Konstruktivní a upřímná výměna názorů, hodnotí summit Trumpa s Kimem agentura KLDR

Severokorejská státní agentura KCNA označila dvoudenní summit Spojených států a KLDR v Hanoji za konstruktivní a upřímnou výměnu názorů. Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se podle ní rozhodli v tomto produktivním vyjednávání i nadále pokračovat. O tom, že setkání vrcholných představitelů skončilo předčasně a bez dohody, se nezmínila.

Podle KCNA oba státníci vidí úsilí a proaktivní kroky přijaté oběma stranami ve snaze uvolnit napětí a zajistit mír a úplné jaderné odzbrojení Korejského poloostrova. Summit byl důležitou šancí posílit vzájemnou důvěru a posunout vztahy mezi USA a KLDR na další úroveň, dodala agentura.

Už ve čtvrtek se k summitu vyjádřila Jižní Korea, Čína, Japonsko, Rusko nebo Německo. Zástupci Jižní Koreje vyjádřili lítost, že se nedosáhlo dohody. Podle úřadu jihokorejského prezidenta však oba státníci „učinili významný pokrok“. Podle Číny nelze problém Korejského poloostrova vyřešit za noc.

Kreml uvedl, že rozhovory selhaly, protože jejich aktéři nebyli ochotni udělat ústupky. Lítost nad tím, že setkání Trumpa s Kimem skončilo bez dohody, dal najevo také německý ministr zahraničí Heiko Maas. Japonský premiér Šinzó Abe prohlásil, že Trumpovo rozhodnutí ukončit jednání s KLDR bez dosažení dohody plně podporuje.

V Hanoji mělo být ve čtvrtek podepsáno společné prohlášení, ceremonie se však neuskutečnila. Stejně tak byl zrušen plánovaný společný oběd státníků. Důvodem byl podle Trumpa nepřijatelný požadavek Pchjongjangu, aby byly zrušeny všechny sankce proti KLDR.

Šéf severokorejské diplomacie ale tvrdil, že KLDR nabídla uzavření jaderného zařízení v Jongbjonu výměnou za částečné zrušení sankcí. Trump prý ale chtěl víc než jen uzavření jaderného zařízení.

Cílem Spojených států je celkové jaderné odzbrojení Severní Koreje. Dokumenty k podepsání byly podle Trumpa připraveny. „Chtěl jsem to ale udělat správně. Někdy je lepší udělat to správně, než rychle,“ uvedl. Severokorejský vůdce ovšem i bez dohody slíbil, že nebude pokračovat v jaderných a raketových zkouškách, poznamenal Trump. „Věřím mu a doufám, že své slovo dodrží,“ dodal.

Události ČT: Reakce na summit USA a KLDR (zdroj: ČT24)

Trump podle amerického činitele Kimovy požadavky zveličil

Agentura AP citovala vysokého představitele amerického ministerstva zahraničí, podle kterého vůdce KLDR žádal na summitu v Hanoji po Donaldu Trumpovi jen zrušení sankcí týkajících se civilní ekonomiky. Trump ale po schůzce řekl, že Pchjongjang v podstatě trval na zrušení sankcí v celém rozsahu, na což americká strana nemohla přistoupit.

„Výměnou za uzavření jaderného střediska v Jongbjonu Kim požadoval zrušení všech sankcí s výjimkou těch, které jsou namířeny přímo proti severokorejským zbrojním programům,“ řekl agentuře AP pod podmínkou zachování anonymity představitel americké diplomacie.

„Severokorejci v podstatě prosazovali odvolání sankcí, které postihují civilní ekonomiku a přímo se dotýkají životů běžných občanů,“ dodal diplomat. To se podle AP shoduje s výroky severokorejského ministra zahraničí Ri Jong-hoa.

V pátek americký prezident sice o hanojském summitu zveřejnil tweet, ale formuloval ho tak obecně, že do záležitosti světlo nevnesl. „Jsem šťastně zpátky z Vietnamu, je to úžasné místo. Měli jsme s Kim Čong-unem zásadní jednání – víme, co chtějí, a oni vědí, co musíme dostat. Vztahy jsou velmi dobré, tak uvidíme!“ napsal.