Odstřel šelem nesmí být tabu, říká Čunek. Zatím to není ve hře, oponuje Elfmark

Spor o přístup k vlkům v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Poslanecká sněmovna se zabývala tím, jak naložit s výskytem vlků v české přírodě. Člen sněmovního výboru pro životní prostředí František Elfmark (Piráti) je přesvědčen, že šelmy je třeba hlavně dobře monitorovat. Hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích zdůraznil, že jejich odstřel není možné zcela zakázat.

Vlk podle Elfmarka do české přírody patří a plní v ní důležitou funkci: redukuje zvěř, která je přemnožená. Jeho výskyt nicméně přináší rizika v podobě útoků na zemědělská zvířata, které s rychlým rozmnožováním šelmy nabývají na intenzitě. Na to je podle poslance nutné se připravit, a proto se sněmovna tématem zabývala.

Elfmark ocenil, že ministerstvo životního prostředí tvoří plán péče, jak s vlky zacházet. Připomněl také, že Česká zemědělská univerzita spolupracuje s Německem na projektu přeshraničního monitoringu vlků. Ti se totiž nejčastěji vyskytují právě v pohraničních horách.

Výskyt vlka v Česku
Zdroj: ČT24
Vlk zachycený fotopastí
Zdroj: ČT24
Vlci zachycení fotopastí
Zdroj: ČT24

Vlci v české přírodě nevadí ani Jiřímu Čunkovi, zdůrazňuje však, že je nutné nastavit limity pro jejich počty a hlavně pro škody, které napáchají. Ty vidí kolem dvou nebo tří milionů korun ročně při jejich rovnoměrném rozložení po republice. Nechce dospět do stavu, kdy by zemědělci museli investovat velké částky do plotů nebo hlídacích psů pro ochranu svých zvířat.

Hlavní zápas se podle Čunka vede o to, zda bude povolen odstřel vlků i dalších šelem včetně medvědů, nebo jestli budou tato zvířata před puškami myslivců zcela chráněna. Sám je příznivcem slovenského modelu, kde je odstřel povolen, i když je přísně regulován.

Podle Elfmarka zatím odstřel šelem v Česku není ve hře. Čunek je však přesvědčen, že už nyní by mělo být povoleno zabíjet „zkažené“ nebo „závadné“ kusy. Příkladem takového jedince byl podle něj medvěd, který nedávno potrhal několik ovcí na Zlínsku: „Pouze zabíjel ovce a zvířata pro potěšení. On je nežral, to je šelma zkažená.“