Politici bojkotují státní vyznamenání, premiér mluví o „hradní malosti“

Události: Spor o státní vyznamenání (zdroj: ČT24)

Politici zvažují svoji účast na předávání státních vyznamenání na Pražském hradě 28. října.   Bojkot vyvolaly události kolem Jiřího Bradyho, strýce ministra kultury. Prezident Miloš Zeman mu podle Daniela Hermana neudělí vyznamenání kvůli jeho schůzce s dalajlamou. Prezident by se měl zachovat jako státník a Bradyho vyznamenat, připojil se k reakcím i premiér Bohuslav Sobotka. Za Hrad situaci zatím komentoval jen prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Sobotka uvedl, že mezi návrhy, které mu Zeman zaslal ke spolupodepsání, jméno Bradyho nebylo uvedeno. „Vzhledem k ústavní tradici nezbývá než rozhodnutí prezidenta respektovat, je to pouze on, kdo návrhy na vyznamenané ke kontrasignaci předsedovi vlády předkládá,“ uvedl premiér. Na svém Twitteru ale napsal, že pokud Brady vyznamenání od Zemana nedostane, stane se z letošního 28. října festival hradní malosti a české rozhádanosti.

Místo na Hrad na náměstí?

Ostrá vyjádření na adresu prezidenta Zemana doplňují už i zcela konkrétní kroky. „Já se samozřejmě za takovéto situace, kdy se tady kšeftuje s vyznamenáními, nemohu účastnit oslavy 28. října na Pražském hradě,“ uvedl místopředseda sněmovny Petr Gazdík. Na den státního svátku svolal shromáždění, jehož by se podle jeho slov měl účastnit ministr kultury Daniel Herman, ministr zemědělství Marian Jurečka či Petr Pithart. 

Velmi ostře se politici vyjadřují bez ohledu na politickou příslušnost. Účast na předávání státních vyznamenání zvažuje také šéf dolní komory Jan Hamáček. Aby se situace vyjasnila, chce i šéf Senátu Milan Štěch. Oslava státního svátku se možná obejde bez lidovců. Zvážení tohoto kroku navrhne vedení strany její místopředseda Marian Jurečka.  

„Na Hrad 28. října večer nepřijdu. Svojí účastí nechci přispívat k dojmu, že je vše v pořádku, když pravda a láska jsou na Hradě na úbytě,“ uvedl.

Podobně reagují i občanští demokraté. Většina jejích zákonodárců se už předem z účasti omluvila. Situací se v týdnu bude zabývat poslanecký klub strany. „Pan prezident už oslavy státního svátku ponížil tím, že vyznamenává komunistické funkcionáře nebo tam nezve rektory vysokých škol, ale tohle je opravdu za hranicí všeho,“ domnívá se předseda ODS Petr Fiala.

Téměř v plném počtu by měli na ceremoniál dorazit jen komunisté. „Na Hrad určitě půjde většina kolegů,“ potvrdil předseda KSČM Vojtěch Filip. On ale chybět bude. „Já osobně nemohu, jsem na konferenci v Hanoji,“ vysvětlil.

Kauza kolem státních vyznamenání eskalovala v pátek. Brady měl údajně být vyznamenán k 28. říjnu cenou T. G. Masaryka. Bradyho synovec, ministr kultury Daniel Herman, ale v v České televizi uvedl, že Hrad jeho strýce ze seznamu oceněných vyškrtl, protože se Herman navzdory varování od prezidenta Miloše Zemana, sešel s dalajlamou. Hrad to popřel, podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nebyl žádný seznam oceněných oficiálně ani neoficiálně uveřejněn. Ovčáček je zatím také jediný, kdo se ke kauze vyjádřil, a to prostřednictvím svého Twitteru. 

Halík obvinil Zemana „z nízké msty“

Reakce státní vyznamenání budí i mimo politické kruhy.  Katolický kněz Tomáš Halík kvůli neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu vyzval, aby se pozvaní hosté nezúčastnili slavnostního večera na Pražském hradě. Vyznamenaní mají také podle něj zvážit, zda mohou letos ocenění „beze studu“ přijmout.

„Chtěl bych poté, co se ukázalo, jak hanebným způsobem Miloš Zeman vydíral ministra Hermana v souvislosti s návštěvou Jeho Svatosti dalajlamy a z nízké msty vyškrtl ze seznamu vyznamenaných jeho strýce, vyzvat všechny slušné lidi mezi pozvanými na hradní recepci 28. října – a zejména představitele církví, kulturního a akademického světa – aby se na protest a ze solidarity s panem Jiřím Bradym udělování státních vyznamenání letos nezúčastnili,“ uvedl Halík.

Rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller hned v pátek prostřednictvím Facebooku navrhl udělit Jiřímu Bradymu akademické vyznamenání. Jeho návrh podpořily stovky lidí, předložil ho už i Bradyho dceři.

Pokud byl Hradem opravdu vyškrtnut ze seznamu oceněných 28. 10. z uvedených malicherných příčin, bude Univerzita Palackého v Olomouci poctěna, pokud pan Jiří Brady přijme akademické ocenění z mých rukou. Alespoň bychom zachránili čest České republiky a uctili člověka, jenž pro republiku něco udělal.
Jaroslava Miller

Rektorův návrh lze vnímat i jako další prohloubení propasti mezi akademiky a prezidentem. Většina z nich – na rozdíl od ostatních ale opakovaně – na předávání státních vyznamenání nedorazí. 

  • Už v roce 2013 nedostali pozvánku dva někdejší rektoři, s nimiž měl prezident spory: Mikuláš Bek z brněnské Masarykovy univerzity a Libor Grubhoffer z Jihočeské univerzity. Ostatní rektoři se předávání státních vyznamenání většinou neúčastní dobrovolně. Podobné to má být i letos. Mluvčí Jiří Ovčáček už uvedl, že vzhledem k neúctě vůči státnímu svátku, rektory, kteří odmítnou, už za rok prezident pozvat nemusí.
  • Někteří jednotlivci také odmítli nominaci na státní vyznamenání. Senát letos navrhl expremiéra Petra Pitharta, poslanci zase astrofyzika Jiřího Grygara. Oba se možnosti dobrovolně vzdali.
  • Před dvěma lety osobně vrátil Medaili za zásluhy filmový režisér Jan Němec. Ocenění dostal od Václava Havla. Zpěvák Vladimír Mišík zase o rok dříve odmítl státní vyznamenání převzít.