Chyba chlazení připravila vědce o vzorky sbírané desetiletí

Kvůli poruše chladícího zařízení, která nastala kolem vánočních svátků ve švédském Karolinském institutu, přišly vniveč vzorky získané za desítky let výzkumu. Případ byl nahlášen policii, informoval rakouský deník Der Standard. Hodnota zničeného materiálu se odhaduje na více než miliardu českých korun.

O vánočních prázdninách přestaly správně fungovat boxy, ve kterých byly uložené vzorky důležité zejména pro výzkum rakoviny. Skladované byly v nádobkách chlazených tekutým dusíkem při teplotě minus 190 stupňů Celsia. Někdy mezi 22. a 23. prosincem se nicméně zásobování šestnácti kryoboxů látkou přerušilo. Boxy se sice čtyři dny bez dalšího dusíku obejdou, v tomto případě ale nebyly dostatečně chlazené celých pět dnů. V důsledku toho byly zničeny vzorky z několika výzkumných ústavů, které si je v Karolinském institutu uložily.

Podle některých médií dosahuje hodnota zničených vzorků asi pěti set milionů švédských korun (1,1 miliardy korun). Matti Sällberg z Karolinského institutu žádný oficiální odhad dělat nechtěl, jde ale podle něj o miliony švédských korun. „Nejvíce postižení jsou vědci zabývající se leukémií, kteří vzorky od pacientů sbírali přes třicet let,“ řekl.

Na univerzitě bylo zahájeno interní vyšetřování, a přestože neexistují žádné důkazy o sabotáži, vedení nahlásilo incident také policii. „V současné době nic nenasvědčuje tomu, že by incident byl způsoben vnějšími vlivy, ale policejní zpráva byla vypracována tak, aby zahrnovala všechny aspekty,“ sdělil Sällberg.

Ztráta je podle něj největším problémem pro dlouhodobější bádání. Vzorky totiž byly určené pouze pro výzkumné účely, takže neměly žádný vliv na léčbu současných pacientů, měly ale být použity pro budoucí zkoumání. „Jedná se o vzorky, které již byly předmětem rozsáhlých studií a existovaly plány na další,“ dodal Sällberg.

Karolinský institut patří mezi nejprestižnější výzkumná střediska. Vyhlašuje Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství.