Z D1 zmizela betonová svodidla. U Humpolce je vše jako před zahájením oprav

Dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, kde se zpozdila rekonstrukce, už je v obou směrech průjezdná ve standardní šířce. Na zprůjezdnění pracovali dělníci od pátečního večera, doprava kvůli tomu byla stahovaná do jednoho pruhu. Tvořily se kilometrové kolony. Směrem na Prahu omezení skončilo v poledne, ve směru na Brno kolem 16:30.

Řidiči mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem jezdí omezenou rychlostí do 100 kilometrů v hodině. V následujících dvou týdnech se stavbaři na tuto část dálnice vrátí kvůli lokálním opravám některých částí. „Ale to už budeme dělat v noci nebo o víkendech,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Desetikilometrový úsek D1 mezi 94. a 104. kilometrem byl zúžený kvůli rekonstrukci, již se nepodařilo dokončit do zimy. Provizorní svodidla tam pracovníci odstranili do nedělního odpoledne. Pak začali obnovovat dopravní značení. Skončit měli nejpozději do pondělních 21:00, nakonec byli o několik hodin rychlejší.

Kvůli omezení se v úseku D1 tvořily řady vozidel, a to hlavně směrem na Prahu, kde byla podle Národního dopravního informačního centra před 10:30 kolona od 117. do 104. kilometru. Řidiči osobních aut museli v tomto směru počítat se zdržením asi na hodinu, kamiony i na tři hodiny.

Neukáznění řidiči kamionů

Na práce dohlížela policie, řešit musela problémy s neukázněnými řidiči kamionů. „Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov tam řešili několik přestupků v dopravě,“ uvedla mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Po ránu byla také vozovka místy kluzká. Omezení na D1 se podle mluvčí ale podařilo zvládnout bez mimořádných událostí a bez nehod.

Rekonstrukce dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem za 1,75 miliardy korun začala loni v březnu. Práce se nepodařilo dokončit před zimou a v zúženém úseku začala loni v prosinci kolabovat doprava. ŘSD následně ukončilo spolupráci s původním dodavatelem a nechalo jinými firmami posunout nebo odstranit dočasná svodidla, aby byla dálnice přes zimu lépe průjezdná. Na jaře chce vybrat nového dodavatele, který by měl v létě pokračovat v opravách.