VZP odmítala proplácet lepší a podobně drahý lék na rakovinu. Byl nestandardní

Reportéři ČT: Byrokracie, nebo život (zdroj: ČT24)

Hana Dvořáková trpí rakovinou plic v posledním stadiu a v roce 2012 jí lékaři dávali jen dva roky života. Lékařka pak doporučila nový biologický lék a ten jí pomohl. Pojišťovna ho ovšem odmítla uhradit, přestože byl podobně drahý jako standardně předepisovaná chemoterapie. Paní Dvořáková se tak musela pustit do boje nejen se svou nemocí, ale i s pojišťovnou. Její případ sledovala Tereza Strnadová z týmu Reportéři ČT.

„Bez příznaků nemoci, bych řekla. Je mi dobře, je mi fajn,“ popisuje svůj stav paní Dvořáková. Nemoc ji neomezuje, nesmí jen jíst grep, který se nesnáší s lékem. Nádor se mírně zmenšil a hlavně se nerozšiřuje. Nemá ani metastáze.

Rakovinu v jejím těle způsobila vzácná mutace genu ROS1. „Úplně přesně nevíme, jak ta léčba bude v konkrétním případě probíhat,“ komentuje důsledky ojedinělosti přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marek Vácha.

Hana Dvořáková absolvovala celkem pět cyklů chemoterapie. Ošetřující lékařka jí ale jako lepší a účinnější léčbu doporučila lék s názvem Xalkori. Ten je biologický a na rozdíl od chemoterapie dokáže zasáhnout jen nemocné buňky. „Po tom léku mi nic není. Vezmu ráno pilulku, večer pilulku a cítím se dobře,“ libuje si pacientka.

Paragraf 16

Problém je, že zdravotní pojišťovny tento lék hradí jen v určitých případech. „Je hrazen pouze na určitý typ mutace rakoviny, tedy nikoliv na typ rakoviny, který má zmiňovaná pacientka,“ vysvětluje mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Barbora Peterová.

Hana Dvořáková proto požádala Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), jejíž je klientkou, o výjimku podle paragrafu 16 o proplacení individuální léčby. Pojišťovna to ale zamítla. A zamítla i odvolání. Argumentovala tím, že pro paní Dvořákovou existuje jiná léčba v podobě chemoterapie.

„Z pohledu těchto lidí úplně chápu, že se snaží získat léčbu, o níž jim někdo řekl, že by jim mohla pomoci. Protože podle toho, kdo jim to řekl, jiná možnost léčby není. Nicméně v případech, kdy jiná možnost léčby neexistuje, tak VZP žádosti podle paragrafu 16 schvaluje, a v případě, že existuje jiná léčba, tak těm lidem je hrazena jiná léčba,“ vysvětlil v říjnu 2018 mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Právní zástupce Hany Dvořákové Jan Strnad však vidí situaci jinak: „Ve chvíli, kdy klientka podala žádost o mimořádnou úhradu, její zdravotní stav a klinické podklady, které k tomu byly, už prokazovaly účinnost léčby.“

Znovu stará metoda léčby?

Podle Váchy z Ústavu etiky je v paragrafu 16 řečeno, že výjimečně proplácený lék má být jedinou možností, což v tomto případě není. Biologická léčba je však pro pacientku významně lepší než chemoterapie.

VZP proto po klientce chtěla, aby prokázala, že při chemoterapii nedosáhne stejných výsledků jako díky přípravku Xalkori, který jí doporučila její ošetřující lékařka. To by v praxi znamenalo, že by musela vysadit Xalkori, který už v té době brala a který zafungoval, a vrátit se k chemoterapii. Teprve pokud by během ní nedosahovala podobných výsledků, jinými slovy pokud by rakovina opět postoupila, tak by to byl důkaz. To nemocná odmítla.

Rychlý soud

Lék Hany Dvořákové stojí 93 tisíc korun měsíčně. Zadlužit se nebylo kvůli hypotéce možné. Skládala se rodina a pak vznikl transparentní účet, na který chodí příspěvky. „Vybralo se přes čtyři sta tisíc korun na sbírce. Pokryly se čtyři měsíce,“ popsala pacientka loni v říjnu.

Vedle toho se rozjela právní bitva. „Doporučili jsme klientce podat na VZP žalobu. Tato žaloba byla v srpnu roku 2018 podána. Argumentovali jsme tím, že VZP neposoudila individuální stav klientky a výjimečnost případu. Městský soud potom velice rychle v rozsudku z ledna 2019 rozhodl v náš prospěch,“ popisuje pacientčin právník Strnad.

Radost zhatila kasační stížnost, kterou VZP podala. Pojišťovna nemůže komentovat případy konkrétních pacientů – proč se k tomu rozhodla, tak není jasné. Z dokumentů, které mají Reportéři ČT k dispozici, ale vyplývá, že měla dva hlavní argumenty. Prvním byla chybějící klinická studie a druhým to, že paní Dvořáková mohla jít na chemoterapii.

Stojí to stejně

Paradoxní na celé věci je, že biologická léčba by pojišťovnu stála stejně jako chemoterapie, kterou pojišťovna doporučuje jako jedinou hrazenou variantu léčby.

Hany Dvořákové se v březnu zastala i Česká onkologická společnost. Potvrdila, že biologická léčba v jejím případě funguje. VZP tedy nakonec stáhla kasační stížnost a po roce a půl schválila proplacení biologické léčby. Zatím na tři měsíce.

„Funguje to tak, že zhruba každé tři měsíce ona doloží – což doloží určitě – že ten lék jí pomáhá. A že jí pomáhá významně a že je lepší, než když by byla léčena chemoterapií. A předpokládám tedy, že VZP jí to bude platit, doufejme, do uzdravení,“ vysvětluje Vácha.

Hana Dvořáková slaví s pochybami: „Doufám, že je to vítězství. Když já už jsem tak opatrná po tom roce a půl, už bylo takových vítězství. Ale doufám, že tohle už je konečné vítězství.“