Spor o platby za státní pojištěnce. Vojtěch chce skokový růst, Schillerová plánu vzdoruje

Události ČT: Ministři Vojtěch a Schillerová se přou o miliardy do zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se pře s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o zvyšování pravidelné platby státu pojišťovnám za děti, důchodce nebo nezaměstnané. Adam Vojtěch navrhuje pro rok 2021 skokový růst o rekordních 14 miliard, ministryně s tím zásadně nesouhlasí.

Nemocnice mohou investovat i díky tomu, že stát pravidelně zvyšuje částku, kterou platí pojišťovnám za léčení téměř šesti milionů lidí – tedy za děti, důchodce a nezaměstnané.

Desítky milionů investovala v posledních letech třeba i olomoucká fakultní nemocnice – mimo jiné i do nového mrazicího přístroje, ve kterém vydrží darované krevní destičky místo pěti dnů až dva roky. A třeba pražská Bulovka chce i dál do své modernizace investovat přes sto milionů ročně. 

Zatímco do roku 2020 má pokračovat růst plateb za státní pojištěnce o více než tři miliardy korun ročně, v roce 2021 má tato částka podle plánu ministerstva zdravotnictví poskočit o 14 miliard. Pak se má růst zase vrátit na původní tempo.

Jenomže čtrnáct miliard je z hlediska udržitelnosti veřejných financí podle ministryně financí nemožná částka. „Vůbec nesouhlasím s přístupem ministerstva zdravotnictví,“ oponuje Schillerová.

Platba vlády za státní pojištěnce
Zdroj: ČT24

„Populace stárne a s tím je samozřejmě spojeno větší využívání zdravotních služeb. Takže to jsou věci, které určitě budou dál vyvíjet tlak na výdaje systému veřejného zdravotního pojištění,“ obhajuje svůj požadavek ministr zdravotnictví Vojtěch.

Vojtěch má za sebou ČSSD i komunisty

Svár mezi členy vlády nominovanými hnutím ANO bude řešit společný ministerský tým. Až poté návrh resortu zdravotnictví posoudí celá vláda.

Platba vlády za státní pojištěnce (návrh)
Zdroj: ČT24

 Vojtěch ale už teď získal významné spojence: koaliční ČSSD a také komunisty, kteří Babišovu vládu tolerují.

„Naší prioritou je kvalita zdravotní péče a to, aby se nezvyšovala spoluúčast pacienta,“ uvedl ekonomický expert KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Schillerová podle svých slov bude podporovat „nějakou formu valorizace“, ale určitě ne tento plán. Podle ní může být řeč o třech, třech a půl miliardách.

Plán ministra zdravotnictví na skokový růst plateb státu kritizuje nejen ministryně financí, ale i pravicová opozice. Podle ní by měla vláda nejdřív provést důslednou zdravotnickou reformu. „Musím se usmívat, rok 2021 je volební rok a nepřekvapuje mě, že zrovna ve volební rok se připravuje zvýšení výdajů,“ upozornil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Příjmy zdravotního pojištění
Zdroj: ČT24

„V budoucnu bude pokračovat tlak na personální výdaje, ale samozřejmě i vstup nových technologií, nových léčiv,“ hájí svůj požadavek Vojtěch. „Bez skutečné reformy nezajistíme dlouhodobě dostupnou kvalitní péči pro všechny,“ myslí si předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vláda by měla o zvyšování plateb státu do zdravotnictví rozhodovat na jaře. Poté zákon posoudí poslanci.

Odvody zdravotním pojišťovnám
Zdroj: ČT24