Snížení emisí, či greenwashing? Těžební plošinu má pohánět vítr

Těžební plošinu v Severním moři by měla částečně pohánět větrná turbína. Jedná se o pilotní projekt, který by měl být v případě úspěchu rozšířený na další místa. Má ale také kritiky.

Francouzská ropná a plynárenská společnost TotalEnergies v oficiální zprávě uvádí, že bude používat plovoucí větrnou turbínu o výkonu tři megawatty. Ta bude jen dva kilometry od plošiny Culzean, jež slouží pro těžbu plynu a nachází se asi 220 kilometrů od východního pobřeží Skotska.

Autoři projektu tvrdí, že až bude roku 2025 turbína dokončená, měla by zajistit asi dvacet procent spotřeby energie celé plošiny.

Pilotní projekt společnost označuje za snahu o snížení emisí skleníkových plynů z této plošiny. Cílem je snížit uhlíkovou stopu, která se týká jen samotného provozu tohoto těžebního zařízení. Nebude tedy mít žádný dopad na následné emise skleníkových plynů z fosilních paliv, jež se zde těží a pak dováží do Velké Británie.

Řešení, nebo pseudořešení?

Větrnou turbínu vybrali v rámci skotského projektu INTOG. Jeho úmyslem je obecně snižovat emise z plošin, z nichž se těží ropa a plyn tím, že se u nich sníží spotřeba elektřiny. Až doposud se tam spalovala fosilní paliva.

Větrná elektrárna bude nainstalovaná na modulárním lehkém poloponořitelném plovoucím trupu navrženém společností Ocergy. „Cílem je také kvalifikovat konstrukci zařízení pro budoucí plovoucí větrné elektrárny na moři,“ dodala společnost.

Kritici, například environmentální web Renew Economy, označují tuto aktivitu za greenwashing: skutečné emise skleníkových emisí toto opatření nijak neřeší, jen vypadá dobře. Na společnost TotalEnergies už v minulosti vzešla žaloba ze strany ekologických organizací, které tak protestovaly proti zavádějícím tvrzením ohledně snižování její uhlíkové stopy.

  • Greenwashing je termín anglického původu složený z termínů green (zelený, přeneseně ekologický) a whitewashing (zastírání či ospravedlňování nepříznivých faktů za účelem zlepšení veřejného mínění o osobě či tématu).
  • Oxfordský slovník greenwashing definuje jako dezinformaci šířenou organizací za účelem prezentovat environmentálně zodpovědný veřejný obraz sama sebe.
  • Jde o formu marketingu používanou k přesvědčování veřejnosti, že produkty, cíle a zásady organizace jsou šetrné k životnímu prostředí.