Pršet zatím většinou nebude a víkendové srážky sucho neporazí

Květen z roku 2019, který byl chladnější a bohatší na srážky, se letos neopakuje. Počasí ve střední Evropě ovlivňují oblasti vyššího tlaku vzduchu, a když už se v Česku objeví déšť, nenaprší zpravidla tolik, kolik by bylo potřeba. V minulém týdnu sice spadlo v průměru skoro 30 milimetrů srážek, ale nelze říct, že to bylo 30 litrů vody na každý čtvereční metr našeho území. V plošném rozložení srážek byly obrovské rozdíly. Někde napršel až trojnásobek týdenního průměru a na řadě míst spadlo tolik potřebné vláhy jenom zanedbatelné množství.

Na pár místech se vlhkost půdy sice zvýšila, na většině území však pokračuje pokles půdní vlhkosti. Půdní sucho se vyskytuje především v severozápadních Čechách a na jižní a střední Moravě a bude se dál prohlubovat.

Koryty řek protéká míň než polovina obvyklého množství vody
Zdroj: Pavel Karas

Voda chybí i v korytech našich řek. Průtoky jsou při porovnání s dlouhodobým květnovým průměrem podstatně nižší. Nejčastěji se pohybují mezi 25 a 45 procenty obvyklého množství. Hladiny řek jsou nízko a na řadě míst pokračují pozvolné poklesy. Přibývá tak oblastí, kde hladina řek už klesla pod úroveň pro vyhlášení hydrologického sucha.

Množství atmosférického ozonu nad střední Evropou zůstává extrémně podprůměrné
Zdroj: Pavel Karas

Ve dnech s minimem oblačnosti na obloze délka slunečního svitu překračuje 15 hodin. Dny se prodlužují a další prodlužování dnů bude pokračovat až do 20. června, kdy Slunce vstoupí do znamení Raka a začne astronomické léto.

Celkové množství atmosférického ozónu je v těchto dnech extrémně podprůměrné a hodnota UV indexu je vysoká. Na sluneční paprsky může kůže především v poledních hodinách reagovat přibližně po půl hodině a člověk se může na poledním slunci spálit velice rychle.

Aktivita klíšťat roste
Zdroj: Pavel Karas

Dalším nebezpečím, které bychom v těchto dnech neměli podcenit, jsou stále aktivnější klíšťata. Právě při suchých a teplých dnech jejich aktivita výrazně roste a dostává se až na osmý stupeň. Při cestách do přírody už je nutností použít repelent, vyvarovat se vstupů do vysoké trávy a křovin a na konci dne prohlédnout celé tělo.

Po deštivější sobotě se vrátí slunečné počasí
Zdroj: Pavel Karas

Tolik potřebné vláhy se v Česku dočkáme až na konci týdne, kdy přejde přes naše území frontální systém. Při přeháňkách naprší až 10 litrů vody na čtvereční metr a při bouřkách to bude až dvojnásobek. Srážkový deficit je ale obrovský, a navíc se v následujícím týdnu vrátí slunečné a teplé počasí s teplotami, které vystoupí až na letních 25 °C.