Odměna za zastřeleného divočáka na Zlínsku vzroste na 8000 korun

Kvůli boji s africkým morem prasat se od pátku 19. ledna zvýší odměna za zastřelené divoké prase, takzvané zástřelné, na 8000 korun. Zvýší se i odměna za nalezení uhynulého kusu v celém Česku, nyní se vyplácí 3000 až 4000 korun. Při čtvrtečních interpelacích ve sněmovně to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Poslanci se také v rámci projednávání technické novely lékového zákona zabývali elektronickými recepty.

V oblasti nejvíce zasažené africkým morem prasat se nyní vyplácí za zastřelení 4000 korun. Zlínský kraj v pondělí kvůli boji s nákazou navštíví ministr zemědělství Jiří Milek. Do oblasti se od pondělí také vrátí policejní lovci.

Stát se tak snaží snížit populaci divokých prasat a snížit tak riziko rozšíření choroby. „Od 19. ledna bude výše zástřelného výrazně navýšena, a to na 8000 korun za kus. Současně je navýšeno nálezné v celé ČR i v oblastech s rizikem výskytu afrického moru prasat s cílem podpořit provádění aktivního vyhledávání uhynulých divokých prasat, které umožní jejich laboratorní vyšetřování a poskytne nezbytné informace o aktuální nákazové situaci a jejich změnách a trendech,“ popsal Babiš.

Nákazu se podle něj daří držet na malém území. „Kolem zamořené oblasti byla vymezena oblast s intenzivním odlovem, takzvaná nárazníková oblast. Odlov v této oblasti je podpořen vyplácením zástřelného ve výši 1000 korun za každé zastřelené divoké prase,“ řekl.

Současně podle ministerstva zůstává v platnosti i kompenzace pro uživatele honiteb za likvidaci prasat v asanačním podniku, a to ve výši 1000 korun za sele, 2000 korun za lončáka a 3200 korun za dospělý kus. V zóně intenzivního lovu dostanou nově lovci za každý kus 2000 korun.

Od pátku se také zvedne nálezné za uhynulá prasata. V okrese Zlín půjde o 5000 korun, v zóně intenzivního odlovu 3000 korun a ve zbytku republiky vzroste z dosavadních 1000 korun na 2000 Kč.

Poslanci projednali i elektronické recepty

V rámci projednávání technické novely lékového zákona se poslanci zabývali také elektronickými recepty. Jaroslav Dvořák z SPD podal pozměňovací návrh, podle něhož by se zrušila povinnost lékařů je vypisovat. O podobě novely by se mohlo hlasovat příští týden. 

Dvořák chce, aby se lékaři mohli sami rozhodnout, zda předepíšou recept v papírové, nebo v elektronické podobě. Tento stav platil do konce loňského roku. Elektronický recept je povinný od ledna. Poslanec SPD tvrdí, že lékař ani pacient nemusí mít vždy možnost elektronickou formu receptu použít. Někteří starší lékaři raději volí kvůli novince ukončení praxe, napsal v důvodové zprávě.

 Zdravotnický výbor  už dříve podpořilúpravu, podle níž by lékaři letos nebyli za porušení povinnosti předepsat recept elektronicky postihováni. Pozměňovací návrh také předpokládá, že pokud by lékový ústav do doby účinnosti novely zahájil s některým lékařem přestupkové řízení, bylo by ze zákona zastaveno. Současný zákon stanovuje sankci až dva miliony korun.

Kabinet před Vánoci nepodpořil návrhy ODS a Senátu na pětiletý, respektive dvouletý odklad povinnosti předepisovat recepty elektronicky. Sněmovna by se měla těmito předlohami zabývat ve středu.