Respekt: Skripal byl i v Praze, pomáhal rozkrývat ruskou agenturní síť

Sergej Skripal – v té době již odhalený dvojitý agent usazený ve Velké Británii – navštívil v roce 2012 Prahu. Upozornil na to web týdeníku Respekt. Zároveň podle něj Skripal měl kontakty se zástupci českých bezpečnostních složek. Nic však neukazuje na to, že by s Českem nějak souvisela březnová otrava Skripala a jeho dcery.

Pražská návštěva Sergeje Skripala v roce 2012 zřejmě souvisela s rozkrýváním ruské agenturní sítě, které jeho přeběhnutí umožnilo britské rozvědce. Podle zdrojů Respektu totiž měl Skripal v ruských tajných službách mnohem významnější pozici, než se uvádí.

V 90. letech vedl personální oddělení vojenské rozvědky GRU, takže měl prý vynikající přehled o rozmístění jejích agentů v Evropě a u části z nich znal i jejich totožnost.

Poté, co byl odhalen a vyměněn za deset ruských agentů vězněných ve Velké Británii, začal britské rozvědce pomáhat s rozkrýváním sítě ruských agentů a zároveň spolupracoval s představiteli zemí, s nimiž Britové úzce spolupracují – včetně Česka. 

Letos v březnu skončil Sergej Skripal i jeho dcera v nemocnici, podle Londýna byl otráven látkou, která patří do skupiny jedů označovaných jako novičoky. Británie označila za viníka útoku novičokem Rusko, které to popírá. Uvedlo, že jed mohl pocházet z jiné země, mimo jiné se ruská diplomacie zmínila o Česku.

Český prezident Miloš Zeman poté požádal Bezpečnostní informační službu, aby prověřila, zda to není možné. Ačkoli to BIS vyloučila, prezident veřejně prohlásil, že se novičok v Česku v malém množství vyráběl a testoval. Zeman přitom odkázal na informace od Vojenského zpravodajství.

Ministerstvo obrany potom uvedlo, že došlo pouze k mikrosyntéze pro účely chemické obrany, tento postup přitom není považován za výrobu. Šlo navíc o jinou látku, než kterou byl Skripal otráven.

Moskva nicméně prohlášení českého prezidenta uvítala. Považuje je za důkaz, který vyvrací obvinění britských vyšetřovatelů vůči Rusku.