Úřady schválily první lék proti ebole. Jde o protilátkový koktejl od firmy, která léčila Trumpa z covidu

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil první lék proti ebole. Jedná se o látku jménem Inmazeb, protilátkový koktejl vyrobený firmou Regeneron Pharmaceuticals.

Díky tomu má lidstvo proti této smrtící nakažlivé chorobě poprvé vakcínu i lék. Očkování jménem Ervebo má schválené společnost Merck. Epidemie eboly letos zasáhla už potřetí Demokratickou republiku Kongo.

„Je to poprvé, co FDA schválila léčbu speciálně proti ebole, nemoci, která způsobila řadu smrtelných epidemií,“ uvedl v prohlášení George Yancopoulos, prezident Regeneronu. „Vzhledem k tomu, že stejné sofistikované technologie a výrobní kapacity využíváme i proti covidu-19, doufáme, že tím dokážeme, jak lze sílu vědy úspěšně využít proti nebezpečným infekčním nemocem.“

Největší epidemie eboly
Zdroj: ČT24

Přípravek Inmazeb, který se skládá ze tří monoklonálních protilátek, prokázal svou účinnost při léčbě zairského kmene eboly v klinické studii provedené během vypuknutí epidemie v konžské provincii Severní Kivu v letech 2018–2020. Studie byla předčasně ukončena v srpnu 2019, poté, co se ukázalo, že přípravek Inmazeb, tehdy ještě známý jako REGN-EB3, je statisticky lepší než jiné terapie, proti kterým byl testován.

Ve studii zemřelo na infekci 33,8 % pacientů, kteří podstoupili léčbu, ve srovnání s 51 % pacientů, kteří užívali jiný monoklonální koktejl známý pod jménem ZMapp. Společnost Mapp Biopharmaceutical, která ho vyvíjela, práci na něm později ukončila.

Ebola je hrozba

Toto virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček napadá nejen člověka, ale také některé primáty. Jeho původcem je nitkovitý virus. Důležité je, že patří mezi RNA viry, což je skupina virů schopných velmi rychlého přenosu mezi různými živočišnými druhy (například ze šimpanze na člověka) a současně velmi dobře odolává konvenční medicíně. Kromě eboly mezi ně patří například krvácivá horečka Marburg.

Ebola se přenáší tělesnými tekutinami, nejčastěji krví, spermatem a exkrementy. Právě to představuje její největší riziko: velmi často ji dostávají lidé, kteří se starají o nemocné; jednou z nejčastějších postižených skupin při poslední epidemii byly zdravotní sestry.

Ebola se vyskytuje v několika podtypech, takzvaných kmenech, které jsou pojmenované podle místa, kde byly poprvé pozorovány. Liší se od sebe především tím, jak moc jsou nebezpečné; rozdíly v jejich smrtnosti jsou přitom značné. Například kmen Ebola-Zaire má úmrtnost až 90 procent, kmen Ebola–Bundibugyo má oproti tomu úmrtnost „jen“ 51 procent.

Léky na ebolu i covid

Regeneron vyvíjí také monoklonální protilátkovou terapii pro covid-19. I když je stále ve fázi klinických studií, dostal ji už začátkem měsíce prezident Trump, když byl hospitalizován v Národním vojenském lékařském středisku Waltera Reeda poté, co se nakazil covidem.

Spojené státy už zakoupily nezveřejněný počet dávek Inmazebu pro americké strategické národní zásoby. Dohoda, zveřejněná loni v červenci, vyžaduje, aby společnost dodávala dávky v průběhu šesti let. Regeneron si tak v roce 2021 vydělá přibližně 10 milionů dolarů a v průměru 67 milionů dolarů ročně za každých dalších pět let od uzavření dohody.

Společnost uvedla, že bude také usilovat o to, aby nízkopříjmové země, které léčbu potřebují, k ní měly přístup.