Psychiatrická reforma nabírá dech

Události ČT: Nejen bohnickou léčebnu čekají změny (zdroj: ČT24)

V souvislosti s mezinárodním dnem duševního zdraví, který připadá na 10. říjen, připomněla léčebna v Praze Bohnicích startující reformu psychiatrické péče. Jejím cílem je snížení dlouhodobých hospitalizací a naopak posílení terénní péče.

V současné době přijímají nemocnice ročně zhruba 60 tisíc pacientů s duševními problémy. Jen bohnickou léčebnou, která disponuje 1250 lůžky, pak projde asi 7,5 tisíce lidí. Podle ředitele Martina Hollého je nyní na řadě humanizace prostředí léčebny. „Lůžková kapacita by měla být nižší, protože v humánnějších podmínkách se sem zkrátka vejde méně lidí,“ tvrdí Hollý, který je zároveň garantem reformy.

Počet hospitalizovaných v psychiatrických nemocnicích se v posledních letech příliš nemění, roste ale počet lidí, kteří s psychickými problémy dochází do ambulancí. Zatímco v roce 2009 to byly necelé 483 tisíce pacientů, v roce 2013 už jejich počet překračoval 603 tisíc.

Mezistupeň mezi hospitalizační a ambulantní péčí mají tvořit centra duševního zdraví. První už v některých krajích fungují, do centra mohou zamířit pacienti kdykoli. Lidem se tu věnují sociální pracovníci a terapeuti, lékaři i sestry pak cestují za některými pacienty domů. Do roku 2022 by mělo takových center fungovat asi třicet, později se počítá ještě s rozšířením této sítě zhruba na stovku.