Teplotní rozhraní nad Českem je pro meteorology noční můrou. Rozdíly v teplotách mezi Čechami a Moravou budou extrémní

Když se na předpovědních mapách objeví rozhraní oddělující dvě vzduchové hmoty s rozdílnou teplotou, každý meteorolog velmi dobře ví, že předpověď pro několik následujících dnů nebude vůbec jednoduchá. A právě to se teď v Česku děje.

Teplotní rozhraní oddělující velmi teplý vzduch na východě od chladného na západě bude až do pátku ovlivňovat počasí v Česku. Rozdíly v teplotách mezi západem a východem Česka budou i více než 10 stupňů a předpovědět přesnou polohu tohoto rozhraní, která významně ovlivňuje rozložení teplot na našem území, je velmi složité, zvlášť když se jednotlivé numerické modely neshodují.

Ve středu budou velké rozdíly mezi východem a západem
Zdroj: ČT24


Vše začalo tím, že v úterý pronikl do Česka od jihu teplý vzduch. Studená fronta v tu dobu postupovala přes západní Evropu k východu a večer začala ovlivňovat počasí na západě našeho území. V přílivu teplého vzduchu se odpolední teplota pohybovala kolem 30 stupňů a byl to vlastně pro několik následujících dnů poslední den, kdy bylo horko v celém Česku.

Ve středu už bude v Čechách pršet, na Moravě bude slunečno a horko
Zdroj: ČT24


Slunce svítilo velkou část dne a délka slunečního svitu dosahovala 14 hodin. Hodnota UV Indexu se letos poprvé dostala na stupeň 8, to znamená, že je velmi vysoká. Proto bychom se před slunečními paprsky měli chránit. Slunce rychle opaluje a ve velmi krátké době nás může spálit. Samozřejmostí by měla být pokrývka hlavy, sluneční brýle a krémy s vysokým UV faktorem.

Hodnota UV Indexu je velmi vysoká
Zdroj: ČT24


Ve středu už se bude přes naše území posouvat pomalu k východu zvlněná studená fronta. Rozdíl v teplotách mezi západem a východem našeho území bude 10 stupňů. V Chebu naměří odpoledne 22 a v Ostravě až 33 stupňů Celsia. V Čechách už bude místy pršet. Na Moravě a ve Slezsku zůstane ještě na obloze většinou jasno nebo skoro jasno a přeháňky nebo bouřky se tam objeví během odpoledne jenom výjimečně.

Ve čtvrtek bude na Moravě až 37 stupňů
Zdroj: ČT24

Velké rozdíly v teplotách budou pokračovat i ve čtvrtek, kdy na jihovýchodě Moravy teplota vystoupí až na 37 stupňů. Na západě Čech bude skoro o 15 stupňů méně. V Čechách už bude pršet na většině území. Na Moravě a ve Slezsku se objeví místy přeháňky a bouřky – a bouřky můžou být ojediněle i velmi silné.

ČHMÚ zřejmě na čtvrtek vydá výstrahu před vysokými teplotami a taky před velmi silnými bouřkami. Bouřky doplní přívalový déšť s úhrny až kolem 50 litrů vody na čtvereční metr, krupobití a silné nárazy větru.

Ve čtvrtek a pátek přijdou silné a velmi silné bouřky
Zdroj: ČT24

V pátek se začne ochlazovat i na Moravě a ve Slezsku. Teplota tam ale ještě stačí vystoupit nad tropických 30 stupňů Celsia. Přeháňky budou časté a bouřky ještě i silné. O víkendu a na začátku dalšího týdne se teploty sníží. Pořád ale musíme počítat s přeháňkami a bouřkami.

Teploty se vyrovnají až na konci týdne
Zdroj: ČT24


Po velmi proměnlivém počasí v posledních čtyřech týdnech, a to jak z hlediska teplot, tak srážek, by podle dlouhodobého výhledu ČHMÚ mělo docházet k návratu k obvyklým červencovým hodnotám. Období až do 1. srpna by mělo být jako celek teplotně průměrné, ale poslední červencová dekáda může být i o něco chladnější, než je obvyklé. Napršet by mělo průměrné množství srážek, což odpovídá přibližně 25 mm za týden. Nejvíc zřejmě naprší v posledním červencovém týdnu.

Očekávané teploty do konce července
Zdroj: ČT24