard korun z privatizačního účtu. Schodek rozpočtu tím ke konci března klesl na 9,2 miliardy korun. Bez rozpuštění peněz z privatizačního účtu by průběžný deficit byl téměř 28 miliard korun. Pro letošní rok je plánovaný schodek 40 miliard. 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) Nejvyšší kontrolní úřad kritizovala. „Nikdy jsem nezpochybňovala potřebnost Nejvyššího kontrolního úřadu. Je důležitý, ale měl by vystupovat v rámci zákonných kompetencí,“ uvedla. Poukazovala také na to, že zpráva NKÚ prý neobsahuje nápravná doporučení.

Události, komentáře: Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny (zdroj: ČT24)

V Událostech, komentářích řekla, že se NKÚ ve zprávě vzdálil své kontrolní činnosti. „To, co udělal ve zprávě, je politika. Osobně se domnívám, že jde nad rámec svých zákonných kompetencí,“ dodala. Podpořil ji i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Nebylo to v rozporu se zákonem, ale bylo to vedle zákona. NKÚ nemá hodnotit, jestli je vláda taková nebo maková,“ soudí.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že si ministryně financí vytáhla krátkou sirku a předvedla z dílny ministerstva propagandy směsici pravd, polopravd a vyslovených lží. Miroslav Kalousek reagoval slovy, že Schillerová by mohla přednášet na vysoké škole demagogické. „Do rezerv se sahá tehdy, když je ouvej. Pouze vaše vláda do těchto rezerv sáhla tehdy, když byl přebytek. To je rozpočtový zločin a můžete se proti tomu ohrazovat ještě třikrát,“ prohlásil.