„Všichni ruští básníci jsou zde se mnou.“ Nohavica převzal od Putina Puškinovu medaili

Ruský prezident Vladimir Putin na slavnostní recepci u příležitosti Dne národní jednoty udělil Puškinovu medaili českému písničkáři Jaromíru Nohavicovi. Medaili si Nohavica převzal v Kremlu osobně.

Puškinova medaile je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Třícentimetrová stříbrná cena má na lícové straně profil ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina, na rubu jeho podpis a pořadové číslo.

„Český bard“, jak Nohavicu nazvala agentura RIA Novosti, dostal podle dřívějších informací Kremlu ocenění za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a sbližování a vzájemné obohacování národních kultur. Děkovnou řeč pronesl Nohavica v ruštině.

„Děkuji, je to pro mě velká čest. Vzpomínám, jak jsem před 35 lety coby mladý písničkář s kytarou na jednom ze svých prvních koncertů v Ostravě zpíval i píseň Bulata Okudžavy ‚A líto mi je‘ (Setkání s Puškinem),“ uvedl Nohavica a kousek zmíněné písně poté zazpíval.

„(Dnes) je tady se mnou Alexandr Sergejevič (Puškin). Nejen on, také všichni ruští básníci, všichni ruští písničkáři, které jsem četl, zpíval a překládal. Co říct? Když čteš písně, básně druhého člověka, když zpíváš písně druhého člověka, stáváš se součástí jeho duše, nebudeš jeho nepřítelem. Děkuji!“ uzavřel Nohavica.

Záznam zveřejnil zpravodaj ČRo v Moskvě Martin Dorazín: 

Ocenění dostal i exprezident Klaus

Medaili dosud obdrželo přes 940 lidí. Z Čechů byli medailí dosud oceněni bývalý prezident Václav Klaus, který ji dostal v roce 2007, a předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka, který medaili obdržel letos v březnu.

Kromě Nohavici v neděli Puškinovu medaili z Putinových rukou dostal i starosta jihošpanělského města Málaga Francisco de la Torre Prados, choreograf Slovenského národního divadla Rafael Avnikjan či herec srbského Národního divadla Miloš Bikovič.

Řád přátelství dostal na recepci u příležitosti svátku, který nahradil oslavy říjnové revoluce, například záhřebský starosta Milan Bandič.