Herman: Rozhovor s prezidentem o vyznamenání slyšeli dva svědci

Při setkání na slovenské ambasádě, kdy měl prezident Miloš Zeman upozornit ministra Daniela Hermana na možné vyškrtnutí jeho strýce ze seznamu vyznamenaných, byli údajně další dva členové vlády. Šéf resortu kultury to řekl České televizi. Prezident mu prý 8. září pohrozil, že vyznamenání pro Jiřího Bradyho zruší, pokud se Herman setká s dalajlamou. Brady, osmaosmdesátiletý přeživší holocaustu, v neděli večer přiletí do Česka z Kanady, kde od 50. let žije.

Jména svědků Herman zatím nechce uvést. „Byli u toho, ale samozřejmě to bylo v rámci hovoru, kdy pan prezident hovořil se mnou, tedy nevím, jestli to slyšeli, nebo neslyšeli. Podle mého názoru ale byli tak blízko, že to mohli slyšet velmi dobře,“ předpokládá.

Své kolegy plánuje oslovit při pondělním jednání vlády. „Nechci je stavět do nepříjemné situace, protože za to vůbec nemohou, dostali se k tomu jako slepý k houslím. A pokud nebudou chtít, nebudu je nutit. Záleží na nich,“ podotkl.

Prezident Zeman se k celé situaci zatím osobně nevyjádřil. Pouze ministrovi financí Andreji Babišovi podle jeho slov potvrdil, že Hermana od schůzky s dalajlamou zrazoval. Jako důvod uvádí narušení vztahů s Čínou, a tím pádem čínskými investory. Odmítá ale, že setkáním s dalajlamou podmiňoval udělení, nebo neudělení vyznamenání pro Hermanova strýce. Z Hradu vše komentuje pouze prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na svém twitterovém účtu. Tam mimo jiné napsal, že i on rozhovor ministra se Zemanem slyšel, ale nezaznamenal „žádné vydírání“.

Herman Bradyho nominaci podpořil – na žádost Kanceláře prezidenta

Herman také uvedl, že nominaci svého strýce na řád T. G. Masaryka podpořil dopisem – údajně ho k tomu vyzvala prezidentská kancelář. „Poslanecká sněmovna tuto nominaci schválila a já jsem ji na základě impulzu Kanceláře prezidenta, že by to bylo vhodné, dopisem jako poslanec v Poslanecké sněmovně podpořil. K tomu se plně hlásím a samozřejmě respektuji, že je plným právem prezidenta republiky, koho vyznamená, nebo nevyznamená, to se nedá zpochybnit,“ podotkl ministr.

Zpochybnit by se ovšem dal důvod, proč Jiří Brady nakonec řád nedostane – a ten by chtěla znát už řada politiků, včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Ten také v sobotu potvrdil, že Bradyho jméno mezi vyznamenanými není. Seznam navržených dostal prý k podpisu ve středu, den po setkání Hermana s dalajlamou. „O kauze pana Bradyho, tak jak o ní hovoří ministr Herman, jsem tedy před kontrasignací ani v okamžiku kontrasignace neměl žádné informace,“ uvedl v prohlášení. Podle Jiřího Ovčáčka prezident vybíral zhruba tři desítky oceněných z 586 žádostí.