Šíření zápalu plic mezi dětmi na severu Číny není nic neobvyklého, uklidňuje WHO

Na začátku týdne informoval zdravotní systém ProMed, že se v Číně šíří neobvykle rychle zápal plic, který postihuje hlavně děti. Vyvolalo to znepokojení Světové zdravotnické organizace (WHO), která požádala Peking o vyjádření. Teď ho dostala.

Poprvé o zhoršení situace informovali na tiskové konferenci 13. listopadu 2023 čínští odborníci z Národní zdravotní komise. Ti oznámili nárůst výskytu respiračních onemocnění v Číně. Úřady tehdy připisovaly více nemocných tomu, že jde o první podzim, kdy v zemi neplatí proticovidová opatření. Zdůraznili, že je třeba zlepšit dohled nad nemocemi ve zdravotnických zařízeních a komunitních zařízeních a také posílit kapacitu zdravotního systému pro péči o pacienty.

Tento týden ale mezinárodní varovný systém ProMed varoval, že se hlavně v severní Číně šíří zápaly plic neznámého původu, a zpráva upozornila, že není jasné, jestli jde o součást výše zmíněného problému.

Nastavené mechanismy fungují

Světová zdravotnická organizace proto hned o den později oslovila Čínu s žádostí o poskytnutí informací. Využila na to mechanismus Mezinárodních zdravotních předpisů, díky kterému může obdržet nejen epidemiologické a klinické informace, ale také laboratorní výsledky z těchto hlášených shluků u dětí. WHO oznámila, že je také v kontaktu s lékaři a vědci prostřednictvím stávajících technických partnerství a sítí v Číně.

A ve čtvrtek večer uspořádala WHO telekonferenci s čínskými zdravotnickými orgány z Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí a Pekingské dětské nemocnice. Na ní dostala agentura výše uvedené požadované údaje, které ukazují na nárůst ambulantních konzultací a hospitalizací dětí kvůli pneumonii způsobené bakterií Mycoplasma pneumoniae od května a RSV, adenovirem a chřipkovým virem od října. Mycoplasma obvykle postihuje malé děti a k jejím typickým příznakům patří bolest v krku, únava a dlouhotrvající kašel, který může trvat týdny nebo měsíce. V závažných případech může nakonec přerůst v zápal plic.

Podle WHO se tento nárůst počtu nakažených objevil dříve, než to bylo obvyklé v minulosti. Ale u žádné nemoci to není neočekávané vzhledem ke zrušení omezení, která omezovala v Číně šíření covidu. Velmi podobné vlny respiračních nemocí se objevily po skončení lockdownů a dalších opatření i v jiných zemích – včetně České republiky.

Důležité je, že čínské zdravotnické orgány nezaznamenaly žádné změny v závažnosti a projevech onemocnění. Čínské úřady WHO informovaly, že nezjistily žádné neobvyklé nebo nové patogeny ani neobvyklé klinické projevy, a to ani v Pekingu a Liao-ningu. Jediné, co sledují, je pouze výše zmíněný obecný nárůst respiračních onemocnění způsobených více známými patogeny. Dále uvedly, že nárůst respiračních onemocnění nevedl k tomu, že by počet pacientů překročil kapacitu nemocnic.

WHO bude situaci i nadále sledovat a komunikovat s čínskými úřady a experty.