Premiéři zemí V4 jednali o spolupráci se šéfem japonské vlády. Babiš chce zlepšit negativní bilanci

O posílení spolupráce s Japonskem jednali v Bratislavě předsedové vlád středoevropských zemí z takzvané visegrádské čtyřky se svým japonským kolegou Šinzó Abem. Ten se poté přesunul do Bruselu na jednání se zástupci Evropské komise. Po něm bylo oznámeno, že EU a Japonsko chtějí spolupracovat na zlepšení pravidel Světové obchodní organizace (WTO).

Ve čtvrtek dopoledne se na Bratislavském hradě nejprve sešli Abe a slovenský ministerský předseda Peter Pellegrini. Následně se předseda japonské vlády zúčastnil schůzky s premiéry všech států V4. Jednání v Bratislavě se uskutečnilo v rámci slovenského předsednictví ve V4 a před čtvrtečním summitem Evropské unie a Japonska v Bruselu.

„Jako V4 chceme hrát významnější roli při vyjednávání obchodních dohod (EU). My jsme průmyslová oblast, jsme jedni z největších výrobců automobilů v Evropě,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). 

„Pana premiéra jsem vyzval, abychom vylepšili naší obchodní bilanci. My máme negativní bilanci asi 2,3 miliardy dolarů. Proto hledáme nové trhy pro české exportéry. Japonsko je pro nás důležitý trh,“ řekl Babiš českým novinářům. V Japonsku by se podle něj mohly uplatnit výrobky například českých podniků obranného průmyslu a jiných průmyslových firem.

Japonsko je druhý největší zahraniční investor v České republice. Máme společné výzkumné projekty.
Andrej Babiš
premiér

Babiš hovořil s Abem také o možnosti navázání přímého leteckého spojení obou zemí a o olympijských hrách, které bude v příštím roce hostit Tokio. „Český olympijský výbor má projekt otevřít Český dům. V Tokiu hledáme místo pro sochu, která připomene tři olympijské zlaté medaile (Věry Čáslavské) v Tokiu 1964. Pro Japonce je (gymnastka) Věra Čáslavská ikona,“ řekl Babiš.

Události: Japonský premiér jednal se zástupci V4 a EU (zdroj: ČT24)

Dohoda mezi EU a Japonskem

Na začátku letošního února vstoupila v platnost obchodní dohoda mezi EU a Japonskem. Jde o nejrozsáhlejší smlouvu o volném obchodu, jakou kdy evropský blok uzavřel. Pakt odstraňuje téměř všechna cla ve vzájemném obchodu. Summit EU-Japonsko se ale nevyhne řadě dalších témat, od rostoucího vzájemného obchodu přes stále odkládaný britský odchod z Unie až třeba po situaci na Korejském poloostrově.

Vysoce postavený činitel EU připomněl, že od 1. února mezi Unií a Japonskem platí pravidla loni dojednaného hospodářského partnerství. To by mělo postupně zvýšit unijní export do Japonska o více než 13 procent.

Už nyní loňská dohoda znamená konec celních poplatků pro více než 90 procent evropského exportu do Japonska; po úplném uplatnění dohody bariéry padnou pro 97 procent zboží, včetně výrazného počtu evropských zemědělských výrobků. Loni přitom evropské firmy do Japonska vyvezly zboží za 64,7 miliardy eur (přes 16,6 bilionu korun).

Japonce zajímá i brexit, kvůli investicím

Představitelé EU neskrývají, že Japonce dlouhodobě zajímá vývoj a zmatky kolem britského odchodu z evropského bloku – především kvůli dalšímu osudu japonských investic v Británii.

Společně s obchodní dohodou loni EU a Japonsko podepsaly také dohodu o strategickém partnerství, která posiluje jejich spolupráci na mezinárodní scéně, včetně třeba snahy o ochranu klimatu a prosazování cílů Pařížské dohody. Významný představitel unijní diplomacie také připomněl společnou snahu reformovat Světovou obchodní organizaci (WTO) tak, aby mohla účinněji zajišťovat „rovné hřiště“ a všemi dodržovaná pravidla v mezinárodním obchodě. Jedním z bodů k diskusi je například otázka odvolacího orgánu WTO, jehož práci hrozí v důsledku postoje Spojených států na konci roku zablokování.

EU a Japonsko také na summitu zopakují svou podporu územní celistvosti Ukrajiny a odsoudí ruskou aktivitu ve vztahu k ukrajinské krizi, například v Kerčské úžině.

EU a Japonsko budou spolupracovat na zlepšení pravidel Světové obchodní organizace (WTO). Na společné tiskové konferenci s japonským premiérem Šinzó Abem to ve čtvrtek na okraj summitu EU-Japonsko v Bruselu uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

V pořadí 26. vrcholná schůzka mezi Unií a jejím významným asijským partnerem byla připomínkou, že obě strany mají trvalý zájem na co nejotevřenějším mezinárodním obchodě, který je založen na všeobecně uznávaných a respektovaných pravidlech.

Jak usměrnit Čínu

Společné prohlášení obou stran zmiňuje závazek začít vyjednávat s významnými partnery o úpravách pravidel v klíčových oblastech, jako jsou státní podpora průmyslu nebo nucené převody technologií. Jde o odkaz především na postup Číny, ačkoliv velkého japonského souseda prohlášení v této souvislosti přímo nezmiňuje. „Nemluvili jsme o konkrétních zemích nebo produktech,“ upozornil Abe, také v souvislosti s debatou o kybernetické bezpečnosti a bezpečném rozvoji telekomunikačních sítí.

Unie a Japonsko také zdůrazňují potřebu zajistit plné fungování odvolacího orgánu WTO, jehož práci hrozí v důsledku postoje Spojených států na konci roku zablokování. Japonsko plánuje v rámci svého předsednictví G20 také podnítit politickou debatu o ustavení globálních pravidel pro elektronické obchodování.