Potravinově soběstačná je asi čtvrtina světa. Střední Evropa je na tom velmi dobře

Většina planety není potravinově soběstačná, tvrdí studie finských vědců. Věnovali se základním zemědělským plodinám, které tvoří základ jídelníčků na celé planetě. Podle výzkumu se současný stav nedá snadno změnit.

Globalizace světa vnesla revoluci do zemědělské výroby i do spotřeby potravin – projevilo se to zejména v několika posledních desetiletích. Díky tomu se potraviny dají pěstovat účelněji a jsou dostupnější. Ale současně to vedlo ke vzniku situace, kdy je většina lidstva alespoň částečně závislá na potravinách dovážených ze zahraničí. Podle expertů to může vést během globálních krizí, jako je současná pandemie COVID-19 k narušení zásobování a nedostatku jídla.

Podle Pekky Kinnunena z Aaltovy univerzity v Helsinkách existují velké rozdíly mezi různými geografickými oblastmi. „Například v Evropě a Severní Americe se dají sehnat plodiny z mírných pásem, jako je třeba pšenice, většinou do vzdálenosti 500 kilometrů. Celosvětový průměr je přitom kolem 3800 kilometrů,“ uvádí profesor.

Ve studii zveřejněné v odborném časopise Nature Food Kinnunen a jeho kolegové na modelu studovali, jaká je vzdálenost mezi místy, kde zemědělské plodiny pěstují a kde jsou konzumovány. Studie se zaměřila na šest pro člověka klíčových skupin plodin: obiloviny mírných pásem (pšenice, ječmen, žito), rýže, kukuřice, tropická zrna (proso, čirok), tropické kořeny (kasava) a luštěniny. Vědci vytvořili několik modelů, jak pro normální okolnosti, ale také scénáře, kde dojde k nějakému narušení ale i ty, kdy jsou naopak okolnosti lepší – například díky menšímu plýtvání, lepší dopravě nebo kvůli modernějším zemědělským metodám.

Zjistili, že jen 27 % světové populace by mohlo dostat obilí z okruhu méně než 100 kilometrů. Tento podíl byl 22 % u tropických obilovin, 28 % u rýže a 27 % u luštěnin. V případě kukuřice a tropických kořenů byl tento podíl pouze 11–16 %, což podle Kinnunena ukazuje, jak obtížné je spoléhat se pouze na místní zdroje.

Pro 26–64 procent populace je vzdálenost k těmto základním potravinám delší než tisíc kilometrů, konstatují vědci. Nejlépe jsou na tom vyspělé regiony, jako je jižní a střední Evropa, nebo USA, naopak nejhůře severské regiony, kde se potraviny jen špatně pěstují, ale také rozsáhlé oblasti v Africe a Jižní Americe.

Potravinová soběstačnost není realistická

Podle výzkumníka Matti Kummua, který byl do studie také zapojen, výsledky jasně ukazují, že místní produkce nemůže uspokojit poptávku po potravinách; přinejmenším ne se současnými výrobními metodami a spotřebními návyky. Zvýšení podílu efektivně řízené domácí produkce by pravděpodobně snížilo jak plýtvání potravinami, tak emise skleníkových plynů. Zároveň by to však mohlo vést k novým problémům, jako je znečištění vody a nedostatek vody ve velmi hustě obydlených oblastech, jakož i zranitelnost při událostech, jako je špatná úroda nebo rozsáhlá migrace.

„Probíhající pandemie COVID-19 zdůrazňuje důležitost soběstačnosti a místní produkce potravin. Bylo by také důležité posoudit rizika, která by mohla způsobit závislost na dalších zemědělských zdrojích, jako jsou bílkoviny, krmiva pro zvířata a energie,“ říká Kummu.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

U zrodu morových ran v Evropě stály sopečné erupce, změnily klima, zjistili vědci

Ke vzniku morové epidemie, která ve 14. století během pouhých několika let připravila o život velkou část evropské populace, podle nové studie zřejmě přispěly sopečné erupce, o nichž tehdejší obyvatelé Evropy ani nevěděli. Ty totiž do atmosféry vychrlily velké množství prachu a dalšího materiálu, což mimo jiné vedlo k citelnému ochlazení.
před 16 mminutami

Paleodieta je pohádka, člověk se jen masem nikdy neživil, tvrdí výzkum

Rozsáhlá analýza zbytků lidské potravy z období pravěku přinesla silné argumenty pro vyvrácení hypotéz o tom, že se v době kamenné konzumovalo hlavně maso.
před 3 hhodinami

NASA mohla omylem kolonizovat Mars, naznačují vlastnosti „nesmrtelné“ bakterie

Americká vesmírná agentura NASA objevila před několika lety v opakovaně čištěné laboratoři bakterii, která přežila desítky pokusů o dezinfekci. Teď vědci popsali, jak to organismus dělá, a také potenciální dopady těchto schopností.
před 17 hhodinami

Vědci na Trutnovsku našli v trase D11 hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století

Vědci v trase budoucí dálnice D11 v úseku mezi Jaroměří a Trutnovem objevili hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století, které považují za mimořádný archeologický soubor doplňující poznání tehdejších válečných konfliktů. Kromě hrobu z druhé slezské války z roku 1745, o kterém již informovali, našli také tři z roku 1866.
před 20 hhodinami

Ničivé počasí v části Asie není náhoda, ale klimatické varování, tvrdí vědci

Jihovýchodní Asie letos čelí neobvykle silným bouřím. Počet obětí povodní a sesuvů půdy v Indonésii, na Srí Lance a v Thajsku dosud přesáhl 1400, přičemž více než tisícovka lidí se stále pohřešuje. V Indonésii zůstávají celé vesnice odříznuté od zbytku světa poté, co voda zničila mosty a silnice. Tisíce lidí na Srí Lance nemají přístup k pitné vodě, zatímco thajský premiér přiznal nedostatečnou reakci své vlády, píše agentura AP.
před 22 hhodinami

Stárnutí ženských vajíček se dá zvrátit, zjistili náhodou čeští vědci

Projevy stárnutí ženských vajíček, takzvaných oocytů, je možné zvrátit a jejich poškození opravit. To, co bylo dosud považováno za biologicky nemožné, dokázal mezinárodní tým vedený reprodukční bioložkou Helenou Fulkovou z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, který o průlomu informoval v tiskové zprávě. Výsledky zveřejnil časopis Aging Cell. Podle vědců otevírají závěry práce nové otázky o biologii stárnutí a také prostor pro vývoj budoucích léčebných postupů.
před 23 hhodinami

Univerzitní spin-offy sílí. Pomáhají výzkumu a míří do světového byznysu

Univerzitní firmy, takzvané spin-offy, které vysokým školám přinášejí zisk, jsou v zahraničí běžné. V tuzemsku se tento model prosazuje pomaleji. Na konferenci v Ostravě, pořádané agenturou CzechInvest, zazněly příklady úspěšných firem, které dokážou z akademického výzkumu vytvořit mezinárodně konkurenceschopný produkt i finanční přínos pro vysoké školy.
včera v 09:24

Humanoidů v Číně vzniká spousta, kupuje je málokdo. Země se bojí bubliny

Čína vsadila na to, že se stane světovou velmocí v humanoidních robotech. Podle několika analýz ale možná přišla s touto technologií příliš brzy, protože reálně o ni není příliš zájem.
včera v 06:30
Načítání...