Z mysu Canaveral odstartovala evropská mise Euclid. Bude zkoumat vývoj vesmíru

Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu v 17:11 SELČ odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA). Cílem mise je pomocí výkonného teleskopu a dalších zařízení zmapovat vesmír, jeho vývoj a strukturu a do budoucna odborníkům poskytnout data nutná k pochopení dvou nejzáhadnějších vesmírných jevů – temné hmoty a temné energie. Euclid do kosmu vynáší raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.

Necelou hodinu po startu vyslal Euclid první signál na Zemi. V řídicím středisku mise v Německu to podle agentury AP vyvolalo hlasité projevy nadšení.

„Detektiv temného vesmíru zahajuje svou misi. Euclid je na cestě k odhalení vesmírného tajemství temné hmoty a temné energie a řekne nám více o zvláštní minulosti a konečném osudu našeho vesmíru,“ uvedla ESA na Twitteru.

Dvoutunová sonda se nyní vydá zhruba na měsíční cestu k takzvanému druhému Langrangeově bodu (L2), který se nachází ve vzdálenosti asi 1,5 milionu kilometrů od Země. Odtud Euclid, pojmenovaný po řeckém matematikovi Euklidovi, sestaví trojrozměrnou mapu vesmíru, která má zahrnovat dvě miliardy galaxií a bude odpovídat jedné třetině nebeské klenby.

Hledání stop po temné hmotě

Odborníci doufají, že díky této mapě odhalí stopy po temné hmotě a temné energii. Tyto dva jevy jsou pro kosmologii záhadou, odhaduje se však, že mají zásadní vliv na celý vesmír – bez nich vědci totiž nedokáží vysvětlit, jak vesmír funguje.

Mise Euclid v hodnotě 1,4 miliardy eur (33 miliard korun) je naplánována na šest let. Po několika testech by se první snímky měly k vědcům dostat na podzim.