Nová čínská AI má být dobrým soudruhem. Učila se z díla Si Ťin-pchinga

Nejnovější čínský chatbot využívající umělou inteligenci (AI) je věrný doktríně prezidenta a vůdce komunistické strany Si Ťin-pchinga. Čínský úřad pro správu kyberprostoru (CAC) chatovacího robota představil tento týden, přičemž uvedl, že byl mimo jiné vytrénován na spisu zvaném „Si Ťin-pchingovy myšlenky o socialismu s čínskými rysy pro novou éru“, informovala agentura AP.

Nový čínský chatbot je podle AP připomínkou ideologických parametrů, které by měly splňovat všechny čínské nástroje umělé inteligence, jež bude moci veřejnost i experti využívat.

Tento chatbot má oficiálně sloužit k výzkumu v oblasti kybernetické bezpečnosti a informačních technologií. Měl by být schopen vytvářet zprávy, shrnovat informace a poskytovat anglické a čínské překlady pro uživatele.

Vytrénován byl na šesti odborných databázích týkajících se technologií, sedmým zdrojem dat byl výše uvedený prezidentův spis, uvedl CAC. Si Ťin-pchingovo dílo obsahuje čtrnáct zásad, k nimž patří nutnost zachování absolutní moci čínské komunistické strany, posílení národní bezpečnosti a socialistických hodnot či zlepšení životní úrovně občanů.

Podle agentury AP zatím není jasné, jestli je nový chatbot určen pro veřejnost. Pro vnitřní potřeby ho zatím začal užívat Čínský institut pro otázky kybernetické bezpečnosti.

Čína na poli umělé inteligence soutěží se Spojenými státy. Technologické firmy jako Alibaba či Baidu již uvedly na trh své chatboty využívající AI, které se podobají chatovacímu robotovi ChatGPT. Podle agentury AP jsou ale čínské nástroje omezenější, protože podléhají přísné cenzuře. To znamená, že například často neodpoví na otázku, která je politicky citlivá.

Čína a velké jazykové modely

V Číně není k dispozici řada velkých jazykových modelů, včetně nejoblíbenějšího a nejpokročilejšího ChatGPT. Proto v zemi vznikají vlastní umělé inteligence, které navíc lépe odrážejí potřeby a preference lidí v zemi – včetně například informací o financích nebo vzdělávání specifických pro Čínu.

Nejpoužívanější čínskou umělou inteligencí je model ChatGLM, který podle expertů za americkou konkurencí příliš nezaostává. Vývojáři ho vycvičili speciálně na čínských příkladech a k poskytnutí zpětné vazby použili čínsky mluvící uživatele.

ChatGLM je k dispozici pro veřejné použití prostřednictvím svých webových stránek s čínským a anglickým rozhraním. Některé jeho modely mají otevřený zdrojový kód, což znamená, že si je může kdokoli stáhnout a trénovat je tak, aby vyhovovaly konkrétním aplikacím, a vědci mohou nahlížet do základního kódu, aby pochopili, jak funguje.

Například model ChatGLM-6b byl stažen 13milionkrát. Model využívá šest miliard „parametrů“ – komponent, které zachycují statistické korelace mezi slovy – a je nejmenším z chatbotů ChatGLM. Vnitřní fungování modelu GLM-4 a větších verzí ChatGLM, které mají až 130 miliard parametrů, je však stejně jako u ChatGPT a GPT-4 uzavřené. V Číně se ale vyvíjejí desítky dalších modelů LLM. V roce 2023 tam bylo vydáno více než sto jazykových modelů AI.