Fiala: Prezident nepřipouští vládu bez Babiše, když si ho ANO přeje

Petr Fiala: Prezident vidí dvě možnosti, jak se dostat ke vládě s důvěrou (zdroj: ČT24)

Jen dvě varianty vlády považuje prezident republiky Miloš Zeman za reálné a žádná z nich se neobejde bez Andreje Babiše. Někoho jiného by totiž hlava státu jmenovala pouze tehdy, když by o to stálo hnutí ANO. Vyplynulo to z jednání prezidenta s předsedy ODS Petrem Fialou a Pirátů Ivanem Bartošem. Podle obou považuje hlava státu za pravděpodobný především vznik kabinetu ANO a ČSSD podpořený komunistickou stranou.

Některé politické strany daly již před vznikem první Babišovy vlády najevo, že by byly ochotné uvažovat o nějaké formě spolupráce s ANO, pokud by byl premiérem někdo jiný než trestně stíhaný předseda hnutí. Samo ANO, které získalo nejvíce hlasů v loňských sněmovních volbách, však trvá na premiéru Babišovi a prezident, který může jmenovat kohokoli, proti vůli hnutí nepůjde.

„Pan prezident na to reagoval tak, že akceptuje rozhodnutí vítězného hnutí, koho oni sami nominují na funkci premiéra. Což je v tuto chvíli stále Andrej Babiš,“ shrnul po jednání s hlavou státu Petr Fiala. Připomněl přitom, že prezident „z hlediska ústavy má všechny karty v ruce“.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš, který přišel na Hrad vzápětí po Fialovi, upřesnil, že by prezident se jmenováním jiného člověka neměl problém, ovšem pouze tehdy, kdyby si to přálo samo ANO. „Z ANO tato iniciativa zatím rozhodně nevzejde,“ podotkl Ivan Bartoš.

Ivan Bartoš: Prezident předpokládá, že vláda vznikne v termínu (zdroj: ČT24)

Zemanovy varianty: ČSSD s ANO a podporou KSČM, případně i SPD

Reálně tedy zbývají jen dvě varianty, obě s Babišem v premiérském křesle. První z nich je, že se podaří do konce dotáhnout probíhající koaliční jednání ANO a ČSSD a zároveň jednání o podpoře této menšinové koalice komunistickou stranou. Podle Petra Fialy právě tuto verzi prezident pokládá za pravděpodobnou.

V úvahu pak ještě připadá druhá menšinová vláda ANO, kterou by podpořilo kromě komunistů ještě hnutí SPD. Jednání o takovém uspořádání ostatně doporučil Miloš Zeman minulý týden Andreji Babišovi.

Ať tak nebo tak, prezident podle Petra Fialy stále věří, že se podaří dát dohromady vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny do konce června. Šéf ODS ovšem dal najevo, že ani koalice ANO a ČSSD by mu nevyhovovala, a to především kvůli jednání s komunisty.

„Ten scénář nevítám a považuji ho pro Českou republiku za nevýhodný a nebezpečný – abychom měli vládu s podporou komunistů, kteří se otevřeně hlásí ke své minulosti, kteří v sobě mají viditelné a stále silněji se projevující stalinské křídlo. Podívejte se na zahraniční politiku, kterou komunistická strana hlásá a doporučuje,“ poznamenal Petr Fiala.

Piráti vznášejí k chystané vládě výhrady

Negativně se k vládě ANO a ČSSD stavějí i Piráti. „Jak to ve výsledku dopadne, to nikdo říct nemůže, přece jen se vláda sestavuje už půl roku. Zatím výsledky nejsou,“ uvedl v Událostech, komentářích České televize předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany Pirátů Jakub Michálek. 

Události, Komentáře: místopředseda Pirátů Jakub Michálek k vyjednávání koalice (zdroj: ČT24)

Podle předsedy  Ivana Bartoše není splněna ani jedna ze tří podmínek, které strana stanovila pro to, aby kabinet nějakým způsobem podpořila. Jednak jde o to, že ve vládě nemá být nikdo spojený s korupčními kauzami. Tuto podmínku podle předsedy Pirátů porušuje již sám Andrej Babiš, který je trestně stíhaný, s podezřením však hledí i na možné sociálnědemokratické ministry.

Dále Piráti chtěli, aby ve vládě nemělo ANO většinu, což je v případě dvoustranné koalice rovněž vyloučeno, a navíc by se vláda neměla opírat o nedemokratické strany, mezi které Piráti komunisty řadí. „My bychom pro takovou vládu nezvedli ruku ani bychom neodešli ze sálu při hlasování,“ ujistil Bartoš o postoji své strany.

UDÁLOSTI: Jakou nabídkou se hnutí ANO pokusilo získat ČSSD ke spolupráci, zatím nevědí ani sami jejich poslanci (zdroj: ČT24)

ČT: ČSSD dostala nabídku pěti křesel, rozložení resortů jí nevyhovuje

Jednání ANO a ČSSD o vytvoření menšinové vlády, která by měla v zádech komunisty, skončily před dvěma týdny nečekaným neúspěchem. Vedení ANO se však rozhodlo k jednání vrátit. Zástupci ani jedné strany se sice po pondělní večerní schůzce nevyjádřili k jejímu průběhu – nic nevědí ani „řadoví“ poslanci obou stran, podle informací České televize však zazněla jasná nabídka na rozdělení křesel.

Sociální demokraté podle ní dostanou pět vládních postů včetně ministerstva vnitra, kterého se ANO původně nechtělo vzdát. Dále by měli vést resorty školství, zahraničí, obrany a kultury. Varianta, že by ČSSD dostala pět resortů a vnitro připadlo nestraníkovi, o které se během dne hovořilo, zřejmě nebyla finální. „Je to hezká spekulace, ale není to pravda,“ ujistil místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Není ovšem jasné, zda nabídka Babišova hnutí sociální demokracii postačí. ČSSD by totiž stála také o ministerstvo práce a sociálních věcí, které by nahradilo jeden z pěti nabízených resortů. ČSSD přitom stále nemá jasno, zda skutečně do koalice chce. Důležité bude čtvrteční jednání poslaneckého klubu a následně páteční jednání předsednictva.

„Hlavně se v pátek rozhodne o tom, jestli sociální demokracie obnoví jednání s hnutím ANO o vládní spolupráci,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

Menšinová vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů by mohla mít ve sněmovně 108 hlasů – hnutí ANO má 78 poslanců, obě levicové strany po patnácti. Trojice ANO, SPD a KSČM by byla dohromady ještě silnější, disponovala by 115 hlasy, ovšem někteří poslanci ANO dali najevo, že by vůči takovému uspořádání měli zásadní výhrady.