Babiš hledá podporu pro vládu. ODS i lidovci však spolupráci vyloučili

Babiš a Fiala po jednání o podpoře vlády (zdroj: ČT24)

Vláda Andreje Babiše (ANO) se nebude moci při hlasování o důvěře opřít o ODS ani KDU-ČSL. Premiér zahájil jednání s ostatními sněmovními stranami, ale první den mu přinesl jen odmítnutí. Předseda ODS Petr Fiala řekl po schůzce s Babišem, že strana principiálně odmítá menšinovou vládu, výhrady však má i k jejímu programu. Zástupci KDU-ČSL potom dali najevo, že považují za zásadní problém hrozící trestní stíhání předsedy vlády.

V příštích dvou dnech bude premiér jednat o možné podpoře i se zbylými šesti sněmovními stranami, ANO potřebuje k 78 hlasům sehnat ještě alespoň dalších 23.

Premiér a předseda ANO dává najevo, že by mu vyhovovala spolupráce s ODS, protože obě uskupení mají ve sněmovně dohromady většinu. Je to jediná dvoučlenná varianta, ve všech ostatních případech jsou potřeba ke stojedničce nejméně tři strany. Na jednání s předsedou ODS Petrem Fialou se však Andrej Babiš dočkal pouze ujištění, že s hlasy občanských demokratů počítat nemůže.

„Seznámili jsme je s naším stanoviskem, které je takové, že z ústavněprávních důvodů menšinovou vládu nepodpoříme. Jsme přesvědčeni, že menšinová vláda má být až poslední pokus, když selže jednání o většinové vládě. Nic takového hnutí ANO nedělalo,“ řekl Petr Fiala. Dodal, že je přesvědčen, že k podpoře jednobarevné vlády ANO ani nemá mandát od svých voličů.

Andrej Babiš dal najevo, že je s takovým výsledkem jednání smířený. „Rozumím pozici ODS. My na to máme trochu jiný názor,“ poznamenal, než zamířil na další jednání, které měl domluvené s lidovci. Přiznal přitom, že neočekává, že by do Vánoc získal od některé ze stran příslib podpory své menšinové vlády. Zdůraznil, že to je teprve první kolo rozhovorů.

„Ne“ pro ANO. Program je na vedlejší koleji

Babiš chce ostatní strany přesvědčit programem, který by měla jeho vláda plnit. V pondělí ministři schválili návrh programového prohlášení. „Chceme bojovat proti ilegální migraci, chceme bojovat proti kvótám, nechceme přijímat euro,“ shrnul Babiš. Vláda také odmítá referendum o vystoupení z Evropské unie, kterou spolu s NATO považuje za zásadní. V programu je i snižování daní, elektronizace státní správy či stavba dálnic. „Zdůrazňuji, že je to návrh,“ podotkl předseda vlády po jeho schválení.

Také vicepremiér Richard Brabec (ANO) řekl při příchodu na jednání, že věří, že by občanští demokraté mohli slyšet na plánované snížení daní, například DPH na základní potraviny, vodné a stočné. „Je tam důchodová reforma, je tam celá řada věcí, které se týkají debyrokratizace společnosti obecně,“ podotkl. 

Nakonec se však obě strany bavily o programu jen rámcově vzhledem k principiálnímu postoji ODS. Petr Fiala však měl výhrady i vůči programovému prohlášení, to, nač ANO poukazuje, mu nestačí. „Byli bychom pro mnohem razantnější snížení daní, zjednodušení daňového systému,“ podotkl s tím, že v programu „jsou také věci, které pro nás nejsou přijatelné“.

Ani při jednání s Pavlem Bělobrádkem na podrobné probírání programového prohlášení vlády nedošlo. Pro KDU-ČSL je zásadní personální problém, se kterým vláda doslova stojí a padá. „Pro nás je pořád platná podmínka, kterou jsme řekli před volbami: Ve vládě, která bude mít naši důvěru, nesmí být člověk, kterému hrozí kriminál,“ odkázal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na policejní žádost o vydání premiéra Andreje Babiše a také místopředsedy jeho hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli dotaci na Čapí hnízdo.

„Není to vůči panu Babišovi. Řekl jsem, že by se to týkalo stejně pana Faltýnka, pana Svobody (ODS), Půty (SLK) a kohokoli dalšího. Není to věc osobní, je to principiální,“ dodal předseda KDU-ČSL.

Babiš však dal najevo, že o eventualitě, že by nebyl ve vládě, neuvažuje. „Nemá smysl říkat, že půjdeme do vlády bez Babiše, pokud klub ANO neřekne, že je ochoten dělat vládu bez Babiše. To má logiku,“ řekl s tím, že se svých poslanců ještě zeptá.

Další strany v příštích dnech

V příštích dnech bude Babiš jednat i s dalšími stranami. Od části z nich znějí podobné argumenty jako od ODS a lidovců. Podle Jana Hamáčka z ČSSD, s jejímiž zástupci setkáním zahájí ANO středeční sérii jednání, nemůže ANO očekávat podporu ani od svého bývalého největšího koaličního partnera. Důvody podle něj již zazněly. „Nesouvisejí s programovým prohlášením, ale souvisejí s tím, jak vláda vznikla a kdo v ní sedí,“ řekl Hamáček.

Také předseda Pirátů Ivan Bartoš spolupráci vyloučil. „Tato vláda – s dominantní úlohou ANO, s lidmi, kteří jsou do vlády nominováni – podporu od pirátské strany nedostane,“ prohlásil. S Piráty bude Babiš jednat ve čtvrtek, kdy se sejde také se zástupci SPD a TOP 09. Od hnutí Tomia Okamury však nemůže premiér mnoho očekávat. „Důvěru této vládě nedáme. Nemá náš politický program ve svém prohlášení ani partikulárně, ani se o to nesnažila,“ řekl Okamura.

I jednání s TOP 09 má předem jasný výsledek. „TOP 09 nepodpoří tuto vládu, nevysloví jí důvěru a je připravena aktivně hlasovat proti vládě,“ řekl předseda strany Jiří Pospíšil. Jednotlivé zákony navržené vládou by však podle něj TOP 09 podpořit mohla.

Na středu má kromě sociálních demokratů naplánované také schůzky se STAN a komunisty. Právě KSČM byla dosud ze všech sněmovních stran k Babišově vládě nejvstřícnější, jasné „ano“ vůči ANO od ní ale zatím nezaznělo, otázku projedná její výkonný výbor.

Jen hlasy KSČM by nestačily

Komunisté sami však nemají dostatečný počet hlasů, aby spolu s poslanci ANO Babišově vládě zajistili většinu při hlasování o důvěře. I v případě jejich podpory se tedy bude muset premiér domluvit ještě s někým.

Andrej Babiš je přesvědčen, že vláda svým programem nakonec dokáže přesvědčit dostatečný počet poslanců. Ujišťuje, že je připraven i na programové ústupky, pokud je některá ze stran bude ochotna vyměnit za toleranci vlády. Na počátku roku chce Babiš se všemi mluvit ještě jednou. Na lámání chleba pak dojde 10. ledna.