Google představil svou novou umělou inteligenci. Umí věci, které ChatGPT nezvládá

Americká internetová společnost Google představila nový model umělé inteligence (AI), který pojmenovala Gemini (Blíženci). Jeho cílem je pomoci Googlu konkurovat firmě OpenAI, která před rokem vyvinula populární chatovací systém ChatGPT a stala se technologickou jedničkou v oboru umělých inteligencí.

Model Gemini je na rozdíl od svých konkurentů odlišný tím, že dokáže reagovat na mluvené otázky, obrázky, text nebo kód současně. Uživatelé mohou například nahrát obrázek nebo video a požádat systém, aby napsal báseň o tom, co vidí. Jiné podobné platformy vznikají odděleným trénováním modelů s různými schopnostmi a jejich následným spojením.

Ukázka ve videu shrnuje některé ze schopností tohoto programu:

Google bude nový model do svých produktů nasazovat postupně, jeho méně sofistikované verze s označeními Nano a Pro již nyní začlení do svého chatovacího systému Bard a do svých telefonů Pixel 8 Pro, napsala agentura AP.

Bard by se měl podle firmy díky novému modelu stát intuitivnějším a zlepšit se při plnění úkolů, které zahrnují plánování. Největší pokroky by nicméně měly přijít až začátkem příštího roku, kdy firma využije model Gemini Ultra ke spuštění systému Bard Advanced. Podle webu The Verge je na novém modelu zajímavé také to, že je výrazně efektivnější než starší umělé inteligence, což je zásadní pro jeho komerční využití – současné AI mají totiž značnou spotřebu elektřiny a produkují velké množství emisí skleníkových plynů.

Model Gemini bude zpočátku fungovat pouze v angličtině, firma nicméně ujistila, že tato technologie časem nebude mít problém se zvládáním jiných jazyků. Model bude časem rovněž zakomponován do internetového vyhledávače Google.

Trojice umělých inteligencí

Společnost Google popisuje Gemini jako flexibilní model, který je schopen běžet na všech zařízeních od datových center Googlu až po mobilní zařízení. Aby byl takhle škálovatelný, existují tři různě velké varianty: Gemini Nano, Gemini Pro a Gemini Ultra.

Model Gemini Nano je určený pro provoz na chytrých telefonech, konkrétně na zařízení Google Pixel 8. Je určený hlavně k provádění úloh přímo v zařízení, které vyžadují efektivní zpracování umělé inteligence bez připojení k externím serverům, jako je navrhování odpovědí v rámci chatovacích aplikací nebo shrnutí textu.

Gemini Pro, který běží v datových centrech společnosti Google, je navržen tak, aby poháněl nejnovější verzi chatbota s umělou inteligencí společnosti Bard. Je schopen zajistit rychlou odezvu a porozumět složitým dotazům. 

Gemini Ultra zatím není určený pro veřejnost. Google ho popisuje jako svůj nejschopnější model, který údajně překonává „současné nejmodernější výsledky ve 30 z 32 široce používaných akademických benchmarků používaných při výzkumu a vývoji velkých jazykových modelů“. Podle Google je určen pro velmi složité úlohy a má být uvolněn po dokončení současné fáze testování.