Polský astronaut poletí na Mezinárodní vesmírnou stanici. Bude to stát víc než miliardu korun

Polský let na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) je už jistý. Polský astronaut bude v kosmu testovat technologie domácích firem či provádět experimenty. Oznámila to kosmická agentura POLSA. Let má konkrétně absolvovat inženýr Slawosz Uznański.

Pobyt polského astronauta na ISS vyplývá z dohody, kterou podepsalo polské ministerstvo pro rozvoj a technologie s Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Jednání trvalo několik měsíců. Poláka na ISS dopraví soukromá společnost Axiom Space, uvedla POLSA.

Všechny věci potřebné pro start bude zařizovat ESA ve spolupráci s Axiomem – včetně přístupu astronauta k výcvikovým zařízením a instruktorům, certifikace vybavení a bezpečnosti, řízení na oběžné dráze a podpory po ukončení mise.

Obsah mise bude vědecký

Polský astronaut vybraný pro tuto misi se zaměří hlavně na technologické experimenty. Firmy i výzkumná a vědecká střediska mohou navrhovat POLSA své experimenty, které by na orbitě mohly proběhnout. Vybrané projekty posoudí ESA ve spolupráci s polským ministerstvem a POLSA. Ty vítězné by měly být realizované na ISS nejspíše v roce 2024 nebo 2025.

Agentura neuvedla jméno potenciální polského astronauta, oznámil ho ale šéf zmíněného ministerstva Waldemar Buda. Bude jím inženýr Slawosz Uznański, který se stal nedávno členem záložního týmu astronautů ESA – stejně jako Čech Aleš Svoboda

Mise bude Polsko stát nejméně 1,2 miliardy korun – ale v této částce není uvedená cena za pokusy, které na ISS mohou proběhnout a mohou také celkovou sumu ještě značně prodražit. Stejně vysokou částku by musela zaplatit také Česká republika, kdyby chtěla, aby na ISS letěl Svoboda. Tuto nabídku dostala, v současné době ji zatím zvažuje.

Události: Další český astronaut (zdroj: ČT24)

Polská kosmická agentura uvedla, že tato spolupráce je důkazem dobrých vztahů mezi všemi stranami a také projevem důvěry v kompetence polských institucí odpovědných za kosmickou politiku. Podepsané dohody zaručují, že polští vědci a inženýři získají přístup k vesmírné laboratoři, která nabízí podmínky, jichž nelze dosáhnout na Zemi.

„Jsem přesvědčen, že vybrané experimenty budou mít v dlouhodobém horizontu vysoký potenciál návratnosti, neboť umožní vývoj technologií využitelných nejen v kosmickém sektoru. Moderní ekonomika se již bez vesmíru neobejde,“ uvedl šéf POLSA Grzegorz Wrochna.