Média v KLDR přiznala, že summit v Hanoji skončil bez výsledku. Do jednání se chce vložit bývalý prezident USA

Severokorejská státní média v pátek poprvé přiznala, že summit mezi vůdcem KLDR Kim Čong-unem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem skončil minulý týden v Hanoji bez výsledku. Odpovědnost za to podle nich nesou Spojené státy. Trumpův poradce pro národní bezpečnost nicméně tvrdí, že americký prezident byl ochoten dál jednat. Mezitím jihokorejci jmenovali nového ministra pro sjednocení poloostrova a do jednání mezi KLDR a USA se chce vložit i bývalý americký prezident Jimmy Carter.

Vyjednávání obou vrcholných představitelů skončilo v Hanoji kvůli neshodám předčasně. Důvodem byl podle Trumpa požadavek Pchjongjangu, aby byly v podstatě zrušeny všechny sankce, na což americká strana nemohla přistoupit. Šéf severokorejské diplomacie Ri Jong-ho ale později trval na tom, že Pchjongjang požadoval jen zrušení sankcí týkajících se civilní ekonomiky.

„Veřejnost doma i v zahraničí, která doufala v úspěšné a dobré výsledky druhého summitu KLDR–USA v Hanoji, cítí lítost a viní Spojené státy z toho, že (summit) skončil bez dohody,“ napsal v komentáři severokorejský státní list Rodong sinmun.

Deník se kriticky vyjádřil i vůči Japonsku, které obvinil, že se zoufale snaží narušit vztahy mezi Pchjongjangem a Washingtonem a že si selhání summitu pochvalovalo. Tokio po skončení summitu vyjádřilo skepsi ohledně budoucnosti jaderné diplomacie.

O tom, že jednání mezi Kimem a Trumpem skončilo nezdarem, doposud severokorejská média mlčela. Státní agentura KCNA bezprostředně po jeho skončení označila schůzku za konstruktivní a za upřímnou výměnu názorů. Dokument, který tento týden odvysílala státní televize, následně zdůraznil zejména dobrý vztah obou státníků.

Bývalý prezident USA se nabídl k vyjednávání

Bývalý americký prezident Jimmy Carter se nabídl jako prostředník v jednání o jaderném odzbrojení Severní Koreje. Napsal to dnes zpravodajský server Politico. Čtyřiadevadesátiletý veterán americké politiky už podle lidí z jeho okolí nikam nejezdí, bude-li ale Bílým domem vyzván, cestu do Pchjongjangu podstoupí. 

Nedávný summit prezidenta USA Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Hanoji pokrok v jednání o likvidaci jaderných zbraní KLDR nepřinesl a podle amerických analytiků je dohoda v mlhách. Situaci navíc komplikují informace ze satelitních snímků, podle nichž Pchjongjang obnovil část raketové základny, kterou loni v létě začal likvidovat. Trump dal najevo zklamání, ale možnost dalšího jednání nevyloučil. 

Demokrat Carter, který vedl USA v letech 1977–81, se před čtvrtstoletím stal prvním americkým exprezidentem, který KLDR navštívil. Setkal se tehdy se severokorejským vůdcem Kim Ir-senem, dědem nynějšího diktátora. Krátce nato Pchjongjang oficiálně zmrazil civilní jaderný program v rámci dohody, kterou v Ženevě podepsal s USA, a to výměnou za dodávku jaderných reaktorů k civilním účelům.

Kalifornský poslanec za Demokratickou stranu Ro Khanna, který se s Carterem stýká, serveru Politico řekl, že bývalý prezident je ochoten do Pchjongjangu odcestovat, pokud ho Trump požádá o pomoc. Jako jeden z mála žijících cizinců, který se s uctívaným zakladatelem KLDR osobně setkal, prý v komunistické diktatuře požívá stále velké úcty. 

Bílý dům zatím návrh nekomentoval, píše Politico, ale představa, že by využil Carterových služeb, je poměrně vzdálená. Carter v minulosti Trumpa dosti tvrdě kritizoval, jeho vládnutí označil za „holé neštěstí“.

Jihokorejci jmenovali nového ministra pro sjednocení poloostrova

Jihokorejský prezident Mun Če-in v pátek odvolal tamního ministra pro sjednocení s KLDR Čo Mjong-kjona, který v posledních letech hrál významnou roli při jednáních s Pchjongjangem. Ministerstvo nově povede dlouholetý důvěrník prezidenta a zastánce sbližování obou Korejí Kim Jon-čchul.

Mluvčí jihokorejského prezidenta v pátek prohlásil, že Kim je tím pravým kandidátem, který bude prosazovat Munovu vizi o novém Korejském poloostrově a který je schopen rychle naplňovat mezikorejské dohody. Zasadit se podle něj má mimo jiné i o rychlejší prosazování Munovy snahy o „mírovou ekonomiku“.

Soul provedl personální změny ve vládním kabinetu jen týden po summitu severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji. Podle agentury Reuters panovaly před schůzkou obou vrcholných představitelů mezi jihokorejskými vládními členy rozepře, jakým způsobem dál rozvíjet mezikorejské vztahy bez porušení mezinárodních sankcí vůči KLDR a bez ohrožení spojenectví s USA.

Někteří jihokorejští představitelé prosazovali, aby Soul hledal cesty, jak by bylo možné obnovit ekonomické projekty s Pchjongjangem. Čo naproti tomu podporoval Trumpovu politiku vyvíjení „maximálního tlaku“ na KLDR s cílem donutit ji, aby se vzdala jaderných zbraní.

Pětapadesátiletý Kim Jon-čchul je skalním podporovatelem mezikorejského sbližování a působil jako profesor severokorejských studií. V roce 2016 kritizoval rozhodnutí tehdejší konzervativní vlády ukončit provoz průmyslové zóny Kesong, kterou obě Koreje společně provozovaly na severokorejském území.

Soul tak reagoval na severokorejský jaderný test a odpálení balistické rakety. Podle mluvčího jihokorejského prezidenta změny ve vládním kabinetu nepovedou ke změnám jihokorejské politiky vůči Pchjongjangu. Podle některých analytiků však Kimovo jmenování může vést k prohloubení neshod v jihokorejské vládě. Ve Washingtonu by pak mohlo podnítit obavy, že se Jižní Korea snaží příliš rychle sbližovat s KLDR.