ČSSD odsouhlasila vstup do vlády. V referendu bylo pro 58,5 procenta hlasujících

Události: ČSSD v referendu schválila vstup do vlády (zdroj: ČT24)

ČSSD vstoupí do vlády s hnutím ANO. V referendu bylo pro 58,53 procenta hlasujících straníků, proti se vyslovilo 40,2 procenta. Po jednání předsednictva to oznámil předseda ČSSD Jan Hamáček. Hlasování se zúčastnilo 64 procent členů ČSSD. O vládě jednají i komunisté, kteří by měli kabinet případně tolerovat. Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) chce donést návrh nové vlády prezidentovi v neděli do Lán. Hlasování o vyslovení důvěry by mohlo ve sněmovně proběhnout 11. července.

  • Andrej Babiš sice nyní je designovaným premiérem, zbytek ministrů však stále úřaduje v demisi. Kdy bude jmenována vláda nová, zatím není jasné. Babiš a prezident Miloš Zeman se však nechali slyšet, že si nepřejí zbytečné odklady. Hlava státu se jen míní seznámit s novými ministry. Od chvíle, kdy Zeman vládu jmenuje, pak podle Ústavy běží třicetidenní lhůta, kdy musí kabinet požádat poslaneckou sněmovnu o důvěru. Babiš hovoří o 11. červenci a chce, aby prezident Zeman přišel kabinet opět podpořit do sněmovny.

Nejvíc zastánců měla společná vláda s hnutím ANO v kraji Vysočina, v Praze a ve Středočeském kraji, kde bylo pro přes sedmdesát procent hlasujících. Proti vstupu do vlády se vyslovilo pět krajů – Plzeňský (60,48 procenta proti), Karlovarský (56,65 procenta proti), Ústecký (61,32 procenta proti), Jihomoravský (52,46 procenta proti) a Královéhradecký (55,58 procenta proti). 

Hamáček během vyhlášení ocenil, že se do hlasování zapojilo 11 404 lidí, což jsou necelé dvě třetiny členů sociální demokracie. „Pokládám to za vysoké číslo, v tomto ukazateli jsme obstáli,“ uvedl. Referendum je pro ČSSD závazné. „Od teď končí diskuse o tom, zda je pro sociální demokracii lepší být ve vládě, nebo v opozici,“ řekl na tiskové konferenci. Zároveň zdůraznil, že ČSSD bude ve vládě hrál roli silné levicové strany.

Pro vstup do vlády hlasoval i poslanec a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. V Interview ČT24 řekl, že původně nebyl z menšinové vlády příliš nadšený. Nakonec se ale rozhodl ji podpořit, protože se ČSSD podařilo s ANO vyjednat řadu programových bodů. Zmínil například zrušení karenční doby u nemocenské. 

Jména ministrů za ANO zveřejní Babiš v neděli

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš výsledek referenda uvítal. „Jsem rád, že se sociální demokracie rozhodla vstoupit s úspěšným hnutím ANO do vlády. Ve vládě už jsme jednou byly a byla úspěšná,“ řekl novinářům.

Nyní by se chtěl setkat s jednotlivými kandidáty ČSSD na ministry. Byl by rád, kdyby nový kabinet více komunikoval a nevzkazoval si věci přes média. Jména ministrů za hnutí ANO Babiš zveřejní v neděli, kdy se chystá za prezidentem do Lán. „Pokud vláda dostane důvěru, může být úspěšná, udělám pro to maximum,“ dodal.

Vedení ČSSD se v referendu v téměř 1100 místních organizacích ptalo, zda členové souhlasí se vstupem do vlády za podmínek z návrhů koaliční smlouvy a programového prohlášení. Hlasovat mohli všichni členové ČSSD, kteří do strany vstoupili nejméně třicet dní před začátkem referenda, celkem to bylo 17 683 lidí.  

Babiš odnese návrh nové vlády prezidentovi v neděli (zdroj: ČT24)

Mnozí známí odpůrci už oznámili, že se vůli většiny členů strany podřídí. Například šéf sociálnědemokratických senátorů Petr Vícha je se schválením vstupu do vlády smířený. Je však rád, že o důvěře vládě bude hlasovat jen sněmovna. „Naštěstí my o důvěře hlasovat nebudeme. My budeme hlasovat o dobrých zákonech tak jako dosud kladně, ale když přijdou špatné zákony, tak budeme proti,“ řekl.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka uvedl, že podle rozhovorů s poslanci jsou všichni zástupci ČSSD v dolní komoře připraveni výsledky referenda respektovat a vyslovit případné vládě důvěru.

Hlavním argumentem odpůrců koalice s ANO je trestní stíhání šéfa plánovaného kabinetu Andreje Babiše. Toho policie podezřívá, že podvodně získal dotaci ve výši 50 milionů korun na komerčně provozovanou farmu Čapí hnízdo. Za to mu hrozí až pět let vězení.

Opozici výsledek referenda nepřekvapil. Zdůrazňuje, že ČSSD umožní vznik první polistopadové vlády s podporu komunistů. „Vedení ČSSD udělalo vše pro to, aby přesvědčilo členskou základnu, aby pod patronátem Miloše Zemana vznikla polokomunistická vláda ANO, ČSSD a KSČM,“ napsal na Twitteru předseda ODS Petr Fiala. Podobně se vyjádřil i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. 

Předseda SPD Tomio Okamura České televizi řekl, že jeho hnutí vládě ve sněmovně důvěru nevysloví. Odůvodnil to programovým prohlášením kabinetu a také tím, že součástí vlády je ČSSD: „Notoricky obelhala voliče a nikdy neplnila sliby. Vláda bude nestabilní.“ 

Vládu nepodpoří ani KDU-ČSL. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek ČT řekl, že jeho strana nebude podporovat kabinet, kde je člověk obviněný ze závažného trestného činu, a který bude závislý na hlasech komunistů. 

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poukázal na to, že proti vstupu do vlády s ANO bylo 40 procent účastníků referenda. „Může to být dost znatelné v rámci štěpení členské základny,“ řekl ČT. Zdůraznil navíc, že ve vládě bude mít velkou roli i prezident, který do kabinetu možná prosadí několik lidí z bývalé vlády Jiřího Rusnoka.

Zeman nechce „sluníčkáře“ na zahraničí

ČSSD by měla v menšinové vládě s hnutím ANO obsadit podle dohody pět ministerstev. Ministerstvo vnitra by měl vést Hamáček, ministerstvo práce bývalý náměstek resortu Petr Krčál, zemědělství šéf Potravinářské komory a bývalý šéf resortu z Rusnokovy úřednické vlády Miroslav Toman a kultury olomoucký primátor a poslanec Antonín Staněk.

S Tomanem Babiš jednal v pátek večer. Mluvili spolu o prioritách v resortu. „Musím říci, že máme na všechny věci shodné názory,“ řekl Toman po schůzce. Jeho základními prioritami jsou Evropská unie, tedy její program rozvoje venkova, boj s kůrovcem spolu s péčí o lesy, problematika sucha a vody a kvalita potravin. Ve vztahu k EU bude Toman prosazovat, aby Česko nepřišlo o peníze v zemědělském rozpočtu. 

ČSSD na Pochem trvá

Na zahraničí strana nominovala europoslance Miroslava Pocheho. K němu má však výhrady Miloš Zeman. Poche v prezidentské volbě podpořil jeho soupeře Jiřího Drahoše. Je také zastáncem výraznějšího směřování české zahraniční politiky na Západ než prezident. Hamáček ale po vyhlášení výsledků referenda zopakoval, že předloží Babišovi jména pěti ministrů, které už dříve schválilo předsednictvo. Na Pochem tak strana stále trvá.

I podle místopředsedy ČSSD Martina Netolického by měl Hamáček na Pocheho jméně trvat. Prezident by pak měl na návrh premiéra podle ústavy ministra jmenovat, dodal. „Kreativita výkladu ústavy je v poslední době nějaká častá,“ kritizoval. Pokud se ukáže, že by Zeman Pocheho jmenovat nechtěl, odkázal na možnost kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu. „Doufám, že pan premiér by tu žalobu podal,“ řekl.

Komentátor a publicista Jefim Fištejn si ovšem myslí, že ČSSD prezidentovi ustoupí, protože strany se už nechovají ideově, ale jde jim hlavně o posty. „Nároky pana Pocheho se dají snadno uspokojit cestou jeho dosazení do jiného ministerského křesla nebo do správní rady ČEZu, o čemž se může potajmu jednat, nebo do správní rady nějaké jiné velké polostátní firmy, kde platy a podíly na výsledcích firmy jsou vyšší než ministerský plat,“ řekl Fištejn v ČT.

Zmínil také spekulace, které naznačují způsob, jak by ČSSD mohla Pocheho nominaci stáhnout, aniž by ztratila tvář. „Dnes se už v kuloárech mluví o tom, že možná by sociální demokracie byla ochotná vyměnit ministerstvo zahraničí za ministerstvo obrany,“ popsal možné plány Fištejn.

Jefim Fištejn o referendu v ČSSD (zdroj: ČT24)

Hlas třetího vzadu

Případná koalice ANO a ČSSD bude pro důvěru ve sněmovně potřebovat ještě hlasy komunistických poslanců. O toleranci vlády v pátek jednal výkonný výbor KSČM. Ten však pouze oznámil, že ji zváží. Definitivně rozhodne ústřední výbor, který se sejde 30. června.

Komunisté toleranci vlády podmiňují sedmi programovými požadavky. Chtějí, aby ANO zaručilo, že zákony prosazující jejich priority projedná sněmovna nejpozději půl roku před koncem volebního období. Kabinet by měl podle nich prosadit předpis o obecném referendu, zvyšovat minimální mzdu, zdanit církevní restituce a chránit přírodní bohatství ČR mimo jiné tím, že by vodní zdroje přešly do vlastnictví státu, krajů a obcí, či ochranou těžebních ložisek před „zcizením do zahraničních rukou“.

Komunisté trvají také na valorizaci důchodů, zabránění dalšího nárůstu ceny bydlení a podpoře výstavby obecních bytů a udržení kvalitní dostupné zdravotní péče bez navyšování spoluúčasti.

Vyjádření Pavla Kováčika (zdroj: ČT24)

„Podmínku sedmi základních programových bodů opírá KSČM o poskytnutí záruk, že bude usilováno o přijetí zákona o obecném referendu a dále, že nebude více navyšována účast ČR v zahraničních vojenských misích bez mandátu Rady bezpečnosti (OSN),“ stojí v pátečním postoji výkonného výboru KSČM. Usnesení dále uvádí, že KSČM chce mít v osobách ministrů záruku, že vládní programové prohlášení a podmínky tolerance vlády se budou skutečně realizovat.

Dohoda s ANO podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa stojí na principu jednorázové podpory vzniku menšinového kabinetu. „Pak na toleranci v průběhu volebního období s tím, že sedm programových priorit se stává součástí programového prohlášení. Priority bude předkládat vláda, poslanci KSČM budou mít právo předkládat další návrhy podle svého programu a vláda nebude zdržovat projednávání těchto návrhů,“ popsal Filip dohodu s ANO.

Komunisté požadují vedle programu také posty ve správních a dozorčích radách státních a polostátních podniků. Argumentují tím, že potřebují mít způsob, jak vládu účinně kontrolovat.

Sestavování vlády – od vítězství ANO ve volbách po referendum v ČSSD
Zdroj: ČT24