Tento týden se rozhodne o Nobelových cenách. Porotci se snaží před vyhlášením nic nenaznačovat

Začátek října je pravidelně spojený se sezonou Nobelových cen. Šest dní, šest cen a nejméně šest osob, z nichž se stanou světoznámé osobnosti.

Letošní nobelovská sezona začíná v pondělí udělením ceny za medicínu, po ní následují každodenně další: v úterý za fyziku, ve středu za chemii a ve čtvrtek za literaturu. Nobelova cena za mír za rok 2022 bude vyhlášena v pátek a cena za ekonomii až 10. října, tedy příští pondělí.

Historie, prestiž, peníze

Ceny za medicínu, fyziku, chemii, literaturu a mír byly založeny na základě závěti Alfreda Nobela, bohatého švédského průmyslníka, který se nejvíc proslavil a současně zbohatl vynálezem dynamitu. První ceny byly uděleny v roce 1901, tedy pět let po Nobelově smrti.

Každá cena má hodnotu 10 milionů švédských korun (téměř 900 tisíc dolarů neboli 22,6 milionu českých korun) a laureát ji dostane společně s diplomem a zlatou medailí 10. prosince – v den Nobelova úmrtí roku 1896.

Cenu za ekonomii – oficiálně známou jako Cena Švédské banky za ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela – nezaložil Nobel, ale švédská centrální banka, a to teprve v roce 1968.

V letech 1901–2021 byly Nobelovy ceny a cena za ekonomické vědy uděleny 609krát.

Zodpovědnost za ceny

Pravidla Nobelových cen zakazují, aby porotci, kteří o laureátech rozhodují, dalších padesát let promluvili o svých motivacích. Bude tedy pravděpodobně ještě nějakou dobu trvat, než se lidstvo s jistotou dozví, jak porotci vybírali pro rok 2022 a kdo byl na jejich užším seznamu.

Porotci se sice snaží, aby před vyhlášením vítězů nic nenaznačovali, ale občas přesto nějaké informace uniknou. Sázkové kanceláře v Evropě občas nabízejí kurzy na možné laureáty Nobelovy ceny za mír a literaturu, v těchto oborech se totiž potenciální vítěz dá odhadnout nejsnáze. 

Rozhodovat o vítězích sice může jen pečlivě vybraná komise, nominace na Nobelovy ceny ale mohou podávat tisíce lidí na celém světě. Patří mezi ně univerzitní profesoři, zákonodárci, předchozí laureáti Nobelovy ceny i samotní členové výboru.

Nominace jsou sice po dobu padesáti let utajené, předkladatelé někdy své návrhy oznamují veřejně, zejména v případě Nobelovy ceny za mír.

Norská linka

Nobelova cena za mír se uděluje v Norsku, zatímco ostatní ceny se předávají ve Švédsku. Tak to chtěl Alfred Nobel. Za jeho života totiž byly Švédsko a Norsko spojeny v unii, která byla zrušena tepve v roce 1905.

Někdy byly vztahy mezi Nobelovou nadací ve Stockholmu, která spravuje peníze na cenu, a nezávislým výborem pro udělování ceny míru v Oslu značně napjaté.