Vondráček (ANO): O novičoku by poslanci jednat neměli. Provokovat prezidenta se nemá, kdo ví, co řeknou

Radek Vondráček v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Čtvrteční mimořádná schůze poslanců je podle předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO) zbytečná. Poslanci chtějí jednat o výrocích prezidenta Miloše Zemana ohledně výroby novičoku. Důležitý je názor vlády, ne usnesení poslanců, kteří chtějí prezidenta provokovat, řekl Vondráček v pořadu Interview ČT24.

Výroky prezidenta o novičoku korigoval premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), když řekl, že „v Česku nebyla nikdy vyráběna, vyvíjena ani skladována žádná látka typu novičok“. To podle předsedy sněmovny stačí a poslanci by se podle něj neměli ke kauze vracet.

„Premiér se vyjádřil jasně. Nevím, jestli je ku prospěchu, abychom poté znovu otevírali debatu. Kdo ví, co tam zazní a kdo co řekne,“ obává se Vondráček mimořádné schůze sněmovny.

Hrozí podle něj, že se část poslanců bude na mimořádné schůzi vymezovat vůči prezidentovi. „Nevím, čemu by prospělo, kdyby zazněly kontroverzní výroky, ať už jakýmkoliv směrem. Tady už nejde o novičok, ale o vztah některých poslaneckých klubů k prezidentovi. Nevím, proč by se měl prezident republiky provokovat? Ta diskuse může být kontroverzní. Já jsem ten, kdo se snaží o uklidnění, a budu to dělat i nadále. Česká společnost je rozdělená, není zas tak dlouho po volbách. Měli bychom pracovat na vzájemném respektu,“ zdůraznil Vondráček.

Vondráček: Komunisté mají poměrný nárok na místa v dozorčích radách

Místo novičoku se chce hnutí ANO podle Vondráčka soustředit na sestavení vlády, která získá důvěru ve sněmovně. Vondráček kvituje, že vláda vznikne se sociální demokracií, která nyní o vstupu do vlády hlasuje ve stranickém referendu

Vládu by měli podpořit komunisté, to ale podle Vondráčka neohrozí vyslání českých vojáků na misi do Pobaltí. „O tom budou hlasovat poslanci a my jsme pořád klub se 78 křesly,“ vzkázal Vondráček s tím, že zahraniční mise považuje za prestižní záležitost.

Vondráček rovněž naznačil, že komunisté by mohli obsadit některá místa v orgánech státních podniků. „Když se sestavovala sněmovna, vycházeli jsme z toho, že obsazení výborů má respektovat výsledky voleb. Když se budeme držet této zásady, nebude to nic špatného, naopak, dosud se to nedělo. Budeme samozřejmě trvat na odbornosti nominantů, ale měli bychom najít kompromis mezi politickým a apolitickým obsazením,“ prohlásil.

SPD nejsou fašisté, v rétorice ubrali

Podle šéfa sněmovny je dobře, že ve vládní koalici nezasedne hnutí SPD Tomia Okamury. Některé výroky hnutí označuje zatím neveřejná zpráva ministerstva vnitra o extremismu za „radikálnější než vyjádření představitelů tradičních pravicově extremistických stran“.

„Patřím mezi lidi, kteří jsou rádi, že jdeme jiným směrem. Se sociální demokracií je vláda z hlediska zahraničního renomé státu lepší varianta,“ uvedl Vondráček.

Hnutí SPD ale nezatracuje. „Svoje výhrady jsem říkal opakovaně, ale já neužívám pro SPD pojem fašistické hnutí. Ve své rétorice po volbách ubrali, znějí jinak než před volbami. Hodnotím lidi podle činů, ne slov,“ dodal.