Wuchanský koronavirus se na lidi mohl přenést z hadů, tvrdí genetická analýza

Nový druh koronaviru, který v čínském Wu-chanu připravil o život již nejméně 17 lidí, se podle genetické analýzy na člověka zřejmě dostal z plazů, kteří se jím zase nakazili od netopýrů.

Ke 22. lednu bylo tímto virem zasaženo 555 potvrzených případů, modely ale naznačují, že ve skutečnosti může být počet nemocných až trojnásobný. Čínští vědci už dokázali přečíst genetický kód viru, takže ho nyní intenzivně zkoumají. První výsledky analýz naznačují, že zdrojem jsou opravdu zvířata prodávaná na wuchanském trhu. 

Právě z tohoto trhu pocházejí první případy nákazy, a proto na něm nyní vědci a lékaři pátrají po „pacientovi nula“. Tento trh je známý tím, že se na něm kromě zvířat z farem prodávají také divoká zvířata, včetně různých ptáků, králíků, svišťů, netopýrů nebo hadů.

Genetik Wei Ji z Pekingské univerzity společně s kolegy prozkoumal genom pěti vzorků tohoto nového viru a srovnal ho s 217 vzorky virů získaných od širokého spektra zvířat.

Analýza říká, že nový virus vypadá velmi podobně těm, které se vyskytují u netopýrů – ale ještě podobnější je z genetického hlediska virům, které napadají hady. „Výsledky vyplývající z našeho genetického skenování naznačují, že poprvé jsou nejpravděpodobnějším rezervoárem viru v přírodě hadi,“ uvedl vědec. 

„Tato nová možnost je vzrušující,“ komentoval výsledky vědec Haitao Guo z Pittsburské univerzity, který tuto studii připomínkoval. „Potřebujeme ale více experimentálních důkazů, nicméně tohle nám dává jasnou stopu,“ dodal.

Jak vznikl wuchanský virus?

Vědci zvažují variantu, že nový virus vznikl zkombinováním dvou virů – jednoho od netopýrů a druhého od hadů. To se podle Petera Rabinowitze z Washingtonské univerzity v Seattlu může stát, pokud jsou dva druhy držené delší dobu v těsné blízkosti. A přesně takové podmínky na wuchanském trhu panovaly.

Rabinowitz si myslí, že se virus mezi hady a netopýry přenesl vzduchem. „Je to stále jenom spekulace, ale pokud se virus nachází ve výkalech nebo slinách hadů, mohl by se stát aerosolem a pak být lidmi vdechnut – pokud by se na jednom místě nacházelo dostatek lidí a hadů,“ uvedl výzkumník.