Všichni jsou frustrovaní. Mayová poslancům představila závěry summitu EU

„Mnozí evropští partneři sdílejí naši hlubokou frustraci z patové situace, v níž se celý brexit ocitl,“ řekla britská premiérka Theresa Mayová v Dolní sněmovně, kde prezentovala výsledky mimořádného summitu k brexitu. Na něm se šéfové států a vlád 27 zemí Evropské unie v noci na čtvrtek rozhodli odložit datum brexitu do 31. října. Mayová souhlasila, i když sama na jednání jela s tím, že prosadí termín 30. června.

„Jsme zodpovědní a plně si uvědomujeme závažnost situace,“ řekla Mayová před poslanci k novému termínu, do kdy musí Británie opustit Unii. Premiérka dále uvedla, že nikdy neměla v plánu žádat o odklad brexitu. „Věřím, že jsme schopni dosáhnout konsenzu,“ podotkla.

Británie by podle ní měla Evropskou unii opustit co nejdříve, aby se nemusela účastnit květnových voleb do Evropského parlamentu. Termín brexitu a případné zapojení do eurovoleb ale podle šéfky vlády závisí na rozhodnutí Dolní sněmovny britského parlamentu.

„Například, kdybychom (brexitovou) dohodu schválili do 22. května, nemuseli bychom se evropských voleb účastnit, a když ji EU rovněž ratifikuje, budeme moci odejít 31. května,“ uvedla.

Konzervativní vláda chce podle ministerské předsedkyně pokračovat v rozhovorech s labouristy a chce najít řešení, které bude přijatelné pro většinu poslanců. Pokud se to nepodaří, plánuje Mayová předložit Dolní sněmovně několik variant a postupovat podle toho, jak se její členové vyjádří.

Mayová před parlamentem mluvila hlavně o frustraci (zdroj: ČT24)

Jednání s opozicí

Představitelé britské vlády se zástupci hlavní opoziční strany začali o brexitovém kompromisu jednat minulou středu. Rozhovory zatím průlom v současném parlamentním patu nepřinesly a není jasné, zda je Mayová skutečně ochotna opozici ustoupit. Lídr labouristů Jeremy Corbyn jí ve čtvrtek vzkázal, že pokud to vláda s hledáním kompromisu myslí vážně, její „červené linie se musí posunout“. 

Plán obsahující pro Brity nové ultimátum s datem 31. října je kompromisem mezi postojem většiny států, které prosazovaly odklad brexitu přinejmenším do konce letošního roku, a Francie žádající co nejkratší odložení konce Británie v Unii.

Plán také předpokládá zhodnocení situace k 30. červnu. Debata byla zdlouhavá – summit začal v šest hodin večer a brífink šéfa Evropské rady Donald Tuska přišel na řadu až kolem druhé hodiny ranní.

Datum 31. října odpovídá konci funkčního období stávající Evropské komise, původní termín brexitu byl 29. březen. „Znamená to dalších šest měsíců pro Británii, aby našla nejlepší možné řešení,“ napsal Tusk na Twitteru po jednání s Mayovou. „Prosím, nepromarněte tento čas,“ vzkázal do Londýna.

Televize Sky News informovala o tom, že britské úřady po odsunutí odchodu Británie z EU upouštějí od příprav na brexit bez dohody. Postupné zastavení prací souvisejících s hrozbou chaotického brexitu prý zabere týdny.

Britská vláda začala ve větším měřítku s přípravami na neřízený brexit loni na podzim. Zpravodaj Sky News Lewis Goodall připomíná, že na toto úsilí už padly čtyři miliardy liber (skoro 120 miliard korun).