Spojené arabské emiráty hlásí první případ MERS po dvou letech. Zdroj nákazy se nenašel

Spojené arabské emiráty oznámily Světové zdravotnické organizaci (WHO), že v zemi onemocněl mladý muž nemocí MERS, kterou způsobuje koronavirus příbuzný SARSu a SARS-Cov-2. MERS má ale na rozdíl od nich mnohem větší smrtnost.

Osmadvacetiletý muž byl hospitalizován 8. června s vážnými zdravotními problémy. Testy u něj prokázaly přítomost tohoto viru 23. června, od té doby byl pod lékařským dozorem a místní epidemiologové se snažili jeho případ zmapovat.

Podle vyšetřování nebyl v kontaktu s velbloudy, kozami ani ovcemi, tedy zvířaty, která mohou tuto nemoc přenášet. Lékaři vysledovali všech 108 kontaktů, s nimiž se stýkal, a po dobu 14 dnů je i monitorovali. Žádný z nich se nenakazil.

WHO epidemiologickou situaci nadále sleduje a provádí hodnocení rizik na základě nejnovějších dostupných informací. Podle její zprávy jsou nákazy v této oblasti očekávané, právě kvůli chovu velbloudů, mezi nimiž se MERS přenáší.

Detaily případu

Spojené arabské emiráty oznámily WHO tento potvrzený případ onemocnění 10. července, WHO o tom informovala po další analýze 25. července. Pacientem je muž, žijící ve městě Al Ain v Abbú Dhabí. Mezi 3. a 7. červenem 2023 několikrát navštívil soukromé zdravotnické středisko, kde si stěžoval na zvracení, bolest v pravém boku a bolest při močení.

8. června byl přijatý do nemocnice se zvracením a dalšími problémy včetně průjmu. Lékaři se zpočátku domnívali, že se jedná o agresivní zánět slinivky břišní spojený s poškozením ledvin. Jeho stav se stále horšil a 13. června musel být hospitalizovaný na jednotce intenzivní péče a připojen na umělou plicní ventilaci. Když se po týdnu jeho stav znovu zhoršil, provedli mu lékaři výtěr z nosohltanu. Ten se 23. června 2023 pomocí PCR metody ukázal jako pozitivní na MERS-CoV.

Muž podle lékařské zprávy nemá žádné známé jiné nemoci, v anamnéze nemá kontakt s lidskými případy MERS-CoV a v poslední době necestoval mimo SAE. Nebyl ani v přímém kontaktu se zvířaty včetně velbloudů a ani nejedl jejich syrové maso. Epidemiologové tedy zatím nevědí, jak se mohl nakazit, což vždy představuje riziko.

Smrtící epidemie

Od července 2013, kdy Emiráty ve své zemi nahlásily první případ MERS-CoV, tam bylo nahlášeno 94 potvrzených případů (včetně tohoto) a 12 úmrtí. V celosvětovém měřítku je celkový počet potvrzených případů MERS-CoV nahlášených WHO od roku 2012 přesně 2605, z toho 936 nakažených zemřelo.

Před tímto oznámením byla poslední infekce MERS-CoV hlášena z Emirátů v listopadu 2021. 

MERS je příbuzný SARS

Blízkovýchodní respirační syndrom (MERS) je virová respirační infekce, kterou způsobuje koronavirus MERS-CoV. Lidé se jím mohou nakazit při přímém nebo nepřímém kontaktu s velbloudy, kteří jsou přirozeným hostitelem tohoto viru.

Nemoc způsobená MERS-CoV mívá různé projevy, od asymptomatických nebo mírných respiračních příznaků, až po závažné akutní respirační onemocnění, a dokonce i smrt. Typickým projevem je horečka, kašel a dušnost. Častým nálezem je zápal plic, který ale není vždy přítomen. Byly hlášeny také gastrointestinální příznaky, včetně průjmu.

Virus způsobuje závažnější onemocnění u starších osob, lidí s oslabeným imunitním systémem a s chronickými onemocněními, jako jsou choroby ledvin, rakovina, chronické plicní onemocnění a cukrovka. Těžké onemocnění může způsobit respirační selhání, které vyžaduje mechanickou ventilaci a podporu na jednotce intenzivní péče, což vede k vysoké úmrtnosti.

V současné době není k dispozici žádná vakcína ani specifická léčba, přestože se vyvíjí několik vakcín a léčebných postupů specifických pro MERS-CoV. Léčba je zatím jenom podpůrná a vychází z klinického stavu pacienta.