V Kanadě odtály ledové čepice staré tisíce let. Přesně to předvídaly klimatologické modely

Satelitní snímky agentury NASA ukázaly, že roztály ledové čepice na dvou horách na severovýchodě Kanady. Přesně tento vývoj předpověděly modely klimatologů z roku 2017: ty tvrdily, že led a sníh odtají do pěti let.

Roku 2017 vyšel v odborném žurnálu The Cryosphere článek založený na klimatických modelech. Jeho autoři předpovídali, že ledové čepice na horách v Zátoce svatého Patrika odtají a z vrcholků těchto hor tak zmizí led i bílá sněhová přikrývka. Nejnovější data ze satelitů americké NASA potvrdila, že se to v létě 2020 opravdu stalo.

Hlavním autorem této práce byl Mark Serreze, profesor z coloradské univerzity v Boulderu. Výzkumu tohoto regionu se věnuje už od osmdesátých let dvacátého století. „Když jsem tehdy tyto ledové čepičky navštívil, vypadaly jako permanentní součást krajiny,“ uvedl vědec. „To, že jsem je viděl zmizet během pouhých 40 let, je pro mě strašné,“ dodal.

Ledové čepice v Kanadě - vývoj
Zdroj: NASA

Roku 2017 srovnávali geologové a klimatologové pod jeho vedením satelitní data z družice ASTER z července 2015 se snímky pořízenými z letadel v srpnu 1959. Zjistili, že během této doby se sněhové čepičky zmenšily o 95 procent – zdaleka nejvíc se na tom podepsala extrémně teplá léta roků 2014 a 2015. Na snímcích družice ASTER z 14. července 2020 už nejsou čepičky vidět vůbec.

Vznikly během malé doby ledové a existovaly v téměř neměnné podobě možná až několik tisíc let. „Už dlouho jsme věděli, že jak se začíná zrychlovat změna klimatu, tak se její dopady nejvýrazněji projeví v Arktidě,“ uvedl Serreze. „Ale smrt těchto čepiček, které jsem tak dobře znal, z toho pro mě udělala dost osobní záležitost,“ řekl vědec. „Teď už po nich zbylo jen několik fotografií a spousta vzpomínek.“